24.2 C
Belgrade
24.2 C
Belgrade
12, avgust, 2022

Proizvodni sektor Rusije ostao stabilan u julu, nivo novih domaćih narudžbina ubrzano raste

Ruske kompanije su uspele da zamene izgubljene strane poslove domaćim klijentima, pri čemu je nivo novih domaćih narudžbina porastao najbržim tempom u poslednjih više od tri godine.

Jul je treći uzastopni mesec s pozitivnim pokazateljem stanja u proizvodnom sektoru Rusije, iako je taj sektor teško pogođen zapadnim sankcijama prema Moskvi zbog specijalne operacije u Ukrajini.

Ruske kompanije su uspele da zamene izgubljene strane poslove domaćim klijentima, pri čemu je nivo novih domaćih narudžbina porastao najbržim tempom u poslednjih više od tri godine, pokazuju istraživanja.

Takođe, proizvodne cene su pale po najvišoj stopi od januara 2009.

Sankcije su zatvorile mnoge tradicionalne ruske lance snabdevanja i mehanizme plaćanja, primoravajući proizvođače u zemlji da nađu alternative za ključne zapadne delove, opremu i materijale.

Odvojeni podaci ruske federalne službe za statistiku pokazuju da je proizvodnja u mnogim industrijama koje se oslanjaju na uvoznu opremu ili delove pala od februara.

Proizvodnja automobila je, na primer, u junu pala za 89 posto na godišnjem nivou.

Uprkos svemu, prisutna je velika vera da je oporavak na putu, pri čemu su preduzeća izrazila najveći optimizam u poslednjih pet meseci i „nadanja u stabilizaciju ekonomskih prilika“, saopštio je S&P Global.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Predsednik Vučić obraća se naciji o najvažnijim temama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gost je u emisiji "Prva tema" na televiziji Prva, gde govori o svetskoj krizi, pregovorima u Briselu, napadima iz Hrvatske,...

Petar Petković posetio porodicu koja je dobila pomoć Kancelarije za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, koji boravi u jednodnevnoj poseti Leposaviću, obišao je danas u selu Trikoše trinaestočlanu porodicu Jevremović koja...

Predsednik Vučić obratiće se javnosti večeras od 21 čas na tv Prva

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je na Instagram profilu "buducnostsrbijeav" svoje gostovanje večeras u 21 čas na TV Prva Predsednik Vučić je juče u obraćanju...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare