13 C
Belgrade
13 C
Belgrade
10, decembar, 2022

Predsednik Vučić u zvaničnoj poseti Češkoj Republici

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u dvodnevnoj poseti Pragu, gde se sastao sa predsednikom Češke Republike Milošem Zemanom, sa kojim je razgovarao o evropskom putu Srbije, bilateralnim odnosima i budućim projektima dve zemlje.

foto:facebook aleksandarvučić

Predsednik Češke Republike Miloš Zeman dočekao je predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića uz najviše državne počasti, nakon čega su dvojica predsednika prisustvovala ceremoniji dodele odlikovanja.

„Orden koji sam danas dobio predstavlja za mene veliku čast, ali i dodatnu obavezu da se borim za srpsko-češko prijateljstvo“, izjavio je predsednik Vučić nakon što mu je predsednik Zeman dodelio najviše odlikovanje Češke Republike, Orden belog lava.

foto:facebookaleksandarvučić

Predsednik Vučić je naglasio da je sa predsednikom Zemanon razgovarao o mnogo konkretnih stvari i zahvalio na podršci koju Češka Republika pruža Srbiji na njenom evropskom putu.

„Mnogo toga možemo da naučimo od naših čeških prijatelja“, rekao je predsednik Vučić ističući da je Češka naš tradicionalni prijatelj i izrazio nadu da će Srbija i Češka povećati nivo ekonomske saradnje i trgovinske razmene u budućnosti.

“Danas smo imali odlične razgovore po mnogim pitanjima i želim da vas obavestim da će predsednik Zeman, pre kraja godine, posetiti Srbiju“, rekao je predsednik Vučić i uputio obećanje da će Srbija, nakon rešavanja komplikovanih imovinskih problema, pokloniti Češku kuću, zgradu iz 1928. godine, Češkoj Republici i tom prilikom izrazio nadu da će predsednik Zeman prisustvovati njenom otvaranju. On je dodao da pripadnici češke manjine žive najvećim delom u Južnom Banatu i predstavljaju pravo bogatstvo Srbije te da zato želi da im se omogući da imaju svoju kuću, koja im je pripadala, a oduzeta im je 60-ih godina prošlog veka.

foto:facebookaleksandarvučić

Predsednik Vučić istakao je, posle izvinjenja koje je javno srpskom narodu uputio predsednik Češke Miloš Zeman zbog učešća u bombardovanju nekadašnje SRJ, da je danas divno biti Srbin u Pragu i da Srbija nikada neće zaboraviti reči češkog predsednika. On je dodao da će Srbija i Srbi biti večno zahvalni jer ono što je danas izgovorio predsednik Zeman – niko drugi nije rekao.

„Srbija će češki narod doživljavati ne samo kao prijateljski, već i kao bratski narod“, naglasio je predsednik Vučić.

foto:facebookaleksandarvučić

Predsednik Vučić je podsetio da srpsku delegaciju očekuju važni razgovori sa brojnim češkim kompanijama, kao i da će Srbija nastojati da obezbedi najbolje uslove za međusobnu saradnju. On je izjavio da je trgovinska razmena Srbije i Češke svake godine sve veća, kao i da se broj čeških investitora u Srbiji iz godine u godinu povećava.

„Prihvatili smo ideju Ministarstva spoljnih poslova Češke Republike o dodatnoj obuci za poslove poreske politike i verujem da ćemo imati uspeha po tom pitanju“, rekao je predsednik Vučić i izrazio nadu da Srbija može da bude podjednako uspešna kao Češka na tom polju.

Predsednik Češke Republike Miloš Zeman je istakao da je bombardovanje tadašnje Jugoslavije bilo greška.

„Bilo je to gore od zločina, bila je to greška. Kao čovek, želeo bih da zamolim srpski narod da nam oprosti“, rekao je češki predsednik Zeman i dodao da je sa predsednikom Vučićem razgovarao o tradicionalnom češko-srpskom prijateljstvu.

„Prijateljstvu, koje se dokazalo 1938. godine kada smo bili iznevereni od svojih zapadnih saveznika, ali i 1968. godine – kada su nas izneverili istočni saveznici. U oba slučaja srpski narod nam je izrazio svoju podršku, a mi smo mu zahvalili bombardovanjem. Ovom prilikom želim da se izvinim za bombardovanje tadašnje Jugoslavije“, naveo je predsednik Zeman. On je rekao je da su razgovarali i o uspešnom razvoju ekonomske saradnje, češkim kompanijama koje posluju u Srbiji, kao i o pozicioniranju dve zemlje u pogledu međunarodnih odnosa.

foto:facebook aleksandarvučić

Predsednik Zeman je istakao da Srbija na veoma uspešan način uspostavlja dobre i korektne odnose sa svim ključnim zemljama. On je ocenio da je uspeh Srbije na polju vakcinacije evidentan jer je svojim građanima obezbedila vakcine iz nekoliko zemalja.
„Veoma cenim ovu posetu i rado se sećam svoje posete Beogradu. Nadam se da ću pred sam kraj svog mandata još jednom videti taj grad“, zaključio je predsednik Zeman.
U pratnji srpske delegacije, predsednik Vučić sastao se danas i sa predsednikom Poslaničkog doma Parlamenta Češke Republike Radekom Vondračekom i tom prilikom upisao se u knjigu počasnih gostiju Poslaničkog doma.
Predsednik Vučić posetio je i Senat Češke Republike i upisao se u Knjigu počasnih gostiju Senata. Tim povodom, predsednik Senata Češke Republike Miloš Vistrčil je u čast srpskog predsednika priredio večeru.
izvor:Predsedništvo Srbije

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Bocan-Harčenko bez rukavica: Cilj je osvajanje severa pokrajine

Priština metodično i tvrdoglavo jača prisustvo svojih snaga na severu Kosova i situacija je tamo veoma opasna, ocenio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar...

Gašić sa ambasadorom Bugarske razgovarao o daljem unapredjenju saradnje dve zemlje

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić sastao se danas sa ambasadorom Bugarske Petkom Dojkovim s kojim je razgovarao o daljem unapređenju saradnje dve zemlje, pre...

Petković razgovarao sa šefom Misije OEBS na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je danas sa šefom Misije OEBS na Kosovu i Metohiji Majklom Davenportom o trenutnoj...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare