19.6 C
Belgrade
19.9 C
Belgrade
31, mart, 2023

Putin: „Počnite“

Predsednik Rusije Vladimir Putin pokrenuo je proizvodnju u Amurskom postrojenju za preradu gasa kompanije „Gasprom“ u oblasti grada Svobodni u Amurskoj oblasti.

Putin je u formatu video-konferencije pratio pokretanje rada preduzeća koje će postati jedno od najvećih na svetu postrojenja za preradu prirodnog gasa.

„Plan izgradnje bio je vrlo težak, ali urađen je ogroman posao. I danas govorimo da pogon pokrećemo u strogo planiranom vremenskom roku. Od prvih šipova do pokretanja ima manje od šest godina. Za to vreme završen je neviđeni obim posla. Danas je pogon za preradu gasa pušten u rad i postao sastavni deo objedinjenog proizvodnog sistema ‘Gasprom’. Molim Vas da date komandu za puštanje postrojenja u rad“, obratio se predsedniku direktor „Gasproma“ Aleksej Miler.

očnite“, odgovorio je Putin.

Izgradnja Amurskog postrojenja za preradu gasa sa obimom prerade od 42 milijarde kubnih metara gasa godišnje počelo je 2015. godine. Njegova sirovina je gas iz cevovoda „Snaga Sibira“. Sam „Gasprom“ je procenio troškove izgradnje na 950 milijardi rubalja (skoro 11 milijardi evra).

Postrojenje će godišnje proizvoditi 38 milijardi kubnih metara komercijalnog gasa koji se isporučuje u Kinu, do 60 miliona kubnih metara helijuma, 2,4 miliona tona etana, oko milion tona propana, oko 500 hiljada tona butana, oko 200 hiljada tona frakcije pentan-heksana. Očekuje se da će pogon dostići puni kapacitet 2025. godine.

 

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Svečani doček Kovačevskog ispred Palate „Srbija“, sastanak sa premijerkom Brnabić

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski boravi u poseti Srbiji. Razgovarao je sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Predsednica Vlade Ana Brnabić upriličila je svečani doček za...

Pravoslavni vernici i SPC danas slave svetog Kirila Jerusalimskog

Pravoslavni vernici i SPC danas slave svetog Kirila Jerusalimskog! Rođen je u Jerusalimu za vreme vladavine Konstantina Velikog, (315-386.) a umro je za vreme...

Kralj Čarls, prvi britanski monarh koji se obratio poslanicima u Bundestagu

Britanski kralj Čarls je danas postao prvi britanski monarh koji se obratio poslanicima u Bundestagu, u Berlinu i skoro ceo taj istorijski govor održao...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare