14.4 C
Belgrade
14.4 C
Belgrade
18, septembar, 2021

Pucaju lanci snabdevanja, nedostaje 90.000 kamiondžija

Velika Britanija suočava se zbog Bregzita i pandemije s manjkom vozača kamiona, što uzrokuje sve veće probleme u lancima snabdevanja.

Procenjuje se kako bi trebalo da uvezu oko 90.000 vozača za normalizaciju stanja.

Ključni problem je odlazak velikog broja vozača iz istočne Evrope koji više ne pristaju na komplikovane uslove rada zbog pandemije, premalo slobodnog vremena i izmene poreskih propisa koje su im smanjile primanja, piše Jutarnji list.

Uz to, nakon Bregzita mnogim vozačima su čekanja na granicama i papirologija postali previše naporni. Donesena su i pravila o minimalnim jezičkim veštinama, a veliki broj vozača iz Istočne Evrope ne može se pohvaliti odličnim engleskim.

Osim toga, jedan od razloga zašto vozači iz istočne Evrope napuštaju u Britaniju je činjenica da su postali sve više traženi i bolje plaćeni u zemljama porekla. Rumunjska, zemlja s 20 miliona stanovnika, procenjuje da joj nedostaje 20.000 vozača.

Vozači se masovno vraćaju i u Mađarsku i Poljsku. Jedan deo vozača je pak u Britaniji dovoljno uštedeo za svoje planove u domovini, odlaze kući i investiraju zarade. Neki su se vratili u domovinu jer zbog promene propisa nisu mogli da rade kao nezavisni samostalni biznisi koji pružaju usluge prevoza. Jedan broj vozača je pak shvatio da su procedure u zemljama poput Nemačke jednostavnije, a plate podjednake.

Situacija je postala akutna pa su britanski industrijski lideri pozvali vladu da stave vozače teških kamiona na prioritetnu listu deficitarnih zanimanja. Ako je neko zanimanje na prioritetnoj listi deficitarnih zanimanja, onda strani radnici mogu da izbegnu antiimigraciona pravila donesena nakon Bregzita koja su onemogućavala njihov angažman. Iz vlade su poslovnim liderima odgovorili pismom u kojem ih mole da se oslone na britanske vozače jer su strani ionako samo privremeno rešenje. Čak i da se vozači kamiona stave na prioritetnu listu deficitarnih zanimanja, prema procenama stručnjaka, male su šanse da se vozači iz istočne Evrope vrate u Britaniju.

Eksperti iz agencije koje regrutuju vozače u Britaniji smatraju kako bi možda čak bilo pametnije privući neke od 300.000 britanskih licenciranih vozača koji su napustili taj posao nego uvoziti strane vozače kao privremeno rešenje.

Samo od početka pandemije 50.000 britanskih vozača napustilo je tu profesiju.

 

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Francuska povlači ambasadore iz SAD i Australije

PARIZ - Francuska je danas saopštila da je odlučila da povuče svoje ambasadore u SAD i Australiji radi konsultacija nakon što je Australija postigla...

Entoni Blinken najavio pomoć SAD-a Izraelu oko normalizacije odnosa

Sporazumi o normalizaciji koje SAD i Izrael sklapaju sa islamskim zemljama su nazvani “Avramov sporazum”, jer se biblijski lik Avrama smatra ocem tri glavne...

Francuska povukla ambasadore iz SAD i Australije

Francuska je danas saopštila da je odlučila da povuče svoje ambasadore iz SAD i Australije PARIZ - Francuska je danas saopštila da je odlučila da...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare