5.8 C
Belgrade
5.8 C
Belgrade
2, februar, 2023

Predsednik Vučić sastao se sa predsednikom Azerbejdzana

Predsednik Alijev je na početku obraćanja istakao važnost poštovanja suvereniteta zemalja i međunarodnog prava, i istakao da je zabrinjavajuće što vidimo kršenje tih principa.

– U oblasti trgovine sa Srbijom ćemo imati povećanje, to može biti mnogo bolje. Radićemo i na poboljšanju saradnje u saobraćaju, sa obzirom da veliki saobraćajni koridori idu preko naših zemalja. Oblast energetike je takođe u fokusu naše saradnje – rekao je Alijev.

Predsednik Vučić je rekao da svaki put kada dođe u Azerbejdžan vidi ogromne promene i napredak.

– U savremenom svetu malo je mesta gde možete da vidite takav ubrzani progres kao u Azerbejdžanu. Neko bi mogao da kaže da je to zbog nafte ili gasa. Ja znam zemlje koje imaju deset puta više nafte ili gasa od Azerbejdžana, a u deset puta su u lošijoj poziciji. To govori o snazi rukovodstva, predsednika Alijeva, koji zna sa čime se suočava. To pokazuje koliko je važno da rukovodstvo ima viziju – rekao je predsednik.

On je, da bi ilustrovao koliko je važna ta vizija, ispričao priču koju su mu rekli partneri iz UAE.

– Stari Bin Zajed je još 1971. godine išao u Libiju, i rekao je da se nada da će za 40 godina njegova zemlja da bude kao Libija. Libija i danas ima više nafte od Emirata, ali pogledajte kako izgleda danas Libija, a kako izgledaju Emirati. Tako je i u Azerbejdžanu, kada neko domaćinski i sa ljubavlju vodi svoju zemlju, kao predsednik Alijev – kaže Vučić.

Predsednik Srbije je dodao da oseća istinsko poštovanje prema svom azerbejdžanskom kolegi.

– On je meni rekao da jedva prepoznaje neke delove Beograda kada je došao. Razgovarali smo o svim oblicima saradnje. Ne postoji način da Azerbejdžan okrenete protiv Srbije, ili Srbiju protiv Azerbejdžana. Ne postoji taj pritisak. Podržavamo teritorijalni integritet jedni drugih, i zahvalan sam mu što razume teškoće sa kojima se suočavamo. Ali sam mu zahvalan što mogu od njega da preuzmem i znanje, i što realnije i ozbiljnije mogu da sagledam šta nas čeka u budućnosti – kazao je Vučić.

On dodaje da možemo sarađivati na mnogo polja, posebno u energetici, i da je tema bio i transmisioni sistem kojim bi se Srbija priključila na konekciju između Azerbejdžana i EU.

– Pričali smo i o vojnoj industriji, kao i o radu na nekim zajedničkim proizvodima sa kojim bismo izašli na treća tržišta. Zato se i sastajemo tako često, i nastavićemo bliske kontakte. Imao sam sastanak i sa ministrom vojne industrije, i mnogo smo naučili po tom pitanju od Azerbejdžanaca – ističe predsednik.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

ANDRIJA MANDIĆ PREDSEDNIČKI KANDIDAT NA IZBORIMA: Odluka izglasana na glavnom odboru Nove srpske demokratije

Jedan od lidera Demokratsog fronta i predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić biće kandidat na predsjedničkim izborima.   Ta odluka izglasana je na glavnom odboru Nove...

SLAVIMO VELIKOG ČUDOTVORCA Samo jednu stvar ne treba raditi

U NARODNOJ tradiciji postoji jak i opravdan razlog što se veruje u ovo, pa stoga se nemojte ogrešiti. Vernici Srpske pravoslavne crkve sutra obeležavaju Prepodobnog Jevtimija Velikog,...

IMA BOGA! Mitropolit Joanikije i sveštenici oslobođeni optužnice

SUDIJA Marko Kojović pročitao je oslobađajuću presudu, što je ispraćeno burnim aplauzom. Čitanju presude nije prisustvovao tužilac.   Mitropolit Joanikije u završnoj reči je ponovio da...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare