29.3 C
Belgrade
29.3 C
Belgrade
12, avgust, 2022

Predsednik Vučić na pokazno-taktičkoj vežbi MUP-a „Gruža2022“: Hvala vam što ste uvek tu da budete uz svoju zemlju

Na brani na jezeru Gruža počela je pokazno-taktička vežba Ministarstva unutrašnjih poslova „Gruža 2022“, kojoj prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik stigao – vežba počela

Predsednik Vučić stigao je, a vežba je počela. Vežbi prisustvuje ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i ostali visoki rukovodioci MUP-a.

Tokom vežbe, više od 200 policijskih službenika, uz upotrebu najsavremenijih vozila i opreme prikazuje obučenost i sposobnost u odbrani najvitalnijih objekata značajnih za život građana, privredu, ekonomiju i energetiku i to kroz sadejstvo sa kopna, vazduha i vode.

U akciji učestvuju pripadnici PU Kragujevac, Žandarmerije, Ronilačke jedinice Žandarmerije, kao i Helikopterske jedinica MUP-a.

Od opreme, u vežbi se koristi devet specijalnih i borbenih oklopnih vozila: M11, M15, Lazar 3, Hameri, Defenderi, kvadovi, helikopteri Gazela i X145M, borbeni desantni gumeni čamci Zodijak i desantni čamac Premaks.

Biće prikazan i rad snajperskih timova, ronilačkih timova sa desantnim čamcima, upadnih timova koji će se iz helikoptera, koristeći tehniku „Fast rope“, spustiti na branu i alpinističkim tehnikama, koristeći infrastrukturu brane, izvršiti upad u otvore i prostorije brane.

Sve vreme podršku sa kopna i upad sa kopna vršiće pešadijski timovi Žandarmerije.

Vežba u pet etapa

Vežba se izvodi u pet etapa, od postavljanja uže i šire blokade brane, do potpunog savladavanja i neutralisanja terorista.

U prvoj fazi obavlja se postavljanje šire i uže blokade, a to će učiniti policijski službenici PU Kragujevac i Žandarmerije, dok će u drugoj fazi biti obavljeno neutralisanje obezbeđenja brane (DTG) i u trećoj se izvodi koordinisan prilaz policijskih službenika objektu i postavljanje obezbeđenja i vatrene podrške upadnim timovima.

U četvrtoj fazi izvedena je koordinirana akcija upada u objekte, neutralisanje DTG-a i kontrola objekta, a u petoj identifikacija lica i pružanje pomoći povređenima i obezbeđenje lica mesta za vršenje uviđaja.

Scenario za vežbu podrazumeva da su branu na jezeru Gruža u selu Pajsijević zauzele snage DTG-a, bliske terorističkoj organizaciji ISIL, a po naređenju Direktora policije, snage Žandarmerije su angažovane u cilju neutralisanja DTG-a i vraćanje brane pod kontrolu snaga bezbednosti Republike Srbije.

U grupi DTG-a ima 25 do 30 osoba, sa minimum jednim terenskim motornim vozilom, streljačkim naoružanjem i improvizovanim ekslpozivnim napravama, a cilj im je širenje panike i straha i destabilizacija energetskog sistema Srbije, kao i rušenje brane ukoliko se ne ispune njihovi uslovi.

Predsednik Vučić će nakon vežbe odgovarati na sva novinarska pitanja iz domena spoljne i unutrašnje politike.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Umetnička instalacija „Budućnost kakvu želimo“ predstavljena u Botaničkoj bašti

Umetnička instalacija "Budućnost kakva nas čeka/ Budućnost kakvu želimo" glavne umetnice i dizajnerke Eme Milutinović sa grupom drugih mladih aktivista, povodom Međunarodnog dana mladih,...

Na Cetinju ubijeno više osoba, među kojima i napadač

Broj žrtava masakra na Cetinju, koji je počinio Vučko Borilović, raste iz časa u čas. Prema poslednjim informacijama ubijeno je najmanje 11 osoba, među...

Crna Gora proglasila ruskog diplomatu za personu non grata

Diplomata Ambasade Rusije u Crnoj Gori proglašen je za personu non grata, saopštilo je danas crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova. U saopštenju je precizirano da je...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare