23 C
Belgrade
23 C
Belgrade
1, jul, 2022

Predsednik Vučić položio venac na Spomenik junacima sa Košara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je do Spomenika junacima sa Košara, na kom je položio venac.

– Posle godina ćutanja, ako ništa, danas barem govorimo o ovome sa ponosom, sećajući se svih stradalih. Hvala vam na svemu što ste učinili za našu Srbiju, za našu otadžbunu. Danas deca u Srbiji znaju za Košare, znaju šta znači štititi svoju zemlju i čini mi se, možda bolje nego mi, razumeju koliko je važno voleti svoju zemlju. Hvala vam što ste voleli svoju zemlju više od svega, i Srbija to neće i ne sme da zaboravi – rekao je predsednik.

Vučić je izjavio da se trudi da svakoga dana pokušava da analizira sve što se zbiva u svetu i da veoma brine jer nije siguran kako mogu stvari da se okončaju u Ukrajini i kakve će to efekte imati na Srbiju, Evropu i ceo svet.

– Srbija je nekako najlakša meta mnogima. Ali na manjem nivou mi moramo da se borimo u skladu sa svojim mogućnostima i moramo da sačuvamo svoju Srbiju. Čini mi se da čak i oni koji ne razumeju našu poziciju, razumeju da nemamo hir, već da tako misle građani Srbije – kaže Vučić.

Ističe da Srbija sedi na jednoj, svojoj stolici, a da nas očekuju važne posete. Važno je da zemlja ide napred, da se nastavljaju započeti radovi, ali brine za zimu.

– Nafta je skočila, struje neće biti, gasa pitanje je… Teška zima je pred nama, ali nadam se da ćemo uspeti da se izborima. Ja samo molim sve vas, junake sa Košara, da prenesete pozdrave svojim porodicama zbog svega što su pretrpele za svoju zemlju. Hvala vam, a sloboda Srbije ostaće najveća vrednost za koju se borimo, a pošto Srbija ima junake poput vas, neće morati da brine – rekao je predsednik.

– Nigde se ne govori o međusobnom priznanju. Naše je da razgovaramo o stvarima koje su normalne. Kažite ako mislite da postoji bilo ko ko je sklonjen, sakriven. Mi imamo sumnje na određena mesta, to pravo tražimo za nas, i ako kažemo da mislimo da su tu zakopani Srbi da proverimo u roku od 24 sata. Znamo da moramo da živimo i radimo jedni pored drugih. Teritorijalni integritet je postao najomiljeniji upravo kod zapadnih predsednika. Sva žestina kojom se zalažu za teritorijalni integritet Ukrajine mi se zalažemo za naš. Biće interesantno 23. u Briselu. Prvi put niko ne zna šta će da se desi.

– Žestoke kritike na Srbiju povodom KiM i neuvođenja sankcija Rusiji. Onaj ko bi potcenjivao odluke Evropskog saveta ne bi bio ozbiljan i odgovoran.

Niko po prvi put ne zna šta će tačno da se desi. Verujem da će Ukrajina dobiti status kandidata, odnosno da će biti izgovorene divne reči na račun Ukrajine. Oko Zapadnog Balkana nisam siguran i ne verujem da će uspeti da slome Bugarsku što se tiče Severne Makedonije i Albanije. I danas očekujem žestoke kritike povodom KiM i ne uvođenja restriktivnih mera protiv Rusije. Ali, svako svoj posao, oni svoj, mi svoj.

Vučić ističe da nikoga nije briga što su Srbi proterani sa KiM. To nikoga nikada nije interesovalo i neće ih interesovati, i baviće se politikom koja njima odgovara. Bombardovanje smatraju dobrim po nas, iako je reč o agresiji u kojoj su ubijana i deca.

– Ne očekujte da će reći drugačije i da će priznati greške. A o licemerju neću da pričam – rekao je Vučić.

– Neće biti struje u regionu ove zime. Jedino ko će sigurno imati struju su Bugari,zbog nuklearke- rekao je Vučić.

Na pitanje da li je SNS jedinstven po pitanju podrške Aleksandru Šapiću, Vučić je rekao da će se to znati u petak i da ne zna odgovor na pitanje.

Kada je reč o izjavama Olafa Šolca o ulasku Zapadnog Balkana u EU, predsednik kaže da nije preoptimističan i ne bi da daje nadu tamo gde je nema. Evroskepticizam, dodaje, raste iz dana u dan.

– Moramo da postavimo stvari racionalno. Ne možemo bez Evrope i njenih investicija. Nismo srećni zbog njihovih izjava i stavova povodom Kosova i naše politike, ali racionalno mora da prevlada emocionalno. Imamo politiku koja ima legitimitet – rekao je predsednik.

Podseća da zaključci Saveta za nacionalnu bezbednost opstaju uprkos svim pritiscima. Ističe da bi svi hteli da smo njhova produžena ruka, a ne da vodimo svoju politiku.

– Naše je da čuvamo svoju zemlju, da radimo, da se pripremimo za zimu. Čekaju nas radni jul i avgust, pa se nadam da ćemo imati šansu da prezimimo pristojno – rekao je Vučić.

Bitka na Košarama trajala je od 9. aprila do 14. juna 1999. godine oko graničnog prelaza Rasa Košares, na granici Jugoslavije i Albanije, a cilj napada bio je da se presecanjem komunikacije između jedinica VJ u Đakovici i Prizrenu omogući kopnena invazija na Kosovo i ovladavanje prostorom Metohije.

S jedne strane u borbama su učestvovali delovi 125. i 549. motorizovane brigade VJ, elementi 63. i 72. specijalne brigade, kao i grupa stranih dobrovoljaca, među kojima je najviše bilo Rusa.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Koalicija Albanaca doline osvojila većinu glasova na biračkom mestu broj 6

Na biračkom mestu broj 6 u Velikom Trnovcu najveći broj glasova na ponovljenom biranju za parlamentarne izbore je osvojila Koalicija Albanaca doline. Od ukupno 1089...

Razgovor patrijarha Porfirija i premijera Abazovića

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije primio je 30. juna 2022. godine u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu g. Dritana Abazovića, predsednika Vlade Crne Gore. Prijemu...

Košarkaši Srbije poraženi od Letonije u Rigi

Meč je rešen u trećoj četvrtini koju su Letonci dobili 21:7. Košarkaška reprezentacija Srbije poražena je večeras u Rigi od Letonije 66:59 u utakmici petog...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare