4.2 C
Belgrade
4.2 C
Belgrade
1, decembar, 2022

Reagovanje predsednika Crne Gore povodom predloga za imenovanje novih ambasadora

Povodom pisanja medija o predlozima Vlade Crne Gore za imenovanje novih ambasadora i interesovanja da li su dogovoreni u konsultacijama s predsednikom Crne Gore, podsećamo da su razgovori sa potpredsednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova o kandidatima za nove ambasadore Crne Gore započeti 28. aprila.

Od 18 kandidata, predsednik je dao saglasnost za sedam diplomata, za koje procedura može da bude dalje nesmetano nastavljena počevši od formalnog usvajanja predloga MVP od strane Vlade Crne Gore. Od preostalih 11, pojedini su dobili negativno mišljenje predsednika, dok je za jedan broj dogovoreno da se obave dodatne konsultacije. U međuvremenu, 24. maja, Vlada je kandidovala još jedno ime.

Ovo je saopšteno iz kabineta predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, uz naglasak da on neće javno govoriti o pojedinačnim kandidatima, „jer je to dobra praksa u diplomatiji, posebno ne o onima za koje je postignut dogovor i za koje će kroz uobičajenu internu proceduru biti zatražen agreman od zemlje prijema“.

foto:tanjug

– Ukoliko bi se Vlada opredelila da zatraži agreman zemlje prijema za kandidata o kojem nije postignuta saglasnost s predsednikom u konsultativnom procesu, jasno je da bi to bilo neozbiljno poigravanje sa ugledom Crne Gore i poverenjem u odnosima s potencijalnim zemljama prijema ili organizacijama – upozorio je Đukanović Vladu, i potvrdio „otvorenost za saradnju da se kroz dalje konsultacije dođe do konsenzusa, što je u najboljem interesu države i čini suštinu kohabitacije“.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović nedavno je poručio da neće podržati bilo kog diplomatu koji je na bilo koji način ikada radio ili govorio protiv Crne Gore, ističući da „oni koji su bili protiv nezavisnosti države nemaju ni moralno pravo da traže da budu njeni predstavnici“.

ODBIJENI PREDSTAVNICI ZA SRBIJU I SAD

KAKO saznajemo, Đukanović je odbio predloge Vlade Crne Gore i ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića, za najmanje dva ambasadora. Reč je o književniku Želidragu Nikčeviću, kome je namenjeno mesto ambasadora Crne Gore u Srbiji, ali i Mili Tadić, dugogodišnjoj novinarki i direktorici „Monitora“, koja bi trebalo da bude ambasadorka Crne Gore u SAD.

 

novosti

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Sednice Svetog Arhijerejskog Sinoda i Patrijaršijskog upravnog odbora u Dalju

U Patrijaršijskom dvoru, letnjoj rezidenciji srpskih patrijaraha u Dalju, 1. decembra 2022. godine, na praznik Svetog mučenika Plantona i Svetih mučenika Romana i Varula...

Komesar EU Oliver Varhelji stiže u Beograd

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliver Varhelji 1. decembra stiže u Beograd, najavila je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero. „Komesar Varhelji...

Piksi poručio: Put do pobede postoji

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi i najbolji strelac orlova Aleksandar Mitrović obratili su se javnosti pred poslednji meč grupne faze Svetskog prvenstva...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare