32.1 C
Belgrade
32.1 C
Belgrade
3, jul, 2022

Premijerka Brnabić: Kad govore o Srbiji, kao u ogledalu vide svoju bruku

Premijerka je na panelu „65 godina posle Rimskog ugovora: Da li je Evropa ekonomski obnovljena i integrisana?“ ocenila da to još uvek nije slučaj i da ne može biti opšteg razvoja i napretka bez integracije Zapadnog Balkana u Uniju.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je Srbija u posebno teškoj situaciji pošto se njen evropski put uslovljava priznavanjem tzv. Kosova, iako se to ne pominje nigde u pregovaračkoj poziciji EU, a što je, navodi, rezultat licemerja zemalja koje su priznale tzv. Kosovo, pre svega onih iz EU.

„Ogromna je kompleksnost tog pitanja i Srbija je u specifičnoj poziciji, zato što te zemlje kada pogledaju u Srbiju, oni kao u ogledalu vide svoje licemerje, duple standarde i bruku, a to ne žele da vide“, poručila je Brnabić odgovarajući na pitanja novinara na Ohridu, gde je učestvovala na Prespa forumu.

Za opšti napredak potrebna integracija regiona u EU

 

Ana Brnabić je, na Prespa forumu na Ohridu, poručila da je za opšti napredak regiona neophodno da se Zapadni Balkan integriše u Evropsku uniju.

Brnabić je istakla da su dva ključna pirioriteta Srbije ulazak u Evropsku uniju i saradnja sa zemljama regiona, ukazujući na značaj inicijative „Otvoreni Balkan“.

Ne pravi se Srbija luda, zna se zvanična pozicija EU

Premijerka Srbije izjavila je u Ohridu, da su se od predsednika pojedinih zemalja iz regiona mogle čuti „neverovatne stvari“ o Srbiji na Prespa forumu, istakavši da je jasna pregovaračka pozicija EU sa Srbijom u formi zvaničnog dokumenta u kojem se nigde ne pominje priznanje tzv. Kosova, koje se spominje u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbedosti UN 1244.

„Na predsedničkom panelu juče je najveći procenat vremena posvećen Srbiji, iako nismo imali predstavnika, ali to ih nije odvratilo da govore neverovatne stvari o Srbiji, pa smo od (predsednika Hrvatske Zorana) Milanovića čuli da se Srbija pravi luda, kao da ne zna da je za njeno učešće u EU, neophodno da prizna Kosovo“, konstatovala je Brnabić u izjavi novinarima.

Restrukturiranje EPS-a u skladu je sa utvrđenim planom

 

Proces restrukturiranja Elektroprivrede Srbije (EPS) u skladu je sa utvrđenom dinamikom i planom, izjavila je premijerka Srbija i još jednom demantovala sve navode pojedinih medija o privatizaciji tog preduzeća.

„Imamo vršioca dužnosti direktora. Kada se izabere nova vlada, ona će dalje, putem konkursa, da izabere direktora EPS-a. Ostaje nam veliki posao da se pripremimo za zimu“, rekla je Brnabić odgovarajući na pitanja novinara posle učešća na Prespa forumu na Ohridu.

Međunarodno pravo „polomljeno“ na grbači Srbije, u svetu vlada zakon jačeg

Brnabić je rekla da je međunarodni pravni poredak i međunarodno pravo „polomljeno 1999. i 2008. godine na grbači Srbije i srpskog naroda“ dodavši da od tada svet više nije isto mesto jer je sve postalo moguće zato što u svetu vlada zakon jačeg, a ne međunarodnog prava.

Brnabić je nakon panela na kojem je učestvovala u okviru Prespan foruma na Ohridu, a odgovarajući na pitanje novinara kako se može napraviti paralela između Kosova i Ukrajine s obzirom da je na „Kosovu ubijeno 1.000 dece, silovano 20.000 žena, počinjeni ratni zločin i genocid“, kazala da licitiranjem sa brojevima se unižavaju prave žrtve i dodala da ti podaci koje je izneo novinar, nisu tačni.

Pregovori sa predstavnicima Fijata nisu propali, vlada stoji pri onome što je obećano

Ana Brnabić izjavila je da pregovori sa predstavnicima sindikata i zaposlenih u Fijatovoj fabrici u Kragujevcu nisu propali, ali i dodala da su oni koji su danas pozvali na protest ponovo prekršili ono što je dogovoreno.

Odgovarajući na pitanja novinara posle učešća na Prespa forumu na Ohridu, Brnabić je istakla da Vlada Srbije ostaje pri stavu da se pregovori nastavljaju i da nisu prekinuti.

 

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Srpska lista odgovorila opoziciji: Kosovo i Metohiju su „branili“ tako što su bežali u Rumuniju

Nikada napadi iz Prištine nisu prošli, a da uz njih ne idu napadi kvazi Srba, kvazi patriota i kvazi otadžbinara koji su više od...

Vaterpolisti Srbije pobedili SAD, osvojili peto mesto na Svetskom prvenstvu

Najefikasniji u selekciji Srbije bio je Strahinja Rašović, koji je postigao četiri gola. Tri puta u listu strelaca upisao se Dušan Mandić, a dva...

Predsednik Severne Makedonije: Francuski predlog je prihvatljiv kompromis

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski smatra da bi se prihvatanjem izmenjenog francuskog predloga donela odluka samo o otvaranju pregovora sa EU. Modifikovani francuski predlog je...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare