12.4 C
Belgrade
12.4 C
Belgrade
24, septembar, 2022

Premijerka Brnabić i Zijade o situaciji na KiM i nastavku dijaloga

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara UN i šeficom UNMIK Karolin Zijade o političkoj situaciji na Kosovu i Metohiji i nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Premijerka Brnabić je, saopšteno je vlade, istakla da su UN najznačajnija međunarodna organizacija u kontekstu očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta, i da redovno razmatranje situacije na KiM u Savetu bezbednosti UN potvrđuje da je stanje na terenu nestabilno, sa učestalim incidentima i napadima na Srbe kao i na ugroženost njihove imovine.

Istakla je da su blagovremene reakcije UN veoma važne, uz jasnu i nedvosmislenu osudu provokacija i jednostranih akata.

Premijerka je podsetila Zijade na uskraćeno pravo glasa Srbima sa Kosova i Metohije, kada im je onemogućeno da se izjasne na referendumu i na izborima ove godine.

Izrazila je, dodaje se, očekivanje da će aktuelna politička i bezbednosna situacija na KiM, biti predstavljena na objektivan i transparentan način u Izveštaju generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a, na sednici Saveta bezbednosti UN, koja će biti održana u oktobru.

„Srbija se zalaže za poštovanje principa međunarodnog prava i primenu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i nastaviće da ulaže napore za očuvanje mira i stabilnosti“, rekla je Brnabićeva.

Istakla je da je Beograd potpuno posvećen dijalogu i istovremeno očekuje da i Priština ispuni preuzete obaveze Briselskim sporazumom.

Zijade je poručila da će UNMIK nastaviti angažovanje na postizanju mirnije i prosperitetnije budućnosti kroz unapređenje poštovanja ljudskih prava i izgradnju poverenja među zajednicama.

Zijade je, navodi se, posebno naglasila neophodnost dijaloga i poštovanja postignutih sporazuma, što uključuje i formiranje Zajednice srpskih opština.

Sa Karolin Zijade razgovarao je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Petković je istakao da su nedavni jednostrani i protivpravni potezi Prištine u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama direktna pretnja urušavanju dijaloga, što vodi destabilizaciji situacije na terenu.

Stabilnost i mir su, prema Petkovićevim rečima podjednako u interesu i srpskog i albanskog naroda na Kosovu i Metohiji, ali i čitavog regiona, međutim jasno je da politički predstavnci Albanaca ne dele to mišljenje i da zato svakodnevno izazivaju krizne situacije na terenu.

Izvorrts

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Sajam tradicionalne hrane i pića održao se danas na Sava Promenadi

Sajam tradicionalne hrane i pića, na kojem nastupa više od sto izlagača iz Srbije i regiona, održava se danas na beogradskom šetalištu Sava promenada,...

Rusija: Mihail Mizincev postao zamenik ministra odbrane

Načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom Mihail Mizincev postao je novi zamenik ministra odbrane, saopštila je danas ruska vojska. "General-pukovnik Mihail Mizincev imenovan je...

Vang Ji: Kina podržava napore ka mirnom rešenju krize u Ukrajini

Kina podržava sve napore koji vode ka mirnom rešavanju krize u Ukrajini, izjavio je danas kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji na Generalnoj skupštini...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare