23.8 C
Belgrade
23.8 C
Belgrade
14, avgust, 2022

Radnici zaustavili Britaniju

Britanska železnička mreža danas je na kolenima, jer je 40.000 zaposlenih napustilo radno mesto zbog spora oko poslova, plata i uslova rada.

Železničke kompanije su saopštile da mogu da izvrše samo oko petine usluga širom Velike Britanije, prenosi AP.

Samo mesec dana nakon što je zbog prethodne obustave rada došlo do najvećeg železničkog zastoja u poslednje tri decenije, u novom štrajku, koji je trajao 24 časa, učestvovali su čistači, signalisti, radnici na održavanju i stanično osoblje.

Zaposleni uglavnom zahtevaju povišicu plata, poboljšanje uslova rada i sigurnija radna mesta, a železničke kompanije žele da smanje troškove, pa u tom smislu, i broj zaposlenih, navodi AP.

Nacionalni sindikat železničkih, pomorskih i transportnih radnika (RMT) odbio je najnoviju ponudu poslodavaca u vezi sa povećanjem plata, jer je ocenio da ona ne odgovara porastu inflacije, koja je u Britaniji u junu ove godine iznosila 9,4 odsto.

Generalni sekretar RMT-a Mik Linč izjavio je da će sindikat nastaviti da pregovara „u dobroj veri“, ali da njegove članove, kako je naveo, niko neće maltretirati ili obmanjivati.

– Vlada mora da prestane da se meša u ovaj spor, kako bi poslodavci u železnici mogli da se dogovore sa nama – ocenio je Linč.

S druge strane, britanski sekretar za saobraćaj Grant Šaps optužio je sindikalne lidere da „pokušavaju da izazovu što je moguće više poremećaja u svakodnevnom životu miliona vrednih ljudi širom zemlje“, prenosi AP.

Sindikat je prošlog meseca organizovao tri jednodnevna štrajka i tom prilikom su blokirane železničke usluge širom većeg dela zemlje.

Još štrajkova planirano je za sledeću subotu, kada bi radna mesta trebalo da napuste i mašinovođe, navodi američka agencija.

Ujedno, radnički angažman u Britaniji je i indikator kako organizovana radnici mogu naterati državu na ustupke, kada su složni i ujedinjeni.

 

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Patrijarh srpski Porfirije posetio manastir Savinu u Herceg Novom

„Sva je Boka lepa, svaki je kutić njen za divljenje, ali jedno je mesto najlepše, jedno je utočište najsvetije, na jednome negolemom prostoru usredsredio...

Posle Pelosi i američki kongresmeni stižu na Tajvan

Nedugo posle posete predsedavajuće Predstavničkog doma Nensi Pelosi delegacija američkih kongresmena stiže danas u dvodnevnu posetu Tajvanu, saopštio je američki institut na Tajvanu. Kako se...

Kremlj: Rusija spremna na korake za razmenu zatvorenika sa SAD

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je danas da je ruska strana spremna za profesionalni razgovor i konkretne korake za razmenu zatvorenika...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare