20.9 C
Belgrade
21 C
Belgrade
15, avgust, 2022

Predsednik Vučić: Nema predaje! Srbija će pobediti!

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obraća se javnosti iz zgrade Predsedništva na Andrićevom vencu, povodom situacije ne Kosovu i Metohiji.

Na samom početku obraćanja predsednik je istakao da je situacija za naš narod na KiM veoma komplikovana i složena.

– To traje već decenijama, mnogi ljudi ne žele ni da čuju o relanim problemima sa kojima se suočavaju naši ljudi. Mnogi su svoj odnos prema KiM sveli na parolaško delovanje.

– Prištinski režim pokušava da iskoristi raspoloženje u svetu, u kojem misle da mogu da igraju na kartu „veliki Putin je naredio malom Putinu“. Doneli su odluku da nameću narodu na severu KiM stvari koje ne mogu da nameću. Poslali su na administrativne prelaze dve jedinice sa 21 tonom goriva, sa željom da zaustave one koji imaju srpske lične karte. Sve bi to trebalo da krene večeras u ponoć, uz istovremeno ubeđivanje Srba da odustanu od KM tablica – naveo je Vučić.

– Albanci su jedinstveni i uvek imaju podršku. Pozivaju se na sporazum o slobodi kretanja, tačku 3 koji su potpisali Borko Stefanović i Edita Tahiri. Albanci ovo koriste iako niko ne razume zašto. Kao da neko namerno želi da isprovocira dodatne probleme. U sporazumu je jasno da pravila ne mogu da važe za Srbe sa Kosova i Metohije, da njih ne možete da zaustavite sa srspkom ličnom kartom i da im kažete da ne mogu da pređu, jer bi to značilo uvođenje etničkog principa. Druga stvar je što Albanci žele to da sikoriste i da kažu to je reciprocitet i mi imamo to u skladu sa našim ustavom. U skladu sa našim ustavom je da je Kosovo deo Srbije pa mi ne idemo da ga odlobađamo zato što se ponašamo odgovrno – navodi Vučić.

Kako je istakao, po pitanju tablica, mi i danas hoćemo KS tablice.

– Imamo sporazum iz 2016. koji kaže da važenje KS tablica biće produženo još 5 godina, do 2021. godine. Međutim 2020. godine 17.9. Priština je svojevoljno i samovoljno ukinula KS tablice – rekao je Vučić pokazujuć originalna dokumenta iz Prištine.

Priština danas želi da kaže da te tablice više ne postoje, zato ih ukidamo i nećemo da dozvolimo postojanje KM tablica, da niko ne bi pomislio da postoje ostaci neke druge države na teritoriji lažne države Kosovo. Oni su u stanju da ne postoji stavr koju ne pokušaju da prodaju Srbima, a Srbi to ne žele. Zato oni vode ovu kampanju.

Predsednik je pročitao šest tačaka Briselskog sporazuma.

– Kada su Srbi posle 7,8 godina shvatli da Albanci neće da sprovedu u delo ono što je dogovoreno, Srbi su krenuli 21.9.2021. godine, oni su krenuli da stave banere ZSO i tom prilikom albanska policija uhapsila je Srbe i rome, u Gračanici, Ranilugu, uklanjali su transparenti iz više mesta. 3390 dana je ukupno od kako nije formirana SZO. Ako postoji međunarodni sporazum koji Kurtiju ne odgovara on kaže „ni za Srbe to nije dobro“, jer valjda on bolje zna. Niko iz sveta nije reagovao na ovo – kaže predsednik.

– Juče su uhapšeni momci zato što su nosili majicu Nema predaje, u skladu sa Ustavom Republike Srbije u koji veruju. To je valjda strašan zločin. Za vidovdan je uhapšen mladić iz Beograda od 20 godina, zbog navodnog raspirivanja mržnje, zato što je imao zastavu i pevao patriotske pesme. Jer valjda ne smete da pevate pesme koje se ne dopadaju Kurtiju i koje nije odobrila KVINTA naveo je predsednik spominjući još mnoga privođenja i maltretiranja Srba – rekao je Vučić.

Broj incidenata od dolaska Kurtija na vlast, velikog miljenika Kvinte, ukupan broj je 2006, kaže Vučić. Za 50 posto više napada je od dolaska Kurtija na vlast. 35 napada na srpske crkve, plus srpska groblja.

Predsednik je pročitao listu napada na SPC i uništavanja njene imovine.

Istakao je da su juče obavljeni razgovori sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

– Srpski narod ima sve manje sluha i za moje moble, a moja molba je danas da pokušamo da sačuvamo mir po svaku cenu. Da ne uradimo ništa što bi moglo da dovede do bilo kakvog sukoba. Molim predstavnike velikih i moćnih zemalja da malo vode računa o međunarodnom pravu, o stanju stvari na terenu i da ne dozvole da njihovi štićenici izazovu sukob. Mi ćemo da molimo za mir i da tražimo mir, ali predaje neće biti i pobediće Srbija. Drznu li se da krenu u progon Srba, maltretiranje i ubijanje, Srbija će pobediti -rekao je predsednik.

– Ne budu li hteli da sačuvaju mir, ja vam saopštavam – Srbija će pobediti.

 

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Patrijarh srpski Porfirije posetio manastir Savinu u Herceg Novom

„Sva je Boka lepa, svaki je kutić njen za divljenje, ali jedno je mesto najlepše, jedno je utočište najsvetije, na jednome negolemom prostoru usredsredio...

Posle Pelosi i američki kongresmeni stižu na Tajvan

Nedugo posle posete predsedavajuće Predstavničkog doma Nensi Pelosi delegacija američkih kongresmena stiže danas u dvodnevnu posetu Tajvanu, saopštio je američki institut na Tajvanu. Kako se...

Kremlj: Rusija spremna na korake za razmenu zatvorenika sa SAD

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je danas da je ruska strana spremna za profesionalni razgovor i konkretne korake za razmenu zatvorenika...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare