27.6 C
Belgrade
27.6 C
Belgrade
7, jul, 2022

Predsednik parlamenta: Austrija neće kandidaturu Ukrajine na štetu Zapadnog Balkana

Austrija nikad neće pristati na članstvo Ukrajine u Evropskoj uniji na štetu zemalja Zapadnog Balkana, rekao je predsednik austrijskog parlamenta Volfgang Sobotka.

Sobotka je to rekao u intervjuu za austrijsku novinsku agenciju APA.
Austrijski kancelar Karl Nehamer „nedvosmisleno“ je rekao da za Ukrajinu neće biti ubrzanog postupka približavanja Europskoj uniji, rekao je Sobotka.
Predsednik austrijskog parlamenta zauzeo se za intenzivniji pristup procesu približavanja zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.
Za nas je presudno ne samo da zemljama Zapadnog Balkana ponudimo perspektivu punopravnog članstva u EU, nego i da im pokažemo put kako da dođu do Evropske unije„, rekao je taj političar iz vladajuće narodnjačke stranke.
Sobotka je branio i austrijski takozvani „non pejper“ prema kojem bi zemljama Zapadnog Balkana bilo ponuđeno približavanje Evropskoj uniji u određenim područjima što je shvaćeno kao odbacivanje perspektive punopravnog članstva.
Mislim da bi za zemlje Zapadnog Balkana to bilo dobro rešenje. Punopravno članstvo time nije isključeno„, rekao je Sobotka o tom neslužbenom dokumentu koji su sastavili austrijski ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg i ministarka za EU Karoline Etštadler.
Takav pristup bi sprečio ponavljanje grešaka kao u slučaju Rumunije i Bugarske za koje se tek po ulasku u punopravno članstvo rešavalo pitanje vladavine prava.
Mi ne želimo da se to ponovi„, rekao je Sobotka.
Istakao je Srbiju koja već pregovara s Evropskom unijom i koja je, prema njegovom mišljenju, u poglavlju privredne integracije u EU odmakla mnogo dalje nego u području vladavine prava.
Austrijski ‘non pejper’ omogućava pravno osiguranje privredne integracije pre ispunjenja uslova vladavine prava“. Nama je potreban međukorak koji bi nekim zemljama omogućio da ostanu na pravom putu„, zaključio je Sobotka.
On je uz to kritikovao bugarsku blokadu otvaranja pregovora EU sa Severnom Makedonijom i dodao da bi primena austrijskog „non pejpera“ onemogućila takve blokade.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

U Sremskoj Mitrovici pušten u rad najjači punjač za električna vozila

„Naša kompanija se već četiri godine bavi uvođenjem elektromobilnosti u našoj zemlji. Do sada smo na putevima i autoputevima postavili elektropunjače snage od 50...

Asteroid nazvan „2022 NF“ veličine autobusa prolazi danas pored Zemlje

Asteroidi predstavljaju kamena ili metalna nebeska tela prečnika većeg od jednog metra, koji samostalno ili u grupi sličnih tela obilaze oko Sunca. Asteroid nazvan "2022...

Brnabić: Nije mi jasna rezolucija EP, što se mene tiče, lopta je u dvorištu Brisela

Premijerka Ana Brnabić, je rekla danas u Kragujevcu da joj nije jasna rezolucija Evropskog parlamenta u kojoj se pozivaju Srbija i "Kosovo "da postignu...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare