23 C
Belgrade
23 C
Belgrade
1, jul, 2022

Prvi čovek prestonice bira se tajnim glasanjem, potrebno 56 od ukupno 110 odbornika

Glavni grad bi danas trebalo da dobije 68. gradonačelnika. Ako odbornici Skupštine grada daju „zeleno svetlo“ predlogu Srpske napredne stranke, što se očekuje, prvi put na čelu prestonice naći će sportista – Aleksandar Šapić.

Za mesto njegovog zamenika predložena je Vesna Vidović. Na dnevnom redu zasedanja je i izbor članova Gradskog veća. Takođe, razmatraće se i izveštaji Administrativno-mandatne komisije o ostavkama odbornika, prestanku i potvrđivanju mandata.

Šapić je na aprilskim izborima bio nosilac liste „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“. Njegovu kandidaturu za prvog čoveka Beograda podržao je Gradski odbor, a zatim i predsedništvo stranke. Premijerka Ana Brnabić je, posle sednice Predsedništva SNS, najavila i znatne izmene u sastavu Gradskog veća i u sekretarijatima.

– Očekujemo novu energiju u Gradu, da završimo započeto i započnemo nove projekte i sigurna sam da će Šapić izneti svoj plan i govoriti o konkretnim projektima na sednici u ponedeljak – rekla je tada ona.

Procedura nalaže da gradonačelnika predlaže predsednik Skupštine grada, a odbornici se o kandidatu izjašnjavaju tajnim glasanjem. Za izbor je neophodna većina od ukupnog broja odbornika, a mandat mu traje četiri godine. Budući gradonačelnik predlaže i članove Gradskog veća.

Po Zakonu o glavnom gradu, posao gradonačelnika je da predstavlja i zastupa grad i stara se o izvršavanju odluka i drugih akata Skupštine grada.

Skupština grada Beograda ima 110 odborničkih mesta, a vladajuća koalicija SNS i SPS ima 56 mandata. U novom sazivu je 48 odbornika SNS, lista „Ujedinjeni za pobedu Srbije“ sa 26, koalicija „Moramo“ ima 13 mandata, osam ima SPS, sedam lista „Nada za Beograd“, a po četiri mandata „Zavetnici“ i koalicija oko Dveri.

Budućem gradonačelniku ovo nije prvi „ulazak“ u Stari dvor. Naime, od 2009. do 2012. bio je pomoćnik gradonačelnika Dragana Đilasa, lidera opozicione Stranke slobode i pravde.

NAJKRAĆI MANDAT

U istoriji srpske prestonice, Filip Filipović, matematičar i revolucionar, ostaće upamćen kao gradonačelnik sa najkraćim mandatom. Na čelo prestonice je izabran 25. avgusta 1920. godine, ali je njegova vladavina trajala samo jedan dan.

Prvi gradonačelnik Beograda je bio Ilija Čarapić, u periodu od 1839. do 1840. godine.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Koalicija Albanaca doline osvojila većinu glasova na biračkom mestu broj 6

Na biračkom mestu broj 6 u Velikom Trnovcu najveći broj glasova na ponovljenom biranju za parlamentarne izbore je osvojila Koalicija Albanaca doline. Od ukupno 1089...

Razgovor patrijarha Porfirija i premijera Abazovića

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije primio je 30. juna 2022. godine u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu g. Dritana Abazovića, predsednika Vlade Crne Gore. Prijemu...

Košarkaši Srbije poraženi od Letonije u Rigi

Meč je rešen u trećoj četvrtini koju su Letonci dobili 21:7. Košarkaška reprezentacija Srbije poražena je večeras u Rigi od Letonije 66:59 u utakmici petog...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare