3.6 C
Belgrade
3.6 C
Belgrade
1, decembar, 2022

Vladimir Putin: Rekordan rod pšenice u Rusiji

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da isporuke žita iz Ukrajine i dalje zaobilaze najsiromašnije zemlje sveta bez obzira na to što je Rusija odavno pokrenula to pitanje.
„Situacija sa isporukama hrane najsiromašnijim zemljama u svetu se ne menja, to je apsolutna obmana od strane Zapada. Ponavljam, Zapad provocira globalnu prehrambenu krizu“, rekao je Putin.
Prema njegovim rečima, pozicija najbogatijih zemalja sveta razbojnička, jer one i dalje nastavljaju da kupuju hranu.
„Cene hrane na svetskom tržištu vratile su se na nivo s početka godine, što je 40 odsto više nego 2020. I to je direktna posledica, bez preuveličavanja, razbojničke politike najbogatijih država koje aktivno nastavljaju da kupuju hranu, koristeći pri tome emisije“, naveo je ruski lider.
Kako je naveo, na kraju drugog kvartala ove godine uvoz hrane u SAD dostigao je 218,6 milijardi dolara u odnosu na 185,1 milijarde dolara godinu dana ranije. Pri tome uvoz premašuje izvoz za 22,3 milijardi dolara, dok je ranije bilo obrnuto.
Takođe je rekao da sankcije pogoršavaju prehrambenu situaciju u svetu a to nema veze sa specijalnom operacijom ruske vojne operacije u Ukrajini.
„Odgovornost je na kolektivnom Zapadu“, rekao je ruski predsednik.
Rusiju očekuje rekordan rod žita
Ruski predsednik rekao je i da će ove godine biti dobar rod žita, po nekim elementima, i rekordan.
„Već je požnjeveno 138,7 miliona tona žita, a očekuje se 150 miliona“, naveo je Putin na sednici posvećenoj sezonskim radovima.
Kada je konkretno reč o pšenici očekuje se rod od 100 miliona tona, to će biti rekordan rezultat u istoriji Rusije, dodao je on.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Predsednik Vučić: Kosovo i Metohija je za mene najveća srpska svetinja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se građanima Srbije i poručio da niko iz naše zemlje neće biti u Tirani 6. decembra. Vučić se obratio javnosti...

Predsednik Vučić upozorio Kurtija, vodi računa da ne povrediš ni jednog srbina

Predsednik je ponovio da je izjava Brisela sramna, i da je to najblaža reč koja može da se upotrebi. - Izbor Rašića, čoveka koji je...

Brnabić reagovala na izjavu Stana: Ovakva reakcija je sramota EU

Premijerka Srbije Ana Brnabić reagovala je na izjavu portparola EU Petera Stana povodom imenovanja Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak, ističući da...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare