13 C
Belgrade
13 C
Belgrade
10, decembar, 2022

Predsednik Vučić primio političare iz Republike Srpske

POLITIČARI iz Republike Srpske, bilo oni na vlasti ili u opoziciji, dosli su u Beograd na sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kako bi kako bi se sprečila kriza koja će nastati u BiH kada 1. avgusta stigne novi, nametnuti visoki predstavnik Kristijan Šmit.

Republika Srpska ne prihvata način imenovanje Šmita, gde se zaobilazi Savet bezbednosti UN koji bi po Dejtonskom sporazumu trebalo da imenuje visokog predstavnika u BiH.

Stav političara RS je da na današnjem sastanku sa predsednikom Srbije u Beogradu dobiju uverenja da će Vučić svojom međunarodnom pozicijom i pozicijom regionalnog lidera uticati da se spreči antidejtonsko delovanje na štetu RS i srpskog naroda u BiH.

Milorad Dodik, srpski član PBiH, izjavio je da će zvaničnici RS upoznati rukovodstvo Srbije na koji način se ignorišu lokalni faktori, ali i međunarodno pravo kada je reč o spornom imenovanju visokog predstavnika u BiH. Kaže da je visoki predstavnik nepoželjan i da ne treba da bude u BiH, i da nema ni međunarodnog konsenzusa o njegovom imenovanju.

Željko Budimir, profesor Međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Banjaluci kaže da RS od Srbije traži pomoć i diplomatski i pravno jer je visoki predstavnik izabran mimo „Dejtona“.

– Samo je Karl Bilt izabran u SB UN. Svi ostali su nametani. Sad je velika promena i to što je Rusija protiv odluke o nametanju, ali i što je Srbija međunarodno i regionalno jaka. To treba iskoristiti – ističe Budimir.

Mirko Šarović, predsednik SDS, kaže da ne treba zanemariti da je Šmit visoko pozicioniran političar u Nemačkoj i deli mišljenje predsednika Vučića da se mora zauzeti pametan i jasan stav oko toga.

– Uticaj predsednika Vučića u regionu je ogroman i bitan. Očekujem da se iz Beograda vratimo sa jasnim i usaglašenim stavom oko Šmita svih političkih faktora u RS – nada se Šarović.

 

Pobednik.rs

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Bocan-Harčenko bez rukavica: Cilj je osvajanje severa pokrajine

Priština metodično i tvrdoglavo jača prisustvo svojih snaga na severu Kosova i situacija je tamo veoma opasna, ocenio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar...

Gašić sa ambasadorom Bugarske razgovarao o daljem unapredjenju saradnje dve zemlje

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić sastao se danas sa ambasadorom Bugarske Petkom Dojkovim s kojim je razgovarao o daljem unapređenju saradnje dve zemlje, pre...

Petković razgovarao sa šefom Misije OEBS na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je danas sa šefom Misije OEBS na Kosovu i Metohiji Majklom Davenportom o trenutnoj...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare