19 C
Belgrade
19 C
Belgrade
5, jul, 2022

Predsednik Vučić primio političare iz Republike Srpske

POLITIČARI iz Republike Srpske, bilo oni na vlasti ili u opoziciji, dosli su u Beograd na sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kako bi kako bi se sprečila kriza koja će nastati u BiH kada 1. avgusta stigne novi, nametnuti visoki predstavnik Kristijan Šmit.

Republika Srpska ne prihvata način imenovanje Šmita, gde se zaobilazi Savet bezbednosti UN koji bi po Dejtonskom sporazumu trebalo da imenuje visokog predstavnika u BiH.

Stav političara RS je da na današnjem sastanku sa predsednikom Srbije u Beogradu dobiju uverenja da će Vučić svojom međunarodnom pozicijom i pozicijom regionalnog lidera uticati da se spreči antidejtonsko delovanje na štetu RS i srpskog naroda u BiH.

Milorad Dodik, srpski član PBiH, izjavio je da će zvaničnici RS upoznati rukovodstvo Srbije na koji način se ignorišu lokalni faktori, ali i međunarodno pravo kada je reč o spornom imenovanju visokog predstavnika u BiH. Kaže da je visoki predstavnik nepoželjan i da ne treba da bude u BiH, i da nema ni međunarodnog konsenzusa o njegovom imenovanju.

Željko Budimir, profesor Međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Banjaluci kaže da RS od Srbije traži pomoć i diplomatski i pravno jer je visoki predstavnik izabran mimo „Dejtona“.

– Samo je Karl Bilt izabran u SB UN. Svi ostali su nametani. Sad je velika promena i to što je Rusija protiv odluke o nametanju, ali i što je Srbija međunarodno i regionalno jaka. To treba iskoristiti – ističe Budimir.

Mirko Šarović, predsednik SDS, kaže da ne treba zanemariti da je Šmit visoko pozicioniran političar u Nemačkoj i deli mišljenje predsednika Vučića da se mora zauzeti pametan i jasan stav oko toga.

– Uticaj predsednika Vučića u regionu je ogroman i bitan. Očekujem da se iz Beograda vratimo sa jasnim i usaglašenim stavom oko Šmita svih političkih faktora u RS – nada se Šarović.

 

Pobednik.rs

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Erdogan: Intenziviraću pregovore o izvozu ukrajinskog žita

Turska sarađuje sa Ujedinjenim nacijama, Ukrajinom i Rusijom kako bi se omogućilo da milioni tona ukrajinskog žita budu otpremljeni kroz bezbedne koridore u Crnom...

Makron: Nema alternative dijalogu između izraelskih i palestinskih vlasti

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da razgovori o oživljavanju nuklearnog programa između svetskih sila i Irana iz 2015. godine, moraju da uspeju...

Predsednik Vučić poručio najboljim studentima: „Sve mogu da vam oduzmu, ali znanje je vaše zauvek“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je prisustvovao svečanoj dodeli stipendija „Dositeja“ najboljim studentima u organizaciji Fonda za mlade talente Republike Srbije. Svečana dodela održala se...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare