5.8 C
Belgrade
5.8 C
Belgrade
2, februar, 2023

Premijerka Brnabić za RTS: Plašim se eskalacije na severu KiM

Premijerka Ana Brnabić kaže za RTS da su Srbi na severu Kosova i Metohije na barikadama zato što traže osnovna ljudska prava i ništa više od toga. Ističe da se plaši eskalacije, ali da ćemo učiniti sve da sačuvamo mir i kakvu-takvu stabilnost. Poručuje i da je duboko razočarana reakcijom međunarodne zajednice.

Ana Brnabić kaže da Srbe na Kosovu i Metohiji i Brisel i Vašington čuju samo kada su na barikadama, ali i tada ne baš dobro.

Srbi na KiM su na barikadama zato što traže osnovna ljudska prava, ali zaista osnovna ljudska prava i ništa više od toga“, poručuje Brnabićeva.

Ističe da su i institucije napustili samo zato što su tražili posle više od deset godina poštovanje Briselskog sporazuma.

„Na kraju krajeva u tim institucijama su upravo zahvaljujući tom Briselskom sporazumu, tako da kada Aljbin Kurti kaže da za njega ne postoji Briselski sporazum onda ne znam tačno u čemu je problem da Srbi nisu u institucijama“, dodaje premijerka.

„Duboko sam razočarana kako međunarodna zajednica poima ljudska prava“ 

Kada je reč o međunarodnoj zajednici, premijerka ističe da je duboko razočarana njihovim poimanjem ljudskih prava, osnovnih demokratskih vrednosti, kao i odogovorom na niz provokacija Aljbina Kurtija prema Srbima i drugim nealbancima na KiM.

„Ako pogledate samo kakav je bio decembar – počeo je time što je Kurti postavio Nenada Rašića da bude predstavnik Srba na KiM u prištinskim institucijama, čoveka koji je na izborima dobio 0,17 odsto glasova. Nismo imali adekvatnu reakciju Brisela, imali smo reakciju koja je pozivala obe strane na deeskalaciju. Nisam tačno sigurna šta je u tom trenutku uradio Beograd, kao i Srbi na KiM“, navela je Brnabićeva.

Ukazala je da je tek nakon oštre reakcije predsednika Aleksandar Vučića usledila nešto jasnija osuda toga.

„Tako je počeo decembar i decembar se privodi kraju ko zna kako, ali za sada sa više od 16 brutalnih provokacija, kršenja Briselskog sporazuma, upadima do zuba naoružanih pripadnika kosovske policije, specijalnih snaga Rosu na sever KiM – što znači brutalno kršenje Briselskog sporazuma“, navodi.

Ističe da su Srbi sa KiM tražili samo da se poštuju osnovna ljudska prava i da se protivpravno privedeni Dejan Pantić bar zna gde je i da li je dobio lekove, kao i da se i dalje nije čuo sa svojom porodicom.

„Imate evropske institucije koje sve to ćutke gledaju, samo posmatraju nemo“, naglašava premijerka.

„Plašim se eskalacije“

Kfor je blokirao punkt Jarinje bodljikavom žicom, primećena je povišena borbena gotovost, kosovski specijalci naoružani marširaju danima po severu KiM.

„Plašim se eskalacije, mi ćemo učiniti sve da sačuvamo mir i kakvu-takvu stabilnost iako, nažalost, ne vidim da postoji bilo kakva stabilnost za Srbe na KiM“, dodaje.

Podsetila je da su samo u decembru privedena četvorica Srba, među kojima i Gavrilo Milosavljević, penzioner, raseljeno lice sa Kosova i Metohije koji živi u okolini Beograda.

„Otišao je čovek sam u policiju u opštini Istok da prijavi protivpravno oduzimanje njegove imovine i uhapšen je i zadržan tamo“, dodaje.

Pored njega, privedeni su i Miljan Adžić, Dejan Pantić i Slađan Trajković.

„Od toga su i Dejan Pantić i Slađan Trajković bili pripadnici kosovske policije, ako su imali bilo šta protiv njih ne bi oni bili pripadnici policije ili su mogli u tom trenutku da ih gone za nešto što su počinili ili navodno počinili. Oni su privedeni samo da bi se Srbi zastrašili i da bi se dodatno unela nervoza među Srbe na KiM, da bi došlo do eskalacije situacije i to je ono što mene plaši“, ističe Brnabićeva.

„Razumem da je Srbima na KiM dosta svega“

Ističe da će Beograd i dalje nastaviti da vodi razgovore sa međunarodnom zajednicom, pre svega sa Briselom, kao i da se svakodnevno vode takvi razgovori.

„Predsednik Vučić je u svakodnevnom kontaktu sa Srbima na KiM, oni se nalaze u užasnoj situaciji i ja potpuno mogu da razumem da je njima dosta svega i da oni više nemaju bilo kakvo poverenje u predstavnike međunarodne zajednice. Ti ljudi samo žele implementaciju Briselskog sporazuma. Zar je zaista tako mnogo tražiti od Evropske unije, koja je potpisala taj sporazum i garantovala njegovu implementaciju, da posle deset godina i natera Prištinu da ga impementira“, upitala je premijerka.

„Mislim da nije. Mislim da su Srbi na barikadama tamo da bi branili i štitili i podsetili Brisel na Briselski sporazum“, dodaje.

Na pitanje da li veruje da će doći do većeg pritiska međunarodne zajednice na Aljbina Kurtija, Brnabićeva kaže da to očekuje.

„Očekujemo od međunarodne zajednice, pre svega od Brisela, ali i od Vašingtona, da izvrši pritisak na Prištinu da u najkraćem mogućem roku krenu u implementaciju Briselskog sporazuma što znači osnivnanje Zajednice srpskih opština. Dobili smo sva uveravanja i od strane predstavnika SAD Eskobara da će oni to učiniti u najkraćem roku“, naglašava premijerka.

Pored toga, kako kaže, od strane Brisela smo u više navrata tokom decembra čuli da pre bilo kakvih novih sporazuma mora doći do implementacije već potpisanih.

 

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

ANDRIJA MANDIĆ PREDSEDNIČKI KANDIDAT NA IZBORIMA: Odluka izglasana na glavnom odboru Nove srpske demokratije

Jedan od lidera Demokratsog fronta i predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić biće kandidat na predsjedničkim izborima.   Ta odluka izglasana je na glavnom odboru Nove...

SLAVIMO VELIKOG ČUDOTVORCA Samo jednu stvar ne treba raditi

U NARODNOJ tradiciji postoji jak i opravdan razlog što se veruje u ovo, pa stoga se nemojte ogrešiti. Vernici Srpske pravoslavne crkve sutra obeležavaju Prepodobnog Jevtimija Velikog,...

IMA BOGA! Mitropolit Joanikije i sveštenici oslobođeni optužnice

SUDIJA Marko Kojović pročitao je oslobađajuću presudu, što je ispraćeno burnim aplauzom. Čitanju presude nije prisustvovao tužilac.   Mitropolit Joanikije u završnoj reči je ponovio da...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare