14.1 C
Belgrade
14.1 C
Belgrade
9, decembar, 2022

Priština sprema nove provokacije kako bi otvorila priču o navodnom genocidu nad Albancima na KiM

Plan premijera privremenih institucija u južnoj pokrajini Aljbina Kurtija je da jedan od članova njegove delegacije bude i žena koja je preživela napad paravojne formacije „Škorpioni“ u Podujevu, 1999.

Cilj je da i na ovaj način „izbaci iz težišta“ našu stranu, skrene pažnju sa ključnih pitanja, kao što je formiranje Zajednice srpskih opština, i nametne svoje teme, poput navodnog genocida koji su Srbi počinili na KiM.

Reč je o, kako se spekuliše, Sarandi Bogujevci, aktuelnoj potpredsednici parlamenta u Prištini, iz redova Kurtijeve stranke Samoopredeljenje, koja bi na sastanku u Briselu trebalo da otvori priču kako je sa 12 godina preživela napad u kojem su stradali članovi njene porodice.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je tim povodom da je je Saranda Bogujevci teško stradala i da ima tešku priču, ali i da to nije pitanje celog naroda, niti pitanje teritorijalnog razgraničenja, te da bismo i mi mogli na desetine i stotine takvih ljudi da dovedemo, ali kada se to uradi, pokazuje se odsustvo želje za razgovorom.

Na pravljenje atmosfere koja će unapred podići tenzije u nastavku razgovora ukazao je i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, koji je ove planove Kurtija nazvao „gadnim, prizemnim i jadnim“. Oglasila se i premijerka Ana Brnabić, koja je poručila Kurtiju da „već jednom tuži Srbiju za genocid, umesto što time stalno preti i koči pregovaračke napore“:

– Kurti je ideološki fanatik, na svakom sastanku pravi cirkus i jasno govori da mu dijalog nije prioritet. Neka preti Srbiji tužbom za genocid, ali hajde da vidimo šta ima da kaže u toj tužbi, a mi ćemo da dokažemo šta se zaista dogodilo.

A ŠTA SA ZLOČINIMA NAD SRBIMA

I MI bismo mogli da dovedemo brojne preživele žrtve albanskih zločina, dovoljno bi bilo samo da se pred Kurtija na sto stave fotografije vođa tzv. OVK sa odsečenim srpskim glavama. „Škorpioni“ i drugi koji su činili zločine za to su i osuđeni, ali Albanci nisu za zločine koji se i dalje nastavljaju – da se Kosovo etniči očisti od Srba – kaže, za „Novosti“, šef skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun.

 

novosti

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Bocan-Harčenko bez rukavica: Cilj je osvajanje severa pokrajine

Priština metodično i tvrdoglavo jača prisustvo svojih snaga na severu Kosova i situacija je tamo veoma opasna, ocenio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar...

Gašić sa ambasadorom Bugarske razgovarao o daljem unapredjenju saradnje dve zemlje

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić sastao se danas sa ambasadorom Bugarske Petkom Dojkovim s kojim je razgovarao o daljem unapređenju saradnje dve zemlje, pre...

Petković razgovarao sa šefom Misije OEBS na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je danas sa šefom Misije OEBS na Kosovu i Metohiji Majklom Davenportom o trenutnoj...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare