34.3 C
Belgrade
33.6 C
Belgrade
5, jul, 2022

Putin: Nemamo ništa protiv da Ukrajina uđe u EU

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u govoru na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu verbalno napao Zapad, rekao da Rusija nema ništa protiv toga da Ukrajina postane članica EU, da su sankcije mač sa dve oštrice…

Putin je na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu u pogledu mogućeg pristupa Ukrajine EU bio naglašeno opušten.

“Nemamo ništa protiv”, rekao je. “Suverena je odluka svake zemlje da se pridruži ili ne pridruži ekonomskim savezima. Za razliku od NATO, EU nije vojna organizacija.”

– A da li je za EU pametno da prihvati Ukrajinu, to je druga stvar. Zemlji će biti potrebna opsežna ekonomska pomoć, koju neke članice EU možda neće biti spremne da pruže – dodao je Putin.

Šef Kremlja je ponovo opravdao rat protiv Ukrajine, koji traje skoro četiri meseca, rekavši da alternative nije bilo.

– U pozadini sve većeg rizika i pretnji po nas, odluka Rusije da sprovede specijalnu vojnu operaciju bila je iznuđena i neophodna. Zapad je prethodno “bukvalno napumpao Ukrajinu svojim oružjem i svojim vojnim savetnicima” – istakao je Putin.

– Ruska “specijalna operacija” služi za odbranu naroda Donbasa. Rusija će postići taj cilj – dodao je on rekao je Putin.

“Propao ekonomski blickrig protiv Rusije”

– Pokušaji napada na rusku ekonomiju su propali. Zapadne sankcije su bile zasnovane na pogršanoj pretpostavci da Rusija nije ekonomski nezavisna. Zemlja je stabilizovala svoj bankarski sistem i već je ostavila vrhunac inflacije iza sebe – naveo je ruski predsednik.

– Od samog početka, ekonomski blickrig protiv Rusije nije imao izglede za uspeh. Istovremeno, poznato je da su sankcija oružje sa dve oštrice – nanosi uporedivu i još veću štetu svojim ideolozima i dizajnerima. EU bi zbog toga mogla da izgubi do 400 milijardi američkih dolara – tvrdi Putin.

A govoreći o uticaju sankcija na Rusiju, on je rekao:

– Naravno, sankcije su nam postavile mnogo komplikovanih zadataka. Fabrike i dalje imaju problema sa rezervnim delovima. Brojna tehnološka rešenja postala su nedostupna našim kompanijama. Logistika je poremećena. Ali sve to otvara nove mogućnosti za nas. Ovo je podsticaj za izgradnju privrede.

O Rusiji je Putin rekao da ima vodeću ulogu u oblikovanju globalnih odnosa moći. Rusija je deo jednog novog svetskog poretka. Očigledno je da pravila ovog poretka postavljaju jake i suverene države.

– Mi smo jak narod i možemo da se nosimo sa svakim izazovom. Kao i naši preci, rešićemo svaki problem, o čemu svedoči cela hiljadugodišnja istorija naše zemlje – rekao je Putin.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Astronomski kamp „Letenka“ biće održan od 7. jula na Fruškoj Gori

Među predavačima će se naći i brojni astronomi, fizičari, biolozi, astrofizičari, hemičari, kao i članovi astronomskih društava. Astronomski kamp „Letenka“ biće održan od 7. do...

Predstava „Mefisto“ biće izvedena 12. jula u Srpskom narodnom pozorištu

U predstavi nastaloj na predlošku romana "Mefisto" nemačkog pisca Klausa Mana (1906-1949) igraju Mirjana Karanović, Miodrag Krivokapić, Gordana Đurđević Dimić, Aljoša Đidić i brojni...

Rusija: Ukrajinske trupe gađale naselje u Brjanskoj oblasti

Naselje Zernovo se nalazi 117 kilometara južno od grada Brjanska na granici sa Ukrajinom Guverner ruske Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz saopštio je danas da su...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare