2.5 C
Belgrade
2.5 C
Belgrade
3, decembar, 2022

Pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik posvećen kralju Stefanu Dečanskom

Pravoslavni vernici širom sveta danas obeležavaju veliki crkveni praznik posvećen svetom kralju Stefanu Dečanskom, u narodu poznatijeg kao Mratindan. Sveti mučenik Stefan Dečanski bio je kralj srpski, sin kralja Milutina i otac cara Dušana.

Prema narodnom predanju, Stefan Dečanski je po naredbi neobaveštenog oca bio je oslepljen, a po naredbi sina, u starosti udavljen. Pri oslepljenju javio mu se Sveti Nikola u hramu na Ovčem polju i obećao je da će mu vratiti vid.

Sveti Stefan u Carigradu je pet godina živeo kao zatočenik. Nakon pet godina Sveti Nikola čudotvorno je vratio vid kralju Stefanu, koji je odmah potom, iz zahvalnosti sagradio hram Visoki Dečani. Hram Visoki Dečani predstavlja jednu od najlepših građevina vizantijske umetnosti i srednjovekovne arhitekture na tlu srpske države.

Narodna verovanja i običaji

Dani od Đurđica do Mratindana se nazivaju mratinci, odnosno, vučji dani, zato što je Sveti Mrata bio zaštitinik vukova.

U narodu postoji verovanje da Mrata u ove dane saziva sve vukove i određuje im gde će i koliko ovaca pojesti. On gleda koliko ko radi, a onda veća s vukovima i usmeri ih čije ovce da podave. Veruje se da domaćin koji je grešan i ne poštuje Svetog Mratu ove godine u torovima može da očekuje gladnog vuka.

Mnogima je poznata i izreka „Sveti Mrata, sneg do vrata“, kojom se označava početak hladnog i snežnog perioda godine.

Prema verovanjima u pojedinim delovima Srbije, ako na današnji dan domaćin prihvati kućne poslove na sebe, ukućanima će krenuti nabolje. U slučaju da se ponaša razmaženo i negoduje, godina će biti loša.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Ministarka Đedović sastala se sa ambasadorkom Nemačke, razgovarale o energetskoj saradnji

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je sa ambasadorkom Savezne Republike Nemačke Anke Konrad o saradnji dve zemlje u oblasti energetike i nastavku...

Global Glass preuzeo staklaru u Paraćinu -investicije i nova radna mesta

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić obišla je fabriku stakla u Paraćinu, zajedno sa novim vlasnicima, predstavnicima švajcarsko-slovenačkog konzorcijuma Global Glass i najavila investicije veće...

Ministar Mali: Isplata uvećanih novembarskih primanja za 1,6 miliona najstarijih

Prvi čekovi uvećani za devet odsto za 106.538 korisnika iz kategorije samostalnih delatnosti isplaćeni su juče, dok će u utorak 6. decembra novac dobiti...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare