28 C
Belgrade
28 C
Belgrade
16, avgust, 2022

Predsednik Vučić: Nikada više neće tišina prekriti zločine nad našim narodom, Srbija hoće mir gotovo po svaku cenu!

Danas je obeležena 27. godišnjica „Oluje“, akcije hrvatske vojske i policije u kojoj je 250.000 Srba proterano iz Hrvatske, a više od 1.800 ubijeno i nestalo

Na trgu u Novom Sadu bilo je oko 30.000 ljudi koji su se okupili kako bi obeležili Dan sećanja na sve stradale i prognane u oružanoj akciji.

Novi Sad večeras je u znaku sećanja na žrtve najvećeg etničkog čišćenja posle Drugog svetskog rata, i saosećanja svih koji su došli da pruže podršku žrtvama progona i odaju poštu stradalima i nestalima tokom najvećeg zločina nad srpskim narodom u novijoj istoriji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da „godinama u Srbiji kao da nije bilo svedoka o zločinima počinjenim nad našim narodom“

– Devetu godinu kako na ovakav način obeležavamo pogrom, težak zločin i najveće etničko čišćenje posle Drugog svetskog rata. Dva su razloga zbog kojih smo danas ovde. Prvi je tuga, zbog ubijene dece, žena, straca, 250.000 prognanih. Drugi je da bi se ta svedočenja čula. Godinama u Srbiji kao da nije bilo svedoka i nikoga ko bi ispričao kako su obični ljudi, civili ubijani, kako su im kuće pljačkane i paljene. Kako su ih, dok su u traktorskim kolonama napuštali Hrvatsku, napuštali svoja ognjišta, pljuvali i udarali, kamenovali… Nikoga da kaže da su bombardovali te kolone, ubijajući decu i starce, malenu braću i sestre. Time smo ih pravdali i ponavljali zločin, time smo ravnodušnost prooglasili za vladajuću ideologiju.

Vučić kaže da smo sopstvenom narodu nametnuli osećaj krivice zbog 18 godina zanemarivanja sećanja na srpsko stradanje.

– Radili smo to gotovo čitavo punoletstvo, 18 godina i nije nam bilo bolje od toga. Natovarili smo sopstvenom narodu večni osećaj krivice, oravdali smo svaki zločin.. Čak su nam i menjali ime, nazivali nas „hrvatskim Srbima“, „bosanskim Srbima“, „kosovskim Srbima“, a mi smo samo Srbi i razlike među nama nema. To što živimo u različitim državama, ne znači da pripadamo različitim narodima

Kako kaže, nikada im nije dosta, ali dodaje da mi hoćemo mir po svaku cenu.

– Hoćemo da nikome ne bude ugrožen život, da čuvamo i druge kao i oni nas. Poslednih nekoliko dana bilo mi je najteže u prethodnih nekoliko godina. Doterali su nas do ivice, kada sam morao da kažem da mi više nemamo kud. Kad je tako, onda ćemo čuvati i braniti naš narod, a vi gledajte možete li sa nama – rekao je Vučić.

Postoje decenije u koja se ništa ne desi, a ima i nedelja u kojima se dese decenije, citirao je Vučić Lenjina.

– Reći ću danas da je to vreme završeno i da nema više ćutanja, najsvetija je obaveza od koje nećemo odustati – istakao je Vučić.

Predsednik je podsetio i na nedavnu krizu koju je Aljbin Kurti izazvao na Kosovu i Metohiji, te rekao da je svetskim liderima tada rekao da „mi više nemamo kud“.

Zloupotrebljavajući situaciju u Ukrajini, zajedno su se mnogi okrenuli protiv Srba, upozorava predsednik, ali dodaje da Srbija više nije ista, da se naša zemlja više ne plaši.

– Čuvaćemo Srbiju, a na njihovu histeriju laži i pretnji odgovaraćemo pozivanjem na mir – rekao je predsednik.

On je podsetio na sraman odnos prema Krajišnicima od strane vlasti 1995. godine, ali dodaje da nikada nećemo zaboraviti patnju krajiškog čoveka.

Predsednik je rekao da više nemamo kud, čuvaćemo, dodaje, svoju Srbiju, odbranićemo je i pobedićemo.

– Mogu da tuku koliko hoće, ali mi više nemamo kud – rekao je Vučić i kaže da ćemo čuvati i braniti našu zemlju. Odbranićemo je i pobedićemo i nemojte da nam pretite više! Oguglali smo na vaše pretnje – rekao je predsednik.

– Danas smo ovde da pokažemo da Srbija više nije šaka zobi i da nema nameru da savija glavu i da im potvrdimo da zabranjeni grad „Jasenovac“ i „Oluja“, nisu mit, već činjenice sa kojima živimo.

Kako je rekao „Srbija neće ćutati i praviti se mrtva kada neko pokuša da ubija i proteruje naše ljude“.

– Godinama šaljemo poruku da više neće biti „Oluja“ i danas to ponovo činimo – rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da je Srbija prihvatila i njegovog oca, kao što je i mnoge ljude ovde.

– Oluja je ranila srpski narod, teško je ranila, ali je Srbija dobila mnogo dobrih ljudi, od kojih su mnogi ovde među nama. Mi ćemo uvek da prihvatimo i pokajemo se za zločine koje su neki učinili u naše ime, ali nikada više nećemo da ćutimo i da se stidimo zločina koji je učinjen protiv našeg naroda – rekao je Vučić.

Kaže da nam ne smeta kada oni svetkuju, ali nam smeta što nam brane da se sećamo.

– Oluja je ranila naš narod, ali su Srbija i RS dobile mnogo divnih ljudi. Uvek ćemo da prihvatimo i pokajamo se za zločine koji su neki naši počinili, ali nikada više nećemo da ćutimo i da se stidimo zločina počinjenih nad našim narodom. Poverenje je važno, ta reč je postala poštapalica obično nemuštih političara. Znam da nam je razgovor važan. Moramo da gledamo u budućnost zajedno. Nama čak i ne smeta kada svetkuju, nama samo smeta kada nam brane da tugujemo. Samo nemojte da nam branite da se sećamo, pustite nas da živimo sa svojim jadom, bolom i čemerom. Ne očekujte od Srba da se odreknu svojih mrtvih, pretekli smo i Jasenovac i Oluju, a vidite i večeras u Novom Sadu, ponovo smo ustali. Neka je slava svim žrtvama. Neka živi Srbija i Republika Srpska – rekao je Vučić.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Predsednik Vučić sutra će razgovarati sa ambasadorkom NR Kine Čen Bo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra sa ambasadorkom Narodne Republike Kine Čen Bo. Sastanak će biti održan u 09.15 časova, u zgradi Generalnog sekretarijata...

Rusi odbili prelet britanskog aviona: “To je namerna provokacija”

Velika Britanija je podnela zahtev za prelet izviđačkog aviona preko teritorije Ruske Federacije, a ruske Vazdušno-kosmičke snage su dobile zadatak da spreče narušavanje granice,...

Gutereš se u četvrtak sastaje sa Zelenskim i Erdoganom

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš otputovaće u četvrtak u ukrajinski grad Lavov, gde će se sastati sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i predsednikom Turske...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare