24.8 C
Belgrade
24.8 C
Belgrade
7, jul, 2022

Predsednik Vučić iz Brisela: Prihvatiti Makronovu inicijativu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je jutros na Samit EU – Zapadni Balkan u Briselu. Sastanak lidera EU i šest partnera sa ZB počinje, prema planu, u 9.30 sati u Evropskom savetu, a Srbiju će predstavljati predsednik Vučić.

Vučić: Dobra diskusija

Predsednik ističe da nema konkretnih rezultata za Zapadni Balkan, ali da nikad ne bi potcenio dobru diskusiju.

– Severna Makedonija i Albanija nisu dobile datume, Priština nije dobila viznu liberalizaciju, a BiH nije dobila status kandidata – rekao je Vučić.

Rama kaže da je frustriran zbog EU i da mu nije stalo do EU više od Vučića. Kada je Rama pričao o tome kako Bugarska problematizuje jezik u Severnoj Makedoniji, kazao je i da ga zanima kako će se Hrvatska postaviti prema Srbiji.

– Hrvatska će biti naša Bugarska – uz osmeh je dobacio Vučić.

Predsednik Vučić: Još jednom se ništa nije dogodilo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se Srbija, Severna Makedonija i Albanija razumeju.

– Još jednom se ništa nije dogodilo. Verujem da naši prijatelji iz Skoplja i Tirane zaslužuju početak pregovora. To je neophodno jer su obe zemlje ispunile sve zahteve EU.

Vučić o Evropskoj političkoj zajednici

On je rekao da je Srbija povećala trgovinsku razmenu sa EU za više od 30 odsto.

– Neizmerno smo zahvalni Šarl Mišelu i svima onima koji su nas podržali na našem evropskom putu. Diskutovali smo o svemu i zato je potrebno da prihvatimo inicijativu Makrona (formiranje Evropske političke zajednice), a ona će značiti formiranje nove političke zajednice. To je dobar način za nas da se naš glas čuje rekao je Vučić.

Predsednik kaže da je bio izložen pritisku povodom neuvođenja sankcija Rusiji.

On ističe da je od ljudi iz službe dobio informaciju da je 2629 članaka je odštampano u evropskim medijima u Srbiji nakon „ruskog napada“ o tome da „Srbija ugrožava ceo region Zapadnog Balkana, suverenitet tzv. Kosova“, ali se ništa nije desilo.

– Moje pitanje za vas je da li ste čuli izvinjenje ovih medija o izmišljotina koje su oni prenosili građanima rekao je predsednik Srbije.

Ističe da je u obavezi da se ponaša u skladu sa zaključcima Saveta za nacionalnu bezbednosti i zahvalan je onima iz EU koji su želeli da nas čuju.

Kaže da formiranje Otvorenog Balkana nije ideja Viktora Orbana, ali ni Vladimira Putina.

– Tri balkanske nacije su sele i pronašle su rešenje, barem za neke od naših problema. Da li je to zabranjeno i da li bi to trebalo zabraniti? – pitao je Vučić.

Predsednik je dao obećanje evropskim kolegama da će uraditi sve što je moguće da postignemo evropske standarde.

Rama i Kovačevski su branili interese svojih građana, rekao je Vučić.

Vučić, Rama i Kovačevski se obraćaju javnosti

Kovačevski kaže da njegova zemlja troši dragoceno vreme koje nema na raspolaganju.

– Ono što se sada dešava je veliki problem i veliki udarac na kredibilitet EU – rekao je premijer Severne Makedonije i rekao da je ta država uradila mnogo toga do sada i donela neke teške odluke, a sada je vreme da EU ispuni svoja obećanja, pre nego što da nova.

On se zahvalio Makronu na posvećenosti koju je pružio za rešavanje problema u pregovorima Severne Makedonije i EU.

– Sve smo uradili, sad je EU na potezu – kazao je premijer Severne Makedonije.

Založio se za zaštitu identiteta svog naroda, kako bi ta zemlja dostojanstveno mogla da uđe u EU.

Rama: Osećao sam se loše danas u Briselu, ne pritiskati Srbiju zbog Rusije

Premijer Albanije Edi Rama je rekao da se oseća duboku tugu za EU.

– Žao mi ih je i nadam se da možemo da pomognemo – rekao je Rama.

On kaže da je Šarl Mišel rekao liderima Zapadnog Balkana da imaju 3 minuta za razgovor i da to nije bilo dovoljno. Kaže da se osećao loše jer u Brisel dolaze kao gosti, a ne kao Evropljani.

Rama podseća da je Severna Makedonija već 17 godina kandidat za članstvo EU i da je čak promenila ime, a Albanija čeka 8 godina.

– Zamislite da Francuska promeni ime – rekao je Rama. On je rekao da je „Bugarska sramota“, ali da ona nije jedini razlog za zaustavljanje procesa širenja EU.

Ističe da će, i pored svega, zemlje Balkana biti u EU. Takođe, založio se i za viznu liberalizaciju za lažnu državu Kosovo.

On kaže da je u Srbiji popularnost Vladimira Putina veoma velika i ističe da ne razume da se Srbija pritišće do krajnih granica u pogledu sankcija Rusiji.

– Srbija nije u poziciji da postigne stvari veoma brzo i ako pritisnemo Srbiju, mogli bismo to da platimo evropskom budućnošću Srbije – kazao je Rama.

On kaže da Albanci imaju veliku veru u EU, bez obzira na ponašanje Brisela.

– Evropa je naša religija, Evropa nije Brisel – rekao je premijer Albanije.

Završen sastanak lidera EU i Zapadnog Balkana, Vučić sa Makronom

Sastanak lidera EU i Zapadnog Balkana u Briselu završen je nešto posle 13 časova, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je odmah potom imao bilateralni susret sa predsednikom Francuske Emanuleom Makronom.

Novosti

Novosti

Novosti

Novosti

Petkov na Samitu EU-Zapadni Balkan: Rešenje treba da se nađe u bugarskom parlamentu

Bugarski premijer Kiril Petkov, čijoj vladi je juče izglasano nepoverenje u parlamentu, istakao je da se rešenje za severnomakedonski problem mora pronaći u bugarskom parlamentu i optužio opoziciju za blokiranje.

– Rešenje treba da se traži u bugarskom parlamentu, jer skupština je institucija koja najbolje predstavlja građane – poručio je Petkov pred današnji Samit EU-Zapadni Balkan u Briselu.

On je optužio ranijeg premijera Bojka Borisova, lidera opozicije, da je najodgovorniji za nastalu situaciju.

– On vam ujutro kaže da će podržati otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom, što je odlična stvar, a potom posle podne blokira parlament. Takvu politiku vodio je i proteklih godina – kritikovao je Petkov svog prethodnika.

Zvanično počeo samit

Lideri EU i Zapadnog Balkana počeli su oko 10.00 časova sastanak u Briselu na kome se razgovara o načinima za jačanje integracije regiona u EU.

Sastanku prisustvuju lideri svih šest zapadnobalkanskih partnera, a Srbiju predstavlja predsednik Republike Aleksandar Vučić.

Predstavnici EU su pred ovaj sastanak poručili da je važno da se nakon 20 godina od davajanja EU perspektive zemljama Zapadnog Balkana proces njihovog pristupanja ”revitalizuje” kroz bržu integraciju zapadnobalkanskih partnera sa EU tokom procesa pristupanja.

 

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Jokić dobio nove saigrače: Dvojac iz Vašingtona pojačao Denver

Čelnici NBA ligaša Vašingtona prosledili su u Denver dvojicu košarkaša Kentavijusa Koldvel-Poupa i Iš Smita u zamenu za Montea Morisa i Vila Bartona, prenose...

Jaka Blažič napustio Cedevitu, karijeru nastavlja u Turskoj

Reprezentativac Slovenije i jedan od najboljih igrača Cedevita Olimpije u protekloj sezoni, Jaka Blažič, karijeru će nastaviti u turskom Bahčešehiru. Blažič nije produžio ugovor sa...

Nemanja Radonjić na pozajmici u Torinu

Srpski reprezentativac Nemanja Radonjić i zvanično je postao novi član Torina, objavljeno je na sajtu kluba. Radonjić je u Torinu na pozajmici iz Olimpik Marseja,...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare