13.6 C
Belgrade
13.6 C
Belgrade
1, april, 2023

Putin: Sto odsto ćemo uništiti “patriote” u Ukrajini

Rusija može uništiti PVO sisteme “patriot”, ako ih SAD isporuče Ukrajini, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin televiziji “Rusija 1”.

“Sto odsto ćemo ih skrckati!“, saopštio je Putin.

On je podsetio Ukrajina “još nema takve komplekse”.

Putin je u četvrtak rekao novinarima da je “patriot – prilično star sistem”, starija od ruskih sistema S-300. Istovremeno je obećao “protivtrov” za ove komplekse.

“Newsweek”, pozivajući se na analitičare, navodi da Oružane snage Ukrajine neće moći da koriste PVO sistem “patriot” pre proleća 2023. godine.

Prema rečima penzionisanog američkog generala Marka Hertlinga, Ukrajini će biti potrebni meseci priprema pre nego što zemlja bude mogla da koristi sisteme protivvazdušne odbrane “patriot”.

Analitičar Instituta “Katon” Džordan Koen takođe je izrazio mišljenje da bi obuka za održavanje i remont sistema mogla da potraje čitavu kalendarsku godinu.

Američka vojna pomoć Ukrajini

Američki državni sekretar Entoni Blinken je 21. decembra saopštio da će SAD pružiti Ukrajini novi paket vojne pomoći vredan 1,85 milijardi dolara. On će obuhvatati jednu bateriju sistema PVO “patriot”, municiju za “hajmars”, 500 komada visoko preciznih granata kalibra 155 milimetara za haubice, 30 minobacača različitog kalibra, 157 oklopnih vozila, rakete “harm”, visoko precizne avionske rakete, 2.700 bacača granata i druga sredstva odbrane. Pored toga, Ukrajini će biti isporučeno 45.000 artiljerijskih granata kalibra 152 milimetra, 50.000 projektila za sisteme “grad” kalibra 122 milimetra i 100.000 tenkovskih granata kalibra 125 milimetara.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Brnabić: SAD su partner broj jedan za Srbiju na polju informacionih tehnologija

Sjedinjene Američke Ddržave su partner broj jedan za Srbiju na polju razmena usluga što se tiče sektora informacionih i komunikacionih tehnologija, rekla je predsednica...

Đedović: Pripremamo plan prioritetnih investicija u energetici

U toku je priprema plana prioritetnih investicija u energetici, koja će se uskoro naći pred Vladom Srbije, a kroz taj plan biće definisani prioritetni...

Drugi krug predsedničkih izbora u Crnoj Gori održava se 2 aprila

Priča o predsedničkim izborima u Crnoj Gori dobiće epilog 2. aprila. Đukanović je u prvom krugu osvojio 36, a Milatović 29 odsto glasova. Drugi krug predsedničkih izbora...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare