28.2 C
Belgrade
28.2 C
Belgrade
9, avgust, 2022

Predsednik Vučić: Naš istorijski zadatak je da gajimo sećanje na sugrađane stradale od okupatora

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas ceremoniji kojom će biti označen početak izvođenja mera zaštite na objektu Centralne kule Memorijalnog centra „Staro sajmište“.

Predsednik je u prisustvu patrijarha srpskog Porfirija stigao na Staro sajmište. Vučić se pozdravio sa prisutnima.

Predsednik Vučić zahvalio se onima koji su došli danas, a koji su preživeli stradanje najtežih zločina tokom Drugogo svetskog rata.

– Želim da vam kažem i izvinite. Izvinite što je ova zgrada danas u ovakvom stanju i što 80 godina nismo vodili računa ni o svojoj prošlosti niti o budućnosti – rekao je Vučić.

Kako kaže, imao je čast da upozna i sretne Šimana Peresa, koji je rekao da 6 miliona Jevreja živi u našim srcima, da smo mi njihov glas i oči.

– Imali smo i imamo mnogo toga što možemo da naučimo od Jevrejskog naroda. Nažalost, tom broju od 6 miliona očiju Jevreja tada, koje je on pominjao, moraju se dodati oči miliona i Srba i Roma – rekao je Vučić.

FOTO: TV PINK PRINTSCREEN

Kako kaže, danas smo svedoci brojnim pokušaja relativizacije istorijskih činjenica iz Drugog svetskog rata. Dodaje da to u Srbiji neće biti slučaj.

– Istorija nas je naučila da ništa nije nemoguće. Zato mi svojim očima, moraćemo jasno da vidimo sve te žrtve. Pamtićemo ih uvek, ovde ćemo da gajimo sećanje na naše sugrađane, sve koji su stradali bez ikakvog razloga od zločinačke ruke okupatora – rekao je Vučić.

Kako kaže, svako ko bude prolazio ovuda videće šta se ovde dešavalo.

– Ovde ćemo kroz dokumenta, fotografije i filmove prezentovati činjenice, kako se neko kopile ne bi diglo da kaže kako se ovakvo nešto nije dogodilo i da je samo mit – rekao je Vučić.

Kako je rekao, ova zgrada je slika i prilika naše sramote. Dodaje da su se mnoge generacije ogrešile o stradalnike Starog sajmišta.

– Odmah da vam kažem, čini mi se da sam i sam učestvovao u tome mnogo godina, kao da nikada nismo mogli da raspetljamo imovinske odnose. Posle mnogo godina i napornog rada, uspeli smo da rešavamo deo po deo toga. Umesto da vreme gubite, i da se posvećujete tome kako ćete za sebe nešto da uradite, mi smo uradili nešto dobro za sve naše građane – rekao je Vučić.

FOTO: PINK.RS

Dodao je da je velika čast biti predsednik Srbije koja je počela da se seća i da pamti. Kako kaže, želimo da opomenemo svoje potomke na ono što nikada nije smelo da se dogodi.

– Od kraja Drugog svetskog rata do danas istina o ovom logoru bila je zatrpana. Mi ga danas konačno figurativno i stvarno oslobađamo. Počinjemo sa rekonstrukcijom centralne kule, to je simbol rešenosti da rekonstruišemo sopstveno kolektivno sećanje – rekao je Vučić.

Memorijalni centar osnovan je u februaru 2020. godine kao ustanova posvećena kulturi sećanja na žrtve i istorijske događaje koji su se desili na prostoru nekadašnjeg Beogradskog sajma, odnosno na prostoru nacističkog logora „Jevrejski logor Zemun“.

Logor koji je bio poznat i pod nazivom „Logor Sajmište“, otvorile su nacističke trupe u oktobru 1941. a procenjuje se da je do jula 1944. godine u njemu ubijeno između 20.000 i 23.000 ljudi, od čega između 7.000 i 10.000 Jevreja.

Memorijalni centar „Staro sajmište“, po zakonu kojim je osnovan, trebalo bi da obavlja poslove prikupljanja, sređivanja, čuvanja, izlaganja, održavanja i korišćenja, istraživanja i prezentovanja muzejskih, arhivskih i filmskih dokumenata i predmeta.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Miler: Plan EU za manju potrošnju gasa stabilizovaće cene

Klaus Miler, šef nemačkog regulatora energetske mreže Bundesnecagenture, pozdravio je plan Evropske unije za vanredne situacije sa gasom, koji je danas stupio na snagu. „Ako...

Ukrajina obustavila tranzit ruske nafte u Mađarsku, Češku i Slovačku

Ukrajinska kompanija “Ukrtransnafta” obustavila je tranzit ruske nafte južnim krakom naftovoda “Družba” ka Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj, pošto ruska strana ne može da izvrši...

Međunarodni dečiji festival „Licidersko srce“ biće održan od 15. do 19. avgusta

Međunarodni dečiji festival folklora "Licidersko srce" biće održan, pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, od 15. do 19. avgusta u Užicu, Zlatiboru i Višegradu,...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare