28.2 C
Belgrade
28.2 C
Belgrade
9, avgust, 2022

Putin: Rusija će svim sredstvima braniti svoje pomorske granice

Nova pomorska doktrina ruske flote ocrtava granice i zone nacionalnih interesa Rusije, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin u govoru na pomorskoj paradi u Sankt Peterburgu.

Putin je istakao da će Rusija svim sredstvima čvrsto braniti svoje pomorske granice.

– Otvoreno smo u novoj Pomorskoj doktrini Ruske Federacije odredili granice i zone naših nacionalnih interesa. Ekonomske i strateške. To su, pre svega, naše arktičke vode, vode Crnog, Ohotskog i Beringovog mora, Baltičkog i Kurilskog moreuza. Obezbeđivaćemo njihovu zaštitu čvrsto i svim raspoloživim sredstvima – rekao je Putin.

On je dodao i da će isporuka hipersoničnih raketnih sistema „Cirkon“ Oružanim snagama Rusije početi narednih meseci. Prvi nosač „Cirkona“ biće fregata „Admiral Gorškov“, a oblast njene službe biće izabrana na osnovu interesa bezbednosti Rusije, precizirao je predsednik.
On je dodao i da su mogućnosti sistema „Cirkon“ neograničene.
Rusija će nastaviti izgradnju brodova i plovila i pomorske naučno-istraživačke programe, a u primorskim regionima desiće se velike pozitivne promene, naveo je predsednik.
Putin je podsetio da je ove godine parada posvećena 350-godišnjici rođenja osnivača ruske redovne flote Petra Velikog. Pod njegovom vlašću Rusija je stekla status velike pomorske sile, stekla autoritet i uticaj u svetu.
– Petar Veliki je neodvojivo, zauvek povezao istoriju flote sa istorijom ruske države. Od početka svog formiranja, flota je bila i ostala učesnik svih najznačajnijih, sudbonosnih događaja i, zajedno sa zemljom, sa narodom, kalila se u teškim iskušenjima i velikim pobedama, uvećavajući svoju slavu i moć – rekao je ruski lider.
Dan ruske flote se obeležava svake godine poslednje nedelje jula, a pomorska parada u Sankt Peterburgu je njen glavni događaj. Prvi put je održana 2017. godine po naređenju predsednika. Po obimu događaja može da se uporedi sa paradom pobede 9. maja na Crvenom trgu u Moskvi. Na paradi se pokazuje snaga i moć ruske mornarice, njena spremnost da izvrši širok spektar zadataka u svim delovima svetskog okeana.
Ove godine u paradi u Sankt Peterburgu učestvuje 47 brodova i 42 letelice, kao i više od 3.500 pripadnika flote.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Miler: Plan EU za manju potrošnju gasa stabilizovaće cene

Klaus Miler, šef nemačkog regulatora energetske mreže Bundesnecagenture, pozdravio je plan Evropske unije za vanredne situacije sa gasom, koji je danas stupio na snagu. „Ako...

Ukrajina obustavila tranzit ruske nafte u Mađarsku, Češku i Slovačku

Ukrajinska kompanija “Ukrtransnafta” obustavila je tranzit ruske nafte južnim krakom naftovoda “Družba” ka Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj, pošto ruska strana ne može da izvrši...

Međunarodni dečiji festival „Licidersko srce“ biće održan od 15. do 19. avgusta

Međunarodni dečiji festival folklora "Licidersko srce" biće održan, pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, od 15. do 19. avgusta u Užicu, Zlatiboru i Višegradu,...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare