12 C
Belgrade
12 C
Belgrade
6, oktobar, 2022

Predsednik Vučić iz Njujorka: Teško vreme, a veliko breme pred nama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić daje izjave za medije iz Njujorka pre svega o rezultatima njegove posete i učešća u radu UN.

Predsednik Vučić ističe da je razgovarao i sa Dmitrom Kulebom, potom japanskim ministrom spoljnih poslova, šefovima diplomatije Kostarike i Paname.

– O svemu smo razgovarali, ali sa Kristalinom Georgijevom je bilo najvažnije da dogovorimo stendbaj aranžman sa MMF, da bi napravili bafer i osigurali se za zimu. Citiraću je: „Ova zima biće veoma teška, a sledeća će biti mnogo teža“. Zato što su vlade i uštedele nešto novca za ovu zimu, ali će za sledeću biti to mnogo teže. Mnoge zemlje će nestati sa finansijskog radara. Mi moramo to da izbegnemo, da obezbedimo novac. Pitao sam kako da to radimo, i ona je rekla da moramo da radimo na finansijskim baferima – dodao je on.

Vučić je rekao da je pričao i sa predstavnicima afričkih zemalja, sa predstavnicima Slovenije i Rusije.

– Pričao sam dugo sa Lavrovom. Zahvalio sam se na poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije. Pričali smo i o energetskom aranžmanu. Imao sam i razgovore koje niste mogli da vidite. I sa Hohštajnom, DŽimom o Brajenom. I sa Eskobarom. To su normalni uobičajeni razgovori. Ali sve što sam rekao da je bila tema razgovora sa Salivenom, bila je i tema sa Viktorijom Nuland. Nama je važna američka podrška radi ekonomskog napretka zemlje. Sa druge strane užasno se komplikuje situacija, svet više neće biti isti – rekao je predsednik.

On je istakao da su neki evropski lideri tražili susret sa Lavrovom, ali su morali da povuku taj zahtev zato što je stigla zabrana.

– Toga nikada nije bilo. Ali za nas je važno da i sa Amerikancima razgovaramo o svemu – rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da ne želi da komentariše moguće dopremanje oružja i opreme Aljbinu Kurtiju od strane Britanije i Amerike.

– Pred nama je težak period, veoma težak. Ali možemo li da iskočimo iz sopstvene kože. Možemo li, kao što neki koji me kritikuju kažu, da smo sve dalje od EU kada pomenemo Kosovo. Da zaboravim Kosovo i naš narod? Da se pravim da nisu ubijana deca? Nemamo mi mnogo izbora. A što se tiče oružja i opreme, mali smo mi, a to su prejake sile. Za nijansu smo manje mali od onoga što oni misle – rekao je on.

Vučić dodaje da postoji informacija da je Kurti tražio artiljeriju dometa većeg od 10 kilometara, a da rade elektronsko ometanje odavno.

– Kada su zauzimali administrativne prelaze, oni su uvek elektronski ometali sve što je dolazilo iz centralne Srbije. Ali uzvratićemo, što se tiče elektronskog ometanja – kaže predsednik.

On je poručio novinarki Pinka da ako kaže da nećemo ići u EU zbog Kosova, ona sutra neće primiti platu.

– Prvi Željko Mitrović će da izgubi sve od Proktor i Gembla i svega ostalog. Ili tražite od mene da im kažem da me baš briga za Kosovo. Zašto to sebi radimo. Pustite nas da se snalazimo i vrdamo. I kada moram tako da kažem, ja ne shvatam da ljudi to ne razumeju. Mi nismo ni Amerika ni Rusija. Zaboravite svoje maštarije da smo Nemačka, Rusija ili SAD. Mi ne određujemo kuda svet ide. Mi se nećemo odricati našeg teritorijalnog integriteta, i nastavićemo naš evropski put – jasno je rekao Vučić.

Predsednik je kazao da je gotovo siguran da će Zapad pokušati da isključi Rusiju iz Saveta bezbednosti UN.

– Srbija za tako nešto, za ograničavanje prava veta ili isključenje Rusiji neće glasati. Tu nemamo nikakvu dilemu. Za to im treba dvotrećinska većina. Oni mogu i da se pozovu na to da Rusija nije pravni naslednik SSSR. Ali postoji član mislim akta 108, na koji vidim da se spremaju da se pozovu. To bi bilo rušenje međunarodnog pravnog poretka. Za jednu od tih odluka im je potrebno da Kina bude uzdržana. Bog zna šta sve mogu da urade. To nije ni daleko, ni nemoguće. Za nas bi to bila katastrofa. Zbog KiM naravno – ističe on.

Vučić je kratko dodao: „Teško vreme, a veliko breme pred nama“.

 

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Otkrića dobitnika Nobela za hemiju pomagaće u lečenju raka

Troje naučnika koji su danas nagrađeni Nobelovom nagradom za hemiju zaslužni su za razvoj načina povezivanja molekula koji se može koristiti za dalje istraživanje...

Održana promocija dva zbornika u svečanoj sali Ogranka SANU u Novom Sadu

Promocija dva zbornika radova održana je juče u svečanoj sali Ogranka Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU) u Novom Sadu. U pitanju su zbornici "Trideset...

Na prelazima Horgoš i Bezdan teretnjaci čekaju sedam sati

Prema informacijama AMSS, na graničnim prelazima Horgoš i Bezdan teretna vozila jutros na izlazu čekaju sedam sati. Na prelazu Kelebija teretnjaci se zadržavaju šest sati,...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare