32.1 C
Belgrade
32.1 C
Belgrade
3, jul, 2022

Prva petoletka preuzima i poslove drugih delova vojne industrije

Vojna fabrika „Prva petoletka“ iz Trstenika u poslednje vreme se ističe po uspesima na domaćem i internacionalnom tržištu a uz svoju tradicionalnu proizvodnju ta kompanija počela je da preuzima i poslove drugih segmenata namenske industrije, piše portal Balkanska bezbednosna mreža.

Kako se navodi, „Prva petoletka“ iz Trstenika (PPT) do sada je kao svoje adute imala minobacače svih kalibara, ručne bacače granata i stajne trapove za avione Orao, Supergaleb, Lasta i Utva ali je u poslednje vreme počela da proizvodi i digitalizovani samohodni višecevni lanser raketa Oganj, PVO sistem Pasars i besposadnu robotizovanu platformu Mali Miloš, koju je projektovao Vojno-tehnički institut iz Žarkova.

foto:ministarstvoodbrane

„Takodje, ova firma se smatra primerom proizvodjača naoružanja bez pompe, afera i produžavanja rokova“, navodi se.

Portal dodaje da već nekoliko godina firma iz Trstenika radi nadogradnju kamiona FAP za potrebe Vojske Srbije, a tu je i sistem PVO Pasars koji još nije dobio svoju finalnu verziju, iako se dugo najavljuje.

„Stručnjaci iz Trstenika rade serijsku modernizaciju višecevnog lansera raketa Oganj. U moru najava i brojnih razvojnih projekata, digitalizovani Oganj je jedini kompletno prošao proceduru za prijem u jedinice VS i njime je opremljena baterija iz artiljerijsko-raketnog diviziona Prve brigade. Na digitalizovanom Ognju primenjena su rešenja lansera raketa Morava, čiju je integraciju vršila Industrija motora 14. oktobar iz Kruševca. Medjutim, 14. oktobar je prvo otišao u stečaj, a zatim je privatizovan i to je jedan od razloga zašto Morava godinama nije ulazila u naoružanje iako je još početkom 2015. godine predstavljen nulti model“, navodi se.

Dodaje se da je PPT proizvodjač i modularnog Ognja, koji prema planovima treba da ima mogućnosti lansiranja više tipova raketa koje se prave u Srbiji, a da se već neko vreme prave i plastični delovi za puške Zastava oružja, što je ranije radio Tehničko-remontni zavod iz Bratunca.

„Od svih zvaničnih informacija koje govore o uspesima PPT, najsloženije u tehničkom i pravnom smislu jeste vozilo NTV (Novo terensko vozilo). Originalni proizvodjač NTV je Zastava Tervo iz Kragujevca, formirana posle odlaska firme Zastava Kamioni u stečaj 2017. godine“, piše u tekstu.

Portal navodi da je PPT i veliki izvoznik, pre svega na područje Bliskog Istoka.

„To je izvuklo firmu iz teške situacije, a samo 2015. i 2016. godine kada izvezeno više od 3.600 minobacača… Poslednju put u centru pažnje javnosti PPT našla se tokom rata u Nagorno Karabahu, kada su mediji preneli da je trgovac oružjem Slobodan Tešić preko svoje firme ‘Vektura Trans’ izvozio oružje u Jermeniju, izmedju ostalog i minobacače iz Trstenika“, navodi se.

izvor:beta

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Srpska lista odgovorila opoziciji: Kosovo i Metohiju su „branili“ tako što su bežali u Rumuniju

Nikada napadi iz Prištine nisu prošli, a da uz njih ne idu napadi kvazi Srba, kvazi patriota i kvazi otadžbinara koji su više od...

Vaterpolisti Srbije pobedili SAD, osvojili peto mesto na Svetskom prvenstvu

Najefikasniji u selekciji Srbije bio je Strahinja Rašović, koji je postigao četiri gola. Tri puta u listu strelaca upisao se Dušan Mandić, a dva...

Predsednik Severne Makedonije: Francuski predlog je prihvatljiv kompromis

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski smatra da bi se prihvatanjem izmenjenog francuskog predloga donela odluka samo o otvaranju pregovora sa EU. Modifikovani francuski predlog je...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare