34.3 C
Belgrade
33.6 C
Belgrade
5, jul, 2022

Predsednik Vučić i Varhelji obilaze radove na izgradnji Univerzitetske dečje klinike „Tiršova 2“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji obilaze radove na izgradnji Univerzitetske dečje klinike „Tiršova 2“.

Kako je predsednik Vučić istakao, u pitanju je impresivno i veliko gradilište.

– Sve će biti gotovo do kraja oktobra, a onda ćemo početi da gradimo zgradu. Najteži delovi izgradnje su upravo ovi. Ovo je najteži deo posla. Nadamo se da ćemo sve uspeti da završimo na vreme, u pitanju je veliki projekat. Očekujemo da će ovo biti gotovo 2024, eventualno 2025. godine objasnio je predsednik Vučić.

Predsednik je istakao da je za dve ipo godine napravljen veliki KC u Nišu, dodajući da se nada da će i „Tiršova 2“ biti gotova u istom merom.

– Olivere, ovaj momak je blizu Republike Srpske, blizu Mađarske, iz Kikinde – objašnjavao je predasednik. Kako je objasnio, upoznajući majstore koji rade na izgradnji bolnice, gradilište je okupilo veliki broj radnika iz raznih delova Srbije koji sada rade „kao jedno“.

Predsednik je razgovarao i sa radnicima.

– Važno je da će pripremni radovi biti završeni do novembra meseca. Ukupno će biti izgrađeno 60.000m2, od toga 40.000m2 medicinskog prostora, a ostalo će biti garaže, parkinzi…Nalazimo se u delu gde se nalaze gotovo sve bolnice i gde smo mnogo toga napravili. Ovaj KC je impresivan, ali bez ovog velikog centra za lečenje naše dece, ne bi bio dovoljan. To što sebe lečimo, ako ne pružimo najbolje lečenje našoj deci, malo vredi. Ovaj projekat je zavredio veliku pažnju EU i želim da im se zahvalim.

Gradnja „Tiršove 2“ na 57.000 metara kvadratnih koštaće 117,2 miliona evra, od čega je za građevinske radove procenjeno da je potrebno 95 miliona evra, a ostalo za nabavku opreme.

Radove na izgradnji nove dečje bolnice sa Vučićem i Varheijem, obilaze i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić..

Donacija EU za gradnju te dečje klinike iznosi 35,7 miliona evra, što je jedna od najvećih donacija koje je Unija odobrila za projekte van sektora transporta i energetike, a druga tranša se obezbeđuje iz zajma Razvojne banke Saveta Evrope. Prva faza izgradnje dečije klinike Tiršova 2, koja je u toku u vrednosti od 6,2 miliona evra, započeta je u oktobru prošle godine, a prema najavama, planirano je da klinika u potpunosti bude završena do 2025. godine. Radovi prve faze izgradnje te nove dečje bolnice trebalo bi ukupno da traju 210 dana, a bazirani su pre svega na iskopavanju temeljne jame u sklopu Kliničkog centra Srbije i izgradnji pristupne saobraćajnice ka auto-putu.

Nova dečija klinika će obuhvatiti od 57.000 metara kvadratnih, od kojih je 36.000 kvadrata predviđeno za medicinski prostor sa osam najsavremenijih operacionih sala i 37 kreveta intenzivne nege. Kompleks je projektovan za ukupno 286 bolničkih kreveta koji će biti raspoređeni u 154 sobe. Zgrada će imati 11 spratova, tri sprata podzemne garaže, dva podruma, prizemlje i pet spratova.

Predviđena je i izgradnja garaže koja će se prostirati na na 21.000 metara kvadratnih i imaće 550 parking mesta. Dečija klinika „Tiršova 2“ nalaziće se u okviru Kliničkog centra Srbije u neposrednom okruženju GAK Višegradska i postojeće dečje klinike „Tiršova 1“, a imaće direktan pristup sa auto-puta.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Astronomski kamp „Letenka“ biće održan od 7. jula na Fruškoj Gori

Među predavačima će se naći i brojni astronomi, fizičari, biolozi, astrofizičari, hemičari, kao i članovi astronomskih društava. Astronomski kamp „Letenka“ biće održan od 7. do...

Predstava „Mefisto“ biće izvedena 12. jula u Srpskom narodnom pozorištu

U predstavi nastaloj na predlošku romana "Mefisto" nemačkog pisca Klausa Mana (1906-1949) igraju Mirjana Karanović, Miodrag Krivokapić, Gordana Đurđević Dimić, Aljoša Đidić i brojni...

Rusija: Ukrajinske trupe gađale naselje u Brjanskoj oblasti

Naselje Zernovo se nalazi 117 kilometara južno od grada Brjanska na granici sa Ukrajinom Guverner ruske Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz saopštio je danas da su...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare