35.7 C
Belgrade
35.7 C
Belgrade
5, jul, 2022

Predsednik Vučić na otvaranju sektora B5 obilaznice oko Beograda: Srbija hita u budućnost

Predsednk Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje otvaranju sektora B5 obilaznice oko Beograda od petlje Orlovača do tunela Straževica.

Na ovoj deonici obilaznice koja je duga oko 4 kilometra, završena je leva traka autoputa sa tri mosta i leva tunelska cev ispod brda Straževica dužine 720 metara.

Predsednika Srbije je zanimalo i kako se odvijaju radovi ka Bubanj Potoku, istakavši da je jako važno da to bude spremno za sledeću sezonu, kako bi se rasteretio saobraćaj u Beogradu.

Ponosan sam na to da gradimo 10 brzih saobraćajnica, samo jednom nisam zadovoljan. Voleo bih da Fruškogorski koridor ide bolje. Nismo odustali ni od jednog projekta, sve plaćamo na vreme

Predsednik Vučić je naveo da kineska poslovica kaže „ako želite da se obogatite, izgradite put“ i ona oslikava razvoj Srbije u prethodnim godinama.

– Srbija se razvija i napreduje, u uslovima veoma brzog rasta i razvoja moramo da iskažemo zahvalnost graditeljima. Bez izgradnje ne bi mogli da napredujemo i imamo ovakvu stopu rasta – rekao je Vučić.

– Srbija žuri i hita u budućnost – rekao je Vučić i dodao da je obilaznica oko Beograda jedna od ključnih, kapitalnih projekata ne samo za Beograd, već za celu Srbiju.

Vučić je rekao da je tunel na ovoj obilaznici kao u Švajcarskoj.

Kako je naveo, posebno je ponosan na rad graditelja pod teškim uslovima nabavke repromaterjala.

– U uslovima kada bukti rat u Evropi, Srbija ima snage da radi i gradi. Gradimo 10 brzih saobraćajnica. Morate biti ponosni na svoju zemlju – podvukao je Vučić i izrazio nadu da će obilaznica biti završena u martu.

Predsednik odgovara na pitanja novinara

– Kroz izveštaj ministra Malog mogli ste da vidite fer raspodelu novca večitim rivalima. Mnogo manje novca smo dali u centralnu Srbiju, ali morali bismo više i na sever. Kad uporedite ulaganje u Niš sa ulaganjem u Zvezdu i Partizana, moraćemo da uskadimo ulaganja u centralnu srbiju nauštrb Beograda. Činjenica je da smo pomogli klubovima da se takmiše na Evropskoj sceni. To ne bi bilo moće da nema podrške države i mislim da je to fer. Sa tačnim iznosom smo izašli i kad je porez u pitanju, ali svi će morati da plate porez. Veliki su dugovi ali verujem da će moći da plaćaju svoje obaveze. u protivnom, uslediće blokada i steča. Pomoći ćemo ali da ne izlazimo iz okvira pravilne raspodele. Oni svoje obaveze moraju da izmire i želimo im puno uspeha.

Priprema za zimu

– Što se tiče priprema za zimu, one teku. Ali, kako da vam kažem kako teku pripreme kada je danas gas preko 1000? Zavrnuto je nešto na Severnom toku – iste sekunde u jednom danu skoči cena 15 odsto. Radimo sve što možemo, ali da ljudi razumeju, to su nemoguće borbe-rekao je Vučić.

– Kukao sam i plakao dok nismo našli rešenje, krvarili smo 10 do 12 miliona na mesečnom nivou. Država krvari.

– Što se tiče primanja, imaćemo dobre stavri za ljude. Imaćemo razgovor sa MMF- om. Sad smo u najpovoljnijoj poziciji. Zato želim da kažem nešto za penzionere: Imaće najveće povećanje u proteklim godinama. Pričam o stalnom povećanju. Neće biti manje od 17-18 posto. Dragi penzioneri, najkasnije od 1 januara imaćete povećanje.

Što se tiče plata i minimalaca, on je rekao da se ne možemo igrati kao neki da povećavamo javni dug.

– Gledaćemo da povećamo minimalac, ali na teret države, da se ne opterete poslodavci. Očekujemo da povećanje bude dvocifereno preko 12, 13 možda i 14 odsto. Povećanje neće biti malo, ali neće ni ugorziti investcije i stopu javnog duga. Prosečna plata za 7-8 meseci ide na 710 evra – naveo je Vučić i najavio i dvocifreno povećanje plata u javnom sektoru.

Govoreći o nabavci energenata, Vučić je rekao da država sprema milijardu evra, ali da nije siguran hoćemo li moći da zapušimo sve rupe.

– Ne samo da ne prodajem EPS. nego hoćemo da kupimo- rekao je Vučić.

– U pregovaračkom okviru se piše o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine. Međusobno priznanje nam ne odgovara. Možemo da ne prihvatimo. Znam da su pravda i moral i istina na strani Srbije. Značajno je, ne mogu da negiram značaj opštih akata koje diktira EP. Nadam se da će vlada i parlament Srbije potvrditi sve što sam sad rekao- rekao je Vučić.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Patrijarh srpski Porfirije služio pomen patrijarhu Vikentiju

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije služio je 5. jula 2022. godine u Sabornoj crkvi u Beogradu pomen blažene uspomene patrijarhu Vikentiju. Sasluživali su protojereji-stavrofori...

Dan kad su Srbi nadmudrili Bugare

Kada je osamdesetih godina 19. veka došlo do naglih zahlađenja odnosa između Srbije i Bugarske, a kasnije i rata, Leskovčani su bili zatečeni. U godinama...

Baja Mali Knindža oduševio recitacijom u rodnom kraju

Mirko Pajčin, poznatiji kao Baja Mali Knindža, napisao je i otpevao veliki broj pesama u kojima spominje rodni kraj. Ovoga puta, baš u rodnom kraju,...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare