12.4 C
Belgrade
12.4 C
Belgrade
24, septembar, 2022

Prodaja novih automobila u Evropi ponovo u porastu nakon teške godine

Prodaja novih automobila u Evropi je porasla u avgustu, prvi put u poslednjih 13 meseci, iako bi predah mogao biti kratkotrajan jer rekordna inflacija i energetska kriza bez presedana prete da odbiju kupce.

Broj registracija je porastao za 3,4 odsto na 748.961 vozilo prošlog meseca, saopštilo je u petak Evropsko udruženje proizvođača automobila. Nemački Mercedes-Benz AG bio je među najboljima, sa skokom od 16 odsto u odnosu na pre godinu dana.

Proizvođači automobila vide tračak nade zbog poboljšanja u lancu snabdevanja, kao što je nedostatak poluprovodnika koji počinje da se smanjuje. Bez obzira na to, oštra inflacija i usporavanje globalne ekonomije zamagljuju prognoze prodaje. Prošlomesečni rezultati se upoređuju sa lošim učinkom iz prethodne godine, ali ostaju znatno ispod nivoa pre pandemije.

Visoka inflacija, rastuće kamatne stope i opadajuće poverenje potrošača, zajedno sa kupcima koji ređe kupuju nove automobile jer su novi modeli pouzadniji, a tehnologija se brzo menja, mogu da budu izazov za potražnju 2023. godine i kasnije – navodi Gilijan Dejvis iz „Blumberga“.

 

Predviđanje kupovine vozila je i dalje teško jer su potrošači zabrinuti zbog porasta računa za energiju i rizika od nestanka struje dok Rusija smanjuje isporuke gasa. Vlasti u Nemačkoj, najvećem evropskom tržištu automobila, ove nedelje su pozvale industrijske potrošače da smanje potrošnju gasa. Jedan od najvećih dobavljača polimera u nemačkoj automobilskoj industriji smanjuje proizvodnju u Evropi zbog prevelikih troškova energije.

Cena energije i rastuće kamatne stope koje pritiskaju kupce automobila će verovatno ograničiti visoke cene vozila koje su porasle kada je nedostatak poluprovodnika smanjio dostupnost automobila. Zvaničnici Evropske centralne banke rekli su da očekuju da će dodatno povećati troškove zaduživanja na sledećih nekoliko sastanaka nakon prošlonedeljnog ogromnog povećanja stope.

Registracije su porasle za 3 odsto u Nemačkoj, 3,8 odsto u Francuskoj i 9,1 odsto u Španiji, prenosi „Blumberg“.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Carina: Uspešno usklađivanje tranzitnog sistema sa EU

Tokom dana je planski i privremeno prekinut kompjuterizovani tranzitni sistem NCTS, a radi usklađivanja sa sistemom EU koje sprovode sve evropske carinske administracije, saopšteno...

Sajam tradicionalne hrane i pića održao se danas na Sava Promenadi

Sajam tradicionalne hrane i pića, na kojem nastupa više od sto izlagača iz Srbije i regiona, održava se danas na beogradskom šetalištu Sava promenada,...

Rusija: Mihail Mizincev postao zamenik ministra odbrane

Načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom Mihail Mizincev postao je novi zamenik ministra odbrane, saopštila je danas ruska vojska. "General-pukovnik Mihail Mizincev imenovan je...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare