18.8 C
Belgrade
18.8 C
Belgrade
6, jul, 2022

Preci Srba su starosedeoci Balkana

Preci današnjih Srba i ostali narodi na Balkanskom poluostrvu bili su autohtona balkanska populacija do dolaska Slovena, pokazala je višegodišnja studija naučnika sa Biološkog fakulteta u Beogradu, Arheološkog instituta, Univerziteta Barselona i Univerziteta Harvard.

Studija je zasnovana na genomici i istoriji zapisanoj u DNK, a naučnici su analizirali skelete lokalnog stanovništva pre slovenskih migracija na Balkan, kao i genome današnjeg srpskog stanovništva.

Prema istraživanju, deo autohtonog genoma srpskog naroda čini udeo rimske populacije, koja je sastavljena i od ljudi iz Anadolije, a koji su migrirali u vreme Rimskog carstva na teritoriju Srbije.

Istraživanje pokazuje da su današnji Srbi mešavina autohtonog balkanskog genoma – do 50 odsto i slovenskog, koji se pojavljuje nakon propasti Rimskog carstva, tako da migracije Slovena u sedmom veku nisu dovele do zamene stanovništva, već do mešanja srpskog autohtonog i genoma slovenskih migranata.

Profesor genomike na Univerzitetu Zapadni Ontario u Kanadi Miodrag Grbić pojasnio je da ova višegodišnja studija analizira genetičku strukturu lokalnog stanovništva na području Srbije u bronzanom, gvozdenom, rimskom i postrimskom periodu.

– To nam omogućava da tačno utvrdimo kontinuitet populacija na našim prostorima i udeo DNK u današnjem modernom stanovništvu, koji vodi poreklo iz duboke prošlosti – rekao je Grbić za “Večernje novosti”.

Grbić je naveo da lokaliteti istraživanja uključuju Viminacijum, Medijanu, Timakum minus i još nekoliko prostora na Balkanu, što, napominje, daje osnovu za analizu kasnijih slovenskih migracija i omogućuje utvrđivanje genetičke strukture modernog srpskog stanovništva u širem kontekstu ostalih balkanskih naroda.

Profesor Dušan Keckarević naveo je da su prvi put široko analizirani genomi reprezentativnog uzorka današnjeg srpskog stanovništva sa područja BiH, Hrvatske, Srbije uključujući Kosovo i Metohiju, koji su, sa druge strane, pružili osnovu za upoređivanje sa rezultatima dobijenim na arheološkim uzorcima.

Istraživanje će 28. juna u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, u organizaciji Odeljenja hemijskih i bioloških nauka, predstaviti profesor Karles Lalueza Foks, a spremno je i za slanje u najprestižnije međunarodne časopise.

Izvornovosti

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Erdogan: Intenziviraću pregovore o izvozu ukrajinskog žita

Turska sarađuje sa Ujedinjenim nacijama, Ukrajinom i Rusijom kako bi se omogućilo da milioni tona ukrajinskog žita budu otpremljeni kroz bezbedne koridore u Crnom...

Makron: Nema alternative dijalogu između izraelskih i palestinskih vlasti

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da razgovori o oživljavanju nuklearnog programa između svetskih sila i Irana iz 2015. godine, moraju da uspeju...

Predsednik Vučić poručio najboljim studentima: „Sve mogu da vam oduzmu, ali znanje je vaše zauvek“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je prisustvovao svečanoj dodeli stipendija „Dositeja“ najboljim studentima u organizaciji Fonda za mlade talente Republike Srbije. Svečana dodela održala se...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare