18.8 C
Belgrade
18.8 C
Belgrade
6, jul, 2022

Predsednik Vučić nakon polaganja zakletve: Za sebe ne tražim ništa, za Srbiju sve

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je položio zakletvu u Narodnoj skupštini čime je zvanično počeo drugi predsednički mandat.

Predsednik Vučić se obratio nakon polaganja zakletve.Predsednik je rekao kako tokom svog mandata želi da radi više, ali ne za sebe, nego za Srbiju kao i da mu je ideal dobrobit svih građana.

– Ne postoji veća čast i obaveza od one koje ti daje da vodiš svoju zemlju. Sve to i obavezu, i dužnost i čast i ponos dobio sam od građana na izborima. Želim da budem predsednik svih i za sve, prvi po obavezama i poslednji po privilegijama. Da radim više i ne tražim ništa za sebe, ali tražim sve za Srbiju – rekao je Vučić.

Vučić je kazao i kako ima veliku čast da preuzme dužnost predsednika, ali i obavezu jer to čini u prelomnim vremenima, pre svega zbog dešavanja u svetu.

– Prioriteti mog drugog mandata glase: Mir, stabilnost, nezavisnost u odlučivanju, sloboda, sigurnost, zdravlje, Evropa, rad, rad i rad. Srbija je proizvod naših misli, snova i dela, naš ideal, naš cilj, svest, znanje o tome gde smo.

Foto: Printscreen RTS
 

„Da hrabro grabimo napred uprkos nedaćama“

Vučić je rekao da „živimo u vremenima kada svi glasno govore, a malo ko sluša“.

– Danas je možda više nego ikada ceo svet željan istine i pravde, koja još uvek stoji kao imperativ bez koga nema napretka. Za takvu istinu i pravdu ću uvek da se borim. Svet možda više nikada neće biti isti ali ukazujem na činjenicu da ćemo mi pokušati da ostanemo snažni i nepokolebljivi. Da hrabro grabimo napred uprkos svim nedaćama. Ne postoji dovoljno velika reč za našu Srbiju koja je uvek stajala na raskršću kultura i civilizacija.

– Svet se pred našim očima nikad brže menja. Naša zemlja je 1999. godine napadnuta bez odluke Saveta UN rekao je Vučić, nakon čega je usledio gromoglasan aplauz.

– Utkale su ovaj nesalomvi slobodarski duh u sve buduće naraštaje našeg naroda. Napad na Ukrajinu je prekretnica u međunarodnim odnosima. Rusija je želela sprečavanje dalje širenje NATO, Kina želi autonomiju bez upliva drugih, SAD želi da očuva svoju poziciju u svetu. Tačno je da je napadom na Ukrajinu pogaženo međunarodno javno pravo – naglasio je Vučić i dodao:

– Mi ovde u Srbiji to na najbolji mogući način možemo da potvrdimo. Naša zemlja je 1999. godine napadnuta bez odluke UN. A da naša zemlja pre toga nije okupirala ni jednu drugu. Otimana je i dalje, uprkos rezoluciji 1244. Kada bi neko drugi to učinio, kršio bi međunarodno pravo i mir u svetu. Ponosan sam na Srbiju danas koja se ponaša u skladu sa međunarodnim javnim pravom, ali i na Srbiju u kojoj nema rusofobnog javnog ponašanja. Na to Srbija može da bude ponosna.

– Da ne mislite da to što svi znate, ja ne znam. Neretko znam bolje od svih ostalih, vidim i osećam ali to ne rešava naš probleme. Politika vođenja zemlje nije politika želja već realnosti – rekao je Vučić.

Foto: Printscreen RTS
 

Nova Vlada do kraja jula

Istakao je da se raduje skorom formiranju novog parlamenta i da očekuje da će se to dogoditi do kraja jula.

– Ne želim da odgovaram na besmislene tvrdnje da sam birao pred kojim ću parlamentom da polažem zakletvu. Šta god učinio, nikada neće biti dovoljno dobro ili dovoljno loše. Formiranje nove Vlade je od presudnog značaja. Očekujem da nova Vlada bude formirana do kraja jula meseca. Uveren sam da će prihvatiti neke od mojih saveta i molbi. Da uključimo što je moguće više pripadnika ne samo srpskog, nego da u Vladi budu i Mađari i Hrvati i Romi i predstavnici svih nacionalnosti koje žele dobro ovoj zemlji.

– Od nove Vlade očekujem prvo naš evropski put, kada govorimo o Evropi ona nam je postala obavezni deo usputnog pominjanja ali i nešto što najlakše možemo da kritikujemo, napadamo ali da opet razmišljamo koliko ćemo pomoći da tražimo.

Vučić ističe da će, zbog povezanosti sa krizom u Ukrajini, pitanje KiM biti još teže za rešavanje.

„Moramo da čuvamo naš narod na Kosovu i Metohiji“

– Šta god vam govorili sa Zapada, kosovo i Metohija biće veća i važnija tema. Oni će vam reći da to nije tako i da Kosovo nije slično kao drugi primeri u svetu. Što više to ponavljaju, to ih više to muči. Nemamo ni sa kim da razgovaramo. Znam da ovo niko ne želi da sluša u Srbiji, ali mi moramo da budemo spremni na kompromise. Da čuvamo naš narod na Kosovu, i njihovu decu, koji i dalje vole Srbiju.

Predsednikove reči dočekane su velikim aplauzom.

– Danas, kada o tome govorimo, ne vraćaju ono što Visokim Dečanim pripada. Niko se zbog toga ne sekira. Koliko razumevanja možemo da dobijemo i racionalnog prihvatanja naših argumenata kada kažemo, čekajte, vi očekujete da se jednako snačno opredeljujemo prtiv RF, sve ostalo po strani, ali kako mislite da svakog dana govorite o teritorijalnom integritetu, ali vi Srbi zaboravite na poštovanje tog principa međunarodnog javnog prava. Dobro je za vas da zaboravite na to. Ja molim predstavnike tih zemalja da budu makar malo fer prema Srbiji.

Predsednik je rekao da Srbija ima stabilne javne finasije.

– Hrane imamo i imaćemo dovoljno. Veliki su i ključni reformski zadaci pred Srbijom koji će mnoge da bole – istakao je Vučić.

Vučić položio zakletvu

Na sednici je pročitan izveštaj Republičke izborne komisije o rezultatima glasanja, a polaganje zakletve označio početak Vučićevog novog petogodišnjeg mandata.

Vučić je pročitao tekst zakletve:

– Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Erdogan: Intenziviraću pregovore o izvozu ukrajinskog žita

Turska sarađuje sa Ujedinjenim nacijama, Ukrajinom i Rusijom kako bi se omogućilo da milioni tona ukrajinskog žita budu otpremljeni kroz bezbedne koridore u Crnom...

Makron: Nema alternative dijalogu između izraelskih i palestinskih vlasti

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da razgovori o oživljavanju nuklearnog programa između svetskih sila i Irana iz 2015. godine, moraju da uspeju...

Predsednik Vučić poručio najboljim studentima: „Sve mogu da vam oduzmu, ali znanje je vaše zauvek“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je prisustvovao svečanoj dodeli stipendija „Dositeja“ najboljim studentima u organizaciji Fonda za mlade talente Republike Srbije. Svečana dodela održala se...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare