18.8 C
Belgrade
18.8 C
Belgrade
6, jul, 2022

Predsednik Vučić: Prošla su vremena kada nezavisne i slobodne države neko može da ucenjuje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je jutros na Samit EU – Zapadni Balkan u Briselu. Sastanak lidera EU i šest partnera sa ZB počinje, prema planu, u 9.30 sati u Evropskom savetu, a Srbiju će predstavljati predsednik Vučić.

Zvanično počeo samit

Lideri EU i Zapadnog Balkana počeli su oko 10.00 časova sastanak u Briselu na kome se razgovara o načinima za jačanje integracije regiona u EU.

Sastanku prisustvuju lideri svih šest zapadnobalkanskih partnera, a Srbiju predstavlja predsednik Republike Aleksandar Vučić.

Predstavnici EU su pred ovaj sastanak poručili da je važno da se nakon 20 godina od davajanja EU perspektive zemljama Zapadnog Balkana proces njihovog pristupanja ”revitalizuje” kroz bržu integraciju zapadnobalkanskih partnera sa EU tokom procesa pristupanja.

Vučić: Prošla su vremena kada nezavisne i slobodne države neko može da ucenjuje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić po dolasku na Samit odgovorio je na pitanja novinara.

– Prošla su vremena kada nezavisne i slobodne države neko može da ucenjuje. Mi smo ovde došli kod prijatelja. Verujem u evropsku budućnost i Srbije i regiona. Zajedno ćemo se sa našim prijateljima iz regiona boriti za tu evropsku budućnost, ali poštujući sebe. Zajednički možemo nogo toga da uradimo. To da smo uplašeni i to da smo mi mnogo mali, a neki mnogo veliki, to ostavite, to su priče za malu decu. Severna Makedonija je nama bratska zemlja. Mi ništa od vas ne tražimo i ne očekujemo, samo da ubrzano razvijamo naše prijateljske i bratske odnose i verujem da ćemo uvek i na evropskom putu i na svim drugim putevima biti zajedno – rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/AP

Odgovarajući na pitanja novinara predsednik je ponovio stav da Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine, ali i da podržava i teritorijalni integritet Srbije, a što kako navodi nije stav mnogih država.

– Mi smo uvek za napredak svih balkanskih zemalja na evropskom putu – poručio je Vučić.

Na pitanje da li očekuje kritike od toga što Srbija nije uvela sankcije Rusiji, kaže:

– Očekivao, ne očekivao, dobiće odgovor.

Na pitanje kako gleda na izjave hrvatskih zvaničnika da „Srbija više ne može da sedi na dve stolice“, predsednik je rekao:

– Srbija sedi na svojoj stolici.I nisu vaš premijer i vaš predsednik ti koji će da vode politiku Srbije, već građani Srbije preko svog rukovodstva. Čestitam im na tome što bi voleli da vode politiku Srbije, jer to pokazuje naš značaj i želim im sve najbolje.

 

Obraćanje Rame

Premijer Albanije Edi Rama rekao je danas, po dolasku na Samit EU-Zapadni Balkan, da je sramotno što je jedna zemlja NATO, Bugarska, „kidnapovala“ dve druge članice, Severnu Makedoniju i Albaniju, na njihovom evropskom putu.

Foto: Tanjug/AP

Na pitanje da li podržava status kandidata za Ukrajinu, Rama je rekao da Ukrajinci ne bi trebalo da gaje mnogo iluzija.

Rama je novinarima kazao da je ovo novi dan u Evropi, ali ne i u Bugarskoj.

On je rekao da Albanija zna da na evropskom putu uvek ima neka Bugarska, ali da neće menjati svoj kurs, da će nastaviti da gradi Evropu u svom domu.

„Otvoreni Balkan“ je realni odgovor na situaciju u kojoj put integracije nastavljamo jer nemamo alternative dodao je on.

Na pitanje da li podržava status kandidata za Ukrajinu, Rama je podsetio da je Severna Makedonija 17 godina kandidat, Albanija osam, i da Ukrajinci ne bi trebalo da gaje mnogo iluzija.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Podsetimo, nakon detaljnih i sveobuhvatnih konsultacija sa saradnicima i članovima vlada, lideri Srbije, Albanije i Severne Makedonije – Vučić, Edi Rama i Dimitri Kovačevski – juče su doneli odluku o zajedničkom odlasku na samit EU – Zapadni Balkan. U jučerašnjem razgovoru Vučića, Rame i Kovačevskog usaglašeni su i principi koji će predstavljati glavnu okosnicu razgovora sa brojnim zvaničnicima Evropske unije, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

Odlukom o jedinstvenom stavu, smatraju sagovornici „Novosti“, Briselu, koji često ima nefer i neprincipijelan odnos prema zemljama regiona i njihovom napretku, poslata je snažna poruka da Beograd, Tirana i Skoplje mogu ne samo ekonomski da sarađuju, već i da zajednički politički nastupaju.

Učešće lidera zemalja „Otvorenog Balkana“ na samitu bilo je neizvesno, jer su predstavnici Skoplja, nezadovoljni tretmanom EU prema ovoj državi, razmišljali da ne putuju u Brisel, a Rama i Vučić bili su spremni da se solidarišu sa Severnom Makedonijom.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Erdogan: Intenziviraću pregovore o izvozu ukrajinskog žita

Turska sarađuje sa Ujedinjenim nacijama, Ukrajinom i Rusijom kako bi se omogućilo da milioni tona ukrajinskog žita budu otpremljeni kroz bezbedne koridore u Crnom...

Makron: Nema alternative dijalogu između izraelskih i palestinskih vlasti

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da razgovori o oživljavanju nuklearnog programa između svetskih sila i Irana iz 2015. godine, moraju da uspeju...

Predsednik Vučić poručio najboljim studentima: „Sve mogu da vam oduzmu, ali znanje je vaše zauvek“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je prisustvovao svečanoj dodeli stipendija „Dositeja“ najboljim studentima u organizaciji Fonda za mlade talente Republike Srbije. Svečana dodela održala se...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare