12.4 C
Belgrade
12.4 C
Belgrade
24, septembar, 2022

Premijerka Brnabić: Biće novih povlačenja priznanja tkz. Kosova

Diplomatsko nadvlačenje konopca Srbije i više država Zapada i Turske oko projekta takozvane nezavisnosti Kosova i Metohije intenzivirano je poslednjih meseci.

 

Diplomatsko nadvlačenje konopca Srbije i više država Zapada i Turske oko projekta takozvane nezavisnosti Kosova i Metohije intenzivirano je poslednjih meseci. U toj igri neke zemlje se služe prljavim trikovima s ciljem da lažnu kosovsku državu prizna više od 100 država, punopravnih članica Ujedinjenih nacija. Zvanično za pregovaračkim stolom se zalažu za postizanje kompromisnog rešenja po njihovim merilima, a ispod stola konstantno udaraju Beograd u cevanicu. Najmanje dve velike zapadne države pružaju ozbiljnu logističku podršku Prištini u njihovoj kampanji za dobijanje novih priznanja, ali i u onemogućavanju kampanje povlačenja priznanja. Na njihovoj meti su ne samo Beograd već i države koje imaju nameru da povuku svoju nekadašnju odluku koju su donele upravo pod pritiskom Vašingtona.

Uprkos svim tim pritiscima, zvanični Beograd nastavlja svoju politiku i ne odstupa ni za jotu. Štaviše, krenuo je u još aktivniju kampanju, a ministar inostranih poslova Nikola Selaković proteklih meseci obišao je više država Latinske Amerike, Afrike i Azije, kojima je predočio politiku za koju se zalaže Srbija. U toj akciji s diplomatskim saveznicima Kinom i Rusijom, na temelju poštovanja međunarodnog javnog prava, spreman je za ovaj udarac, ali i da uzvrati na adekvatan način. Na poslednjoj posebnoj sednici Skupštine Srbije, posvećenoj Kosovu i Metohiji, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da smo u relativno kratkom roku došli do sedam novih povlačenja priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Dodao je da očekuje da će u narednih 15 dana i osma država povući priznanje KiM. Istakao je da trenutno ima više zemalja koje ne priznaju Kosovo kao nezavisnu zemlju, nego onih koje ga priznaju.

„Mislim da je to prvi put danas jasno i veoma, veoma važno, i da je to način da se očvrsne pregovaračka pozicija Srbije”, rekao je Vučić i ukazao na koji način Priština pokušava da se eventualno dokopa novih priznanja. „Jasno je da u zapadnim zemljama nećemo moći da promenimo mišljenje. Priština je od SAD tražila da utiče na Vijetnam i Keniju. Pokušaću da stupim u kontakt s novim predsednikom Kenije i nadam se da i sa našim prijateljima iz Vijetnama možemo da razgovaramo”, objasnio je predsednik. Vučić je rekao da su time urađene velike i važne stvari kojima možemo da održavamo našu poziciju. „I za to smo napadani, jer su govorili da smo davali oružje i nešto drugo. Radili smo na otpriznavanju i nastavićemo”, podvukao je Vučić.

A mandatarka nove vlade i aktuelna premijerka Ana Brnabić za „Politiku” kaže da je bez bilo kakve dileme povlačenje priznanja jedan od najznačajnijih pokazatelja ispravne, dosledne i dobro planirane politike koju Srbija godinama vodi, a koju je trasirao i koju sprovodi predsednik Aleksandar Vučić. „To je politika zasnovana na poštovanju međunarodnog prava i uprkos svim izazovima i pritiscima kojima su mnoge zemlje izložene da priznaju tzv. državu Kosovo, sve više je onih koji ne mogu da ignorišu činjenicu da su pravo, pravda i svi argumenti apsolutno na našoj strani. To je politika u kojoj se dobro promišlja i analizira svaki potez i politika zbog koje vas poštuju i oni koji se s vama ne slažu. Sigurna sam da će u budućnosti biti još više zemalja koje će povući priznanje, što sveukupno slabi poziciju Prištine u želji da postane član međunarodnih organizacija”, ističe Ana Brnabić.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Carina: Uspešno usklađivanje tranzitnog sistema sa EU

Tokom dana je planski i privremeno prekinut kompjuterizovani tranzitni sistem NCTS, a radi usklađivanja sa sistemom EU koje sprovode sve evropske carinske administracije, saopšteno...

Sajam tradicionalne hrane i pića održao se danas na Sava Promenadi

Sajam tradicionalne hrane i pića, na kojem nastupa više od sto izlagača iz Srbije i regiona, održava se danas na beogradskom šetalištu Sava promenada,...

Rusija: Mihail Mizincev postao zamenik ministra odbrane

Načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom Mihail Mizincev postao je novi zamenik ministra odbrane, saopštila je danas ruska vojska. "General-pukovnik Mihail Mizincev imenovan je...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare