18.7 C
Belgrade
18.7 C
Belgrade
11, avgust, 2022

Prvi lanseri već dežuraju, „Pancir“ na oprezu, a nove kineske rakete stižu na jesen

Srbija će do kraja godine kompletirati raketnu zaštitu svog vazdušnog prostora, o kome već puna tri meseca brine kineski sistem „zemlja-vazduh“ FK-3.

Iako su prvi lanseri već raspoređeni u okolini Beograda, raketne baterije biće u potpunosti popunjene tek posle isporuke ostalih komponenti, koje su planirane za jesen.

Puna su tri meseca otkako je kinski sistem isporučen Srbiji. Osim što je dobio raketni položaj – u Jakovu – novo naoružanje VS dobiće i posebnu jedinicu u okviru 250. raketne brigade PVO – Drugi raketni divizion. Kineske rakete, iako sistem još nije u punoj snazi, već su uključene u sistem neprekidnog borbenog dežurstva, u kome osim jedinica PVO učestvuju i avioni Ratnog vazduhoplovstva.

Prema suzdržanim najavama iz vojnog vrha, sistem odbrane Srbije od kineskih partnera naručio je ukupno četiri raketne baterije, od kojih svaku čini između tri i šest lansera, zajedno sa radarima, komandnim vozilom i pratećim komponentama. Broj elemenata koji su već u Srbiji nije zvanično saopšten, ali je poznato da će pun kapacitet PVO zaštite sistema FK-3 biti dostignut posle jesenje isporuke. Transport raketa ugovorna je obaveza Pekinga i biće najverovatnije obavljen po ugledu na proletošnju isporuku – vazdušnim konvojem teretnih aviona kineske armije.

„PANCIR“ UVEK NA OPREZU

KINESKI raketni sistem FK-3 u Vojsci Srbije pokrivaće najviše slojeve vazdušnog prostora – udaljenost do 27 kilometara. Poznavaoci rada PVO naoružanja ističu da je važna sprega ovog sistema srednjeg dometa, sa ruskim „Pancirom S1“, koji je takođe u upotrebi u našim oružanim snagama. „Pancir“ ispaljuje rakete čiji je domet i do 20 kilometara, a osnovni zadatak biće mu zaštita FK-3 od raketnih i drugih napada.

Vojsci Srbije, tri meseca posle zvaničnog „upoznavanja“ ne kriju zadovoljstvo naoružanjem, čija se nabavka smatra najvećom modernizacijom domaćih oružanih snaga još od osamdesetih godina.

– Dobili smo naoružanje koje je drastično podiglo sposobnost jedinica PVO. LJudstvo je, uprkos naporima, uspešno savladalo rad na FK-3, gde je veliku ulogu imala obuka naših oficira i podoficira – članova posada – u Kini. Predstoji kompletiranje baterija, koje se očekuje do kraja 2022. godine, integrisanje očekivanih komponenti u divizion i nastavak obuke – kažu u vrhu VS, gde ne isključuju da proces nabavke ovog sistema neće biti nastavljen, odnosno da će VS dobiti dodatne divizione ovog naoružanja.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

YU Grupa obeležiće 50 godina postojanja 10. septembra koncertom na Tašmajdanu

Povodom proslave jubileja YU grupe, 50 godina duge karijere, koja je zakazana za 10. septembar na stadionu Tašmajdan, nastupiće 12 izvođača, najavili su organizatori. Među...

Abazović: Steže se obruč oko kriminalnih struktura bliskih DPS-u

Crnogorski premijer Dritan Abazović pozivao je Specijalno državno tužilaštvo da ispita sve, kako je ocenio, nebulozne optužbe koje se dovode u vezu sa njegovim...

Donald Tramp se pozvao na Peti amandman, odbio da odgovara

Bivši predsednik SAD Donald Tramp pozvao se danas na Peti amandman Ustava i odbio da odgovara na pitanja tokom svedočenja u građanskoj istrazi u...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare