18.4 C
Belgrade
18.6 C
Belgrade
24, septembar, 2022

Prva domaća glumica na naslovnoj strani Njujork tajmsa, a obožavala je čitava bivša Jugoslavija: Da li prepoznajete devojčicu sa slike?

Svojim likom i delom ostavila je neizbrisiv trag u domaćoj kinematografiji

Rođena je 5. oktobra 1940. godine. Završila je Prvu mušku gimnaziju, išla je na balet, a probala je da bude i manekenka. Ipak, talenat za glumu je preovladao, a talenat je prepoznala tetka, odnosno rođena sestra njenog oca Milenka.

Već sa 18. godina započela je karijeru, u filmu „Vrata ostaju otvorena“, a prekretnica u njenom poslu bio je film „prekobrojna“. U saradnji sa Ljubišom Samardžićem, postali su najtraženiji glumački par, pa su u filmovima „Rad na određeno vreme“, „Razvod na određeno vreme“, „Nije lako sa muškarcima“ i mnogim drugim, glumili par ili bračni par.

Godine 1971. u pauzi na snimanju filma „Kako su se volele dve budale“, venčali su se Milena Dravić i Dragan Nikolić u prisustvu Seke Sablić koja im je bila kuma. Ostvarila se u preko 100 uloga na filmu, dok je u pozorištu igrala preko 70 uloga.

Nakon smrti svog supruga, povukla se u sebe i veoma brzo i ona je preminula. Bila je nagrađivana u Veneciji, Kanu i Puli. Družila se sa Alfredom Hičkokom, a malo ko zna, da je bila prva glumica sa ovih prostora, koja je krasila naslovnu stranu Njujork tajmsa.

Milena Dravić, važila je za jednu od najboljih glumica na našim prostorima. Svojim likom i delom ostavila je neizbrisiv trag u domaćoj kinematografiji, a nema ko je nije voleo zbog njene plemenitosti i čiste duše.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Sajam tradicionalne hrane i pića održao se danas na Sava Promenadi

Sajam tradicionalne hrane i pića, na kojem nastupa više od sto izlagača iz Srbije i regiona, održava se danas na beogradskom šetalištu Sava promenada,...

Rusija: Mihail Mizincev postao zamenik ministra odbrane

Načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom Mihail Mizincev postao je novi zamenik ministra odbrane, saopštila je danas ruska vojska. "General-pukovnik Mihail Mizincev imenovan je...

Vang Ji: Kina podržava napore ka mirnom rešenju krize u Ukrajini

Kina podržava sve napore koji vode ka mirnom rešavanju krize u Ukrajini, izjavio je danas kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji na Generalnoj skupštini...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare