12.4 C
Belgrade
12.4 C
Belgrade
24, septembar, 2022

Putin: Rusija zasad suzdržano odgovara na ukrajinske terorističke napade

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da Rusija zasad suzdržano odgovara na ukrajinske napade na infrastrukturu i terorističke napade.

Putin je saopštio da je bilo pokušaja da se izvedu teroristički napadi u Rusiji, između ostalog i na teritoriji ruskih nuklearnih objekata, ali kako je rekao, situacija je pod kontrolom.
– Što se tiče naše suzdržane reakcije, ne bih rekao da je toliko suzdržana. Specijalna vojna operacija – to nije samo još jedno upozorenje, to je ipak specijalna vojna operacija. Ali tokom nje vidimo pokušaje izvođenja nekakvih terorističkih napada, pokušaja da se ošteti naša infrastruktura. Mi zaista prilično suzdržano odgovaramo na to, ali zasada. Nedavno su ruske Oružane snage zadale par osetnih udara, smatraćemo da su upozoravajući. Ako se situacija i dalje bude razvijala na ovaj način, odgovor će biti ozbiljniji – poručio je ruski lider.
Ruski lider je prokomentarisao navode kijevskih vlasti da sprovode aktivnu kontraofanzivnu operaciju.

– Kijevske vlasti su saopštile da su pokrenule, da sprovode aktivnu kontraofanzivnu operaciju. Pa, videćemo kako će biti, kako će se završiti – rekao je ruski lider.

– One (zapadne zemlje) uvek su težile raspadu naše zemlje, to je tačno. Samo izaziva žaljenje to što se u jednom trenutku pojavila ideja da iskoriste Ukrajinu za postizanje tih ciljeva. Mi smo i pokrenuli specijalnu vojnu operaciju da bismo sprečili takav razvoj događaja. To je ono čemu zapadne zemlje, na čelu sa SAD, teže i čemu su težile – da stvore antirusku enklavu i da prete Rusiji iz tog pravca – rekao je ruski lider.
Po rečima Putina, ofanzivna operacije u Donbasu se ne prekida, ali Rusija ne žuri.

– Uprkos tim pokušajima kontraofanzive ukrajinske vojske, naše ofanzivne operacije u samom Donbasu se ne prekidaju, one su u toku. Idu laganim tempom, ali dosledno, postepeno ruska vojska zauzima nove i nove teritorije – istakao je Putin.

– Generalštab donosi operativne odluke u toku operacije, nešto smatra ključnim, glavnim ciljem, a glavni cilj je oslobađanje čitave teritorije Donbasa – rekao je Putin.
Takođe je podsetio da Rusija sprovodi specijalnu operaciju samo uz učešće vojnika po ugovoru, a ne cele vojske.
Komentarišući predloge Kijeva o bezbednosnim garancijama, ruski lider je istakao da nije upoznat sa tim dokumentom. Kako je dodao, stav Kijeva se po svakom pitanju menja skoro svaki dan.

Pregovori sa Kijevom

Moskva je spremna na pregovore sa Kijevom samo ukoliko ukrajinska strana sama pristane na takve pregovore, rekao je Putin.
– Oni odbijaju. Prvi je uslov da oni pristanu. Oni ne žele. Gospodin Zelenski je objavio, javno je rekao, ne znam gde, ali javno – da nije spreman i da neće da razgovara sa Rusijom. Pa ako nije spreman – ni ne treba – poručio je ruski lider.
Kako je dodao, turski lider Redžep Tajip Erdogan tokom današnjeg sastanka na marginama ŠOS-a nije mu predlagao da organizuje pregovore sa Zelenskim.
– Erdogan zaista daje ozbiljan doprinos rešavanju niza ozbiljnih pitanja koja se tiču ove krize. I podrazumeva se da on predlaže i sastanak sa Zelenskim, smatrajući da to može dovesti do nekog pozitivnog rezultata, Na ovom sastanku nije o tome govorio – rekao je Putin.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Carina: Uspešno usklađivanje tranzitnog sistema sa EU

Tokom dana je planski i privremeno prekinut kompjuterizovani tranzitni sistem NCTS, a radi usklađivanja sa sistemom EU koje sprovode sve evropske carinske administracije, saopšteno...

Sajam tradicionalne hrane i pića održao se danas na Sava Promenadi

Sajam tradicionalne hrane i pića, na kojem nastupa više od sto izlagača iz Srbije i regiona, održava se danas na beogradskom šetalištu Sava promenada,...

Rusija: Mihail Mizincev postao zamenik ministra odbrane

Načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom Mihail Mizincev postao je novi zamenik ministra odbrane, saopštila je danas ruska vojska. "General-pukovnik Mihail Mizincev imenovan je...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare