5 C
Belgrade
5 C
Belgrade
2, februar, 2023

Putin: Pad ruskog BDP-a u ovoj godini 2,5 posto

Bruto domaći proizvod (BDP) Rusije smanjiće se za oko 2,5 posto u 2022, saopštio je danas ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku Saveta za strateški razvoj i nacionalne projekte.

– Smanjenje BDP-a do kraja godine je projektovano na oko 2,5 procenata – rekao je on, dodajući da se zapadna kalkulacija „o padu ruske ekonomije, kao što vidimo, kao što i svi vide, nije materijalizovala“, prenosi agencija Tass.

Putin je naveo da će Rusija proširiti trgovinsku saradnju sa novim partnerima, uključujući preusmeravanje tokova gasa ka istočnim susedima, u okviru borbe protiv zapadnih sankcija.

Šef ruske države je u televizijskom obraćanju, kako prenosi Rojters, poručio da će Rusija razvijati ekonomske odnose sa partnerima u Aziji, Africi i Latinskoj Americi kako bi osujetila napore Zapada da je ekonomski izoluje.

– Uklonićemo ograničenja u logistici i finansijama. Zapadne zemlje su uvođenjem sankcija pokušavale da potisnu Rusiju na periferiju svetskog razvoja. Mi nikada nećemo ići putem samoizolacije. Naprotiv, širimo i širićemo saradnju sa svima koji su zainteresovani za to – rekao je.

Prema njegovim rečima, sankcije uvedene Rusiji otvaraju nove mogućnosti i postale su podsticaj za izgradnju ekonomije koja ima potpuni suverenitet.

– Sankcije su stavile mnoge teške zadatke pred našu zemlju. Bilo je problema sa komponentama, nedostatakom tehnoloških rešenja, poremećajima u normalom funkcionisanju logistike. S druge strane, to otvara nove mogućnosti, i postaje podsticaj za izgradnju privrede koja ima potpun, a ne delimičan tehnološki, proizvodni, kadrovski i naučni suverenitet – rekao je Putin.

Kako prenosi Tass, on je naglasi da je važno ne samo da se neke uvozne stavke zamene domaćim, već da je potrebno “ostvariti liderstvo u ključnim, vitalnim oblastima, kao što su veštačka inteligencija, transfer podataka, nove industrijske tehnologije“.

Podsetio je i na svoj plan izgradnje novog “gasnog čvorišta” u Turskoj, navodeći da će cene za prodaju gasa Evropi biti definisane korišćenjem te “elektronske platforme”.

Putin je kazao da Rusija nema potrebe da se zadužuje u inostranstvu i da „zahvaljujući snažnom platnom bilansu…ne mora da bude u ropstvu“.

– Očuvana je otpornost javnih finansija Rusije. Od kraja januara do novembra ove godine, savezni budžet beleži suficit od 560 milijardi rubalja (8,22 milijarde evra), a konsolidovani budžet suficit od 1,45 biliona rubalja (21,3 milijarde evra) – precizirao je ruski lider.

Putin je takodje saopštio da je Rusija izvezla oko 22 miliona metričkih tona žitarica u poslednjih pet meseci, pretežno u azijske i afričke zemlje, i da je spremna da isporuči još 4-5 miliona tona do kraja godine.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

SLAVIMO VELIKOG ČUDOTVORCA Samo jednu stvar ne treba raditi

U NARODNOJ tradiciji postoji jak i opravdan razlog što se veruje u ovo, pa stoga se nemojte ogrešiti. Vernici Srpske pravoslavne crkve sutra obeležavaju Prepodobnog Jevtimija Velikog,...

IMA BOGA! Mitropolit Joanikije i sveštenici oslobođeni optužnice

SUDIJA Marko Kojović pročitao je oslobađajuću presudu, što je ispraćeno burnim aplauzom. Čitanju presude nije prisustvovao tužilac.   Mitropolit Joanikije u završnoj reči je ponovio da...

Vučić: Svaki minut koji potrošimo nerešavajući problem, jeste novi minut straha za svako naše dete!!!

Poslanici Skupštine Srbije danas počeli su novu vanrednu sednicu na kojoj predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavlja Izveštaj o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare