24.5 C
Belgrade
24.1 C
Belgrade
5, jul, 2022

Predsednik SANU ponovo o Kosovu: „Provokacija“

Predsednik SANU Vladimir Kostić kaže da je pismo kosovskih lidera Unesku da skinu tri manastira i crkvu sa liste ugroženih spomenika kulture provokacija.

„Ne mogu to drugačije da doživim osim kao provokaciju. To me podseća na jednog lika iz komedije našeg akademika Dušana Kovačevića, u kojoj se traži da ode i da se izvini čoveku koji ga je tukao zbog toga što ga je tukao“, kaže on.

Argument kosovske vlade je da nije bilo pokušaja nasilja.

„Treba da nam se objasni da je tamo sve ‘med i mleko’. Nisam siguran koliko o tim stvarima može da se razgovara na taj način. U ovom trenutku se to shvata kao provokacija. Ja te ljude ne poznajem, ali delanja, govori, prisvajanja, da naši biseri predstavljaju njihove bisere iako su to biseri čovečanstva. To je problem koji se ne može politički rešavati. Mi moramo biti zainteresovani za tu priču. Postoji identitet, a naš identitet nije samo prošlost“, kaže Kostić.

On smatra da bi trebalo napraviti okvir, na osnovu koga bi se razgovaralo i o kulturnom nasleđu.

„Ne mogu da shvatim razgovor gde ovo ne bi bila jedna od dve glavne teme. Ja sam u jednom intervjuu rekao da se za prava naših sugrađana na Kosovu moramo boriti zubima i noktima. U kojoj meri bismo bili ‘osakaćeni’, ako bismo bili lišeni toga da to posetimo, vidimo, doživimo“, rekao je predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti.

„Ja mogu da kažem svoje mišljenje, ja sam sekularan, ali nije moguće razgovarati o kulturnoj baštini bez učešća crkve, ne samo zato što je ona vlasnik, vec što je u nekim trenucima ona bila jedina institucija oko koje se okupljalo. Čudno mi je da se o takvoj vrsti priče prenebregne njeno mišljenje, ona mora da se pita“, zaključio je Vladimir Kostić.

 

izvor:agencije

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Cena gasa u Evropi opet u usponu

Cena gasa u Evropi prvi put od 10. marta premašila je 1.700 dolara za hiljadu kubnih metara, pokazuju podaci sa londonske berze ICE. Trgovanje fjučersima...

Košarkaši Srbije poraženi u Nišu od Belgije, Svetsko prvenstvo sve dalje

Srbija je u poslednjih pet minuta igre ušla sa 10 poena prednosti - 71:61, ali su naši košarkaši prokockali ogromno vođstvo i dozvolili gostima...

Istekao rok za podnošenje kandidatura za izbore u BiH

Rok za podnošenje lista sa imenima kandidata koji će učestvovati na opštim izborima u Bosni i Hercegovini 2. oktobra istekao je danas, potvrdili su...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare