19 C
Belgrade
19 C
Belgrade
5, jul, 2022

Predsednik Vučić: Odlučiću o odlasku na samit u Briselu nakon konsultacija s Vladom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će za pet, šest ili sedam dana do detalja predstaviti šta se sve preduzima kako bi se na vreme pripremili za predstojeću zimu.

„Sa naftom je danas nešto povoljnija situacija, ali za nas nepovoljna situacija nastaje de fakto od 1. novembra, a sa gasom je sve nepovoljnija iz dana u dan, ali ne za nas, već za sve druge u Evropi. Ali, kada za sve druge u Evropi cena gasa raste, onda raste i za nas za dodatnih milijardu kubika gasa koje moramo da kupimo mimo obezbeđenih (od Rusa po nižoj ceni) dve do 2,2 milijarde gasa“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

 

Nakon konsultacije s vladom doneću odluku o prisustvu samitu u Briselu

 

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će sutra obaviti konsultacije sa premijerima Severne Makedonije i Albanije, Dimitrom Kovačevskim i Edijem Ramom, kao i Vladom Srbije, o predstojećem samitu 23. juna u Briselu i da će nakon toga doneti odluku da li će ići na samit u Briselu.

„Onda ćemo doneti odluku da li ćemo ići u Brisel i koju ćemo poziciju da imamo“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje da li je dobio poziv za Samit za 23. jun u Briselu, da li će ići i kakva će biti pozicija Srbije.

 

U četvrtak ćemo videti kakva će biti arhitektura Evrope

 

Aleksandar Vučić izjavio je, uoči sutrašnjeg nastavka dijaloga Beograda i Prištine na tehničkom nivou u Briselu, da se nada bar nekom dogovoru, ali da ga zanima i šta će biti u četvrtak, 23. juna na Samitu u Briselu, jer će na osnovu tog sastanka moći da se zaključi kakva će biti arhitektura Evrope.

Na pitanje novinara šta očekuje od sutrašnjeg dijaloga u Briselu, Vučić je odgovorio da očekuje da to bude u redu, osim ako, kaže, druga strana „ponovo nešto ne izmisli“.

 

Vučić o izborima: Ko je tražio ovakva pravila? Ja nisam…

 

Predsednik je izjavio danas da izborni proces još nije završen, u skladu sa pravilima koje je tražila opozicija, tvrdeći da će vlast navodno da pokrade izbore.

„Ovo je urađeno, iako sam govorio da je besmisleno i nemoguće da pokradete izbore, ako imate ljude na biračkim mestima. Proveravali su džakove u Beogradu i ni u jednom nisu našli nepravilnost”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje čija je odgovornost što još nisu završeni parlamentarni izbori.

 

Kažu premijer će biti Vesić ili Mali, obmanjuju, a možda su i pogodili

 

Predsednik Vučić izjavio je danas da u pojedinim medijima navode kako se već zna da će novi premijer biti Goran Vesić, a drugi da će biti Siniša Mali i zamolio medije da to zapamte i podsete se šta su govorili kada bude saopštio ko će biti mandar nove vlade.

Vučić je, ipak, rekao može da se desi i da su pogodili.

 

Vučić o specijalnim izaslanicima: Mnogo babica, kilavo dete

 

„Što je veća “poplava” specijalnih izaslanika za Zapadni Balkan, plašim se da je sve manje validnih i dobrih predloga za nas“, poručio je danas predsednik Srbije.

“Valjda svi pokazuju preveliku brigu, a ponekad mi se čini – mnogo babica, kilava deca. Videćemo”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje da li ga zabrinjava “poplava” specijalnih predstavnika za Zapadni Balkan, a posle spekulacija da bi i Francuska mogla da imenuje svog specijalnog izaslanika.

 

Ne volim da otimam bilo šta bilo kome

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas, povodom poziva Zdravka Ponoša da se uvedu sankcije Rusiji i oduzimaju ruskim oligarsima jahte i imovina, da ne zna samo na kom to moru bi Srbija mogla nekom da oduzima jahte, kao i da ne podržava, kako je rekao, da se bilo kome nešto otima.

Vučić je odgovarajući na pitanje novinara kako vidi tu izjavu Ponoša rekao da ne zna gde bi to mogli nekome da oduzimamo jahte.

 

Ne želim da vraćam jezik sukoba između Srbije i Republike Srpske

 

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas da ne želi da vraća jezik sukoba između Srbije i Republike Srpske, a povodom tvrdnji Dževada Galijaševića da je „izdao Republiku Srpsku“.

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje novinara o pisanju medija u BiH koji ga napadaju i tvrdnjama Dževada Galijaševića da je izdao Republiku Srpsku, kao i mogu li se te izjave povezati sa nedavnim boravkom srpskog člana Predsedništva BIH Milorada Dodika u Rusiji.

 

Verujem u institucije i državu Srbiju

 

Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne može i ne sme da iznosi lične utiske o intervjuu Dijane Hrkalović, da ne može da naređuje nadležnim organima šta treba da rade, ali je poručio da veruje u državne institucije i da će nadležni organi uraditi svoj posao.

Odgovarajući na pitanje Njuzmaksa kako tumači intervju Hrkalovićeve koja je pozitivno govorila o njemu, a negativno o ministru Nebojši Stefanović, Vučić je istakao da veruje u institucije i organe države Srbije i državu Srbiju, te poručio da oni čija je to nadležnost treba da rade svoj posao.

 

Prisluškivanja je bilo, utvrdili su nadležni organi

 

Predsednik je rekao danas da su nadležni organi ustanovili da je prisluškivanja bilo i da je neovlašćeno pristupano telefonu šefa države više od 1 600 puta.

„To je nesporno utvrđeno i to su nadležni organi utvrdili, kao što će utvrditi i sve ostalo. To je njihova dužnost i njihova obaveza i tu nema filozofije“, kazao je Vučić.

 

Do kraja godine biće povećana zarada u zdravstvu

 

Vučić je poručio danas da je zdravstvo jedan od četiri stuba države, zbog čega je posebno važno da ima sve više mladih, koji žele da menjaju Srbiju i jačaju naš zdravsvteni sistem i najavio da će do kraja godine biti povećanja zarada u zdravstvu.

Uručujući i ugovore o zaposlenju za 100 najboljih diplomaca medicinskih fakulteta i 250 medicinskih sestara i tehničara, Vučić je konstatovao da je lepo kada se zahvale Srbiji, državi kada učini nešto za njih, što je posao i obaveza.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Erdogan: Intenziviraću pregovore o izvozu ukrajinskog žita

Turska sarađuje sa Ujedinjenim nacijama, Ukrajinom i Rusijom kako bi se omogućilo da milioni tona ukrajinskog žita budu otpremljeni kroz bezbedne koridore u Crnom...

Makron: Nema alternative dijalogu između izraelskih i palestinskih vlasti

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da razgovori o oživljavanju nuklearnog programa između svetskih sila i Irana iz 2015. godine, moraju da uspeju...

Predsednik Vučić poručio najboljim studentima: „Sve mogu da vam oduzmu, ali znanje je vaše zauvek“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je prisustvovao svečanoj dodeli stipendija „Dositeja“ najboljim studentima u organizaciji Fonda za mlade talente Republike Srbije. Svečana dodela održala se...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare