5.8 C
Belgrade
5.8 C
Belgrade
2, februar, 2023

Premijerka Brnabić: Nema rasta ako ne naučimo da se poštujemo i da se povezujemo

Jedan od ključeva uspeha za sve nas u regionu jeste regionalana saradnja. U meri u kojoj to uspemo, toliko ćemo mi svi zajedno biti uspešniji u budućnosti.

Ovo je izjavila Ana Brnabić na panel diskusiji po završetku dvodnevne konferencije „Jedan region-jedno tržište, Korak ka zajedničkom tržištu EU“, održanoj u Novom Sadu.

– Volela bih da svi sa strane imaju još manje vremena da se bave nama, zato što mislim da dobro znamo jedni druge i da prilično dobro razumemo kakva je bila skora prošlost i koliko nam je svima muka i problema donela i da sve bolje razumemo kakvi su potencijali u jednom drugačijem pristupu našoj budućnosti – kazala je Brnabićeva i podvukla koliki je značaj u saradnji i razumevanju. – U meri u kojoj mi uspevamo da sarađujemo u oblasti pre svega ekonomije ali i u infrastrukturnim projektima, bolje povezanosti puteva, železnicama, rečnim transportom… Zatim u oblastima obrazovanja, inovacija, nauke, razmeni iskustava posebno mladih ljudi. U meri u kojoj to uspemo, toliko ćemo mi svi zajedno biti uspešniji u budućnosti.

O inicijativi „Otvoreni Balkan“ premijerka je rekla da je to poslednja u nizu regionalnih inicijativa koja je autohtono pokrenuta iz ovih krajeva.

– Mi smo mali region, svaka zemlja je operativno mala sa malim brojem stanovnika. Ukoliko ne naučimo da se međusobno poštujemo i radimo zajedno, povezujemo se i nastupamo zajedno, da naš razvoj i rast neće biti onoliko brz i kvalitetan, održiv, koliko je nama svima potrebno da nadoknadimo propušteno vreme – istakla je Brnabićeva.

SEDMI PUT U NOVOM SADU

Konferencija „Jedan region – jedno tržište, Korak ka zajedničkom tržištu EU“ održana je prethodna dva dana u Kongresnom centru, Novosadskog sajma. Ovo je sedmi put da je priređena u ovom gradu. Teme razgovara su bile o lokalnom, regionalnom i evropskom zajedništvu. Konferenciji su organizovali Fond Evropski poslovi AP Vojvodine u partnerstvu sa – NALED, Regionalnim forumom mladih lidera regiona, Fondacijom „Konrad Adenauer – KAS“, PKS i PKV, a uz podršku Grada Novog Sada.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

ANDRIJA MANDIĆ PREDSEDNIČKI KANDIDAT NA IZBORIMA: Odluka izglasana na glavnom odboru Nove srpske demokratije

Jedan od lidera Demokratsog fronta i predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić biće kandidat na predsjedničkim izborima.   Ta odluka izglasana je na glavnom odboru Nove...

SLAVIMO VELIKOG ČUDOTVORCA Samo jednu stvar ne treba raditi

U NARODNOJ tradiciji postoji jak i opravdan razlog što se veruje u ovo, pa stoga se nemojte ogrešiti. Vernici Srpske pravoslavne crkve sutra obeležavaju Prepodobnog Jevtimija Velikog,...

IMA BOGA! Mitropolit Joanikije i sveštenici oslobođeni optužnice

SUDIJA Marko Kojović pročitao je oslobađajuću presudu, što je ispraćeno burnim aplauzom. Čitanju presude nije prisustvovao tužilac.   Mitropolit Joanikije u završnoj reči je ponovio da...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare