26.2 C
Belgrade
26.2 C
Belgrade
6, jul, 2022

Premijerka Brnabić: Odnosi Srbije i Turske na najvišem nivou

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je danas u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Turske Mevlutom Čavušogluom da bilateralne odnose naše dve zemlje odlikuje intenzivan politički dijalog i izražena ekonomska saradnja, naročito kroz investicije turskih kompanija i učešće u različitim infrastrukturnim projektima u Srbiji.

Predsednica vlade istakla je da je aktuelni nivo bilateralnih odnosa Srbije i Turske na najvišem nivou i da je važno da ekonomska saradnja dve zemlje raste.

Brnabićeva je zahvalila za veliku podršku koju turska vlada i predsednik pružaju investitorima koji žele da ulažu u Srbiji, naročito za one koji učestvuju u napretku manje razvijenih delova Srbije.

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu ocenio je da je za odnose naših zemalja zaslužan i izuzetan politički dijalog zvaničnika Srbije i Turske i najavio da će predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan uskoro posetiti Srbiju i region.

Turski šef diplomatije potvrdio je da su turske kompanije zadovoljne poslovanjem u Srbiji i da trenutno zapošljavaju oko 10.000 srpskih radnika.

Turske firme, kako je rekao, rade i važne projekte na putnoj infrastrukturi, pre svega kada je u pitanju auto-put Beograd-Sarajevo-Beograd.

Navodeći da je Srbija ključna zemlja za stabilnost regiona, ministar Čavušoglu je istakao da je Turska spremna da pruži svu moguću pomoć saradnji u regionu, a izgradnja putne infrastrukture, kako je objasnio, predstavlja osnov za njen dalji razvoj.

Kako je istaknuto, dve zemlje već imaju potpisane sporazume o saradnji u mnogim oblastima, a predstoji i potpisivanje sporazuma koji će omogućiti građanima Srbije i Turske da posećuju obe zemlje samo uz lične karte, a koji će biti podstrek razvoju, kako ekonomskih odnosa, tako i turizma.

Brnabićeva je istakla da je za Srbiju od izuzetnog značaja saradnja sa Turskom u oblasti energetike i u pogledu projekta izgradnje i eksploatacije „Turskog toka“, koja omogućava snabdevanje Srbije i regiona gasom.

Ona je navela da Srbija pridaje veliki značaj i radu Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) i aktivnostima u pogledu obnove kulturno-istorijskih spomenika u Srbiji, a koja daje snažan impuls jačanju veza dveju zemalja, saopšteno je iz vlade.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Muftija Mustafa Jusufspahić: Smisao Kurban-bajrama je posvećenost Bogu i čoveku

Na pitanje kako se Islamska zajednica Srbije priprema za obeležavanje Kurban-bajrama ove godine, Jusufspahić kaže da preko svoje Vakufske direkcije preuzima na sebe regulative...

Iran traži trajan nuklearni sporazum sa svetskim silama

Od prošle nedelje Iran dovodi u pitanje rešenost SAD da spase sporazum, a zvanični Vašington je saopštio da je Teheran dodao nove zahteve na...

Prva grupa ukrajinskih vojnika stigla u Britaniju na obuku

Prva grupa ukrajinskih vojnika stigla je u Veliku Britaniju na obuku, saopštio je danas ministar odbrane Ben Volas. Obuka je deo britanskog programa koji ima...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare