12.4 C
Belgrade
12.4 C
Belgrade
24, septembar, 2022

Putin i Erdogan: Četvrtina ruskog gasa koji stiže u Tursku biće plaćana u rubljima

Četvrtina ruskog gasa koji stiže u Tursku biće plaćan u rubljima, saopštio je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa turskim liderom Redžepom Tajipom Erdoganom na marginama ŠOS-a u Samarkandu.

– Spremni smo da značajno povećamo naše isporuke u Tursku u svim pravcima koji su za vas interesantni. I, kao što znate, naš ugovor o snabdevanju Turske prirodnim gasom, ruskog porekla, uz plaćanje 25 odsto ovih isporuka u ruskim rubljama, trebao bi da stupi na snagu u bliskoj budućnosti. Pitanja su, koliko sam razumeo, dogovorena – rekao je Putin.
Ruski predsednik je istakao da Ankara pouzdano ispunjava svoje obaveze po pitanju tranzita ruskog goriva.
– Turska je postala jedan od najpouzdanijih pravaca za snabdevanje našim energentima, uključujući gasom, ne samo za sopstvene potrebe, već i za zemlje EU. Isporuke u Evropu “Turskim tokom” odvijaju se bez ikakvih prekida – rekao je on.

Pored toga, Putin je zahvalio kolegi na doprinosu koji je dao u realizaciji postignutih sporazuma o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka. Ruski ekonomski operateri su dobili signal da mogu da izvoze proizvode preko turske teritorije.
„Turska je u tom pogledu pouzdan partner i može da obezbedi pouzdane isporuke preko svoje teritorije u sve zemlje sveta, uključujući zemlje Azije, Latinske Amerike, Afrike, jer tamo uglavnom prodajemo – rekao je Putin tokom sastanka.
On je istakao tesnu koordinaciju Rusije i Turske o međunarodnim pitanjima.
Sastanak dva lidera je trajao 40 minuta.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Carina: Uspešno usklađivanje tranzitnog sistema sa EU

Tokom dana je planski i privremeno prekinut kompjuterizovani tranzitni sistem NCTS, a radi usklađivanja sa sistemom EU koje sprovode sve evropske carinske administracije, saopšteno...

Sajam tradicionalne hrane i pića održao se danas na Sava Promenadi

Sajam tradicionalne hrane i pića, na kojem nastupa više od sto izlagača iz Srbije i regiona, održava se danas na beogradskom šetalištu Sava promenada,...

Rusija: Mihail Mizincev postao zamenik ministra odbrane

Načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom Mihail Mizincev postao je novi zamenik ministra odbrane, saopštila je danas ruska vojska. "General-pukovnik Mihail Mizincev imenovan je...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare