11.6 C
Belgrade
12.1 C
Belgrade
20, mart, 2023

Povećanje plata i penzija: Prostora ima, uz jedan ključan faktor

Beograd — Da će i ove godine biti doneta odluka o povećanju plata i penzija sada je još izvesnije.

Juče je stigla i zvanična izjava da ima prostora za povišice u javnom sektoru, kao i za naše najstarije građane, a dodatni argument su i novi podaci o privrednom rastu Srbije.

Prema informacijama Blic Biznisa, konkretna odluka o rastu primanja bi trebalo da bude doneta u poslednjem kvartalu godine. Tada će biti poznato i koliko će rasti BDP zemlje i sa kojim privrednim rastom bi trebalo da završimo godinu – i to su parametri koji određuju konačan rast plata i penzija.

„Krajem prošle godine doneta je odluka o rastu penzija za 5,9 odsto i to je povišica koja je stupila na snagu u januaru ove godine. Osnova rasta bila je švajcarska formula koja znači da se rast penzija usklađuje sa 50 odsto rasta inflacije i 50 odsto rasta zarada. Imajući u vidu da se ove godine oečkuje veći rast BDP, ali veća i inflacija i zarade, to znači da bi trebalo očekivati i veći rast penzija“, kaže Blicov izvor.

Njihov sagovornik dodaje da bi odluka o povišicama mogla da bude donesena u oktobru ili novembru, a da bi povišice trebalo očekivati ili od januara sledeće godine ili s kraja ove godine. Dodaje i da kod penzionera nikako ne treba isključiti mogućnost jednokratne pomoći, što je bila praksa i prethodnih godina.

Nova informacija je i da će rast penzija biti veći nego što je to bilo ove i prethodnih godina.

„Biće još većeg povećanja penzija u narednom periodu. Primanja najstarijih rašće brže nego do sada“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U javnom sektoru rast po delatnostima

Što se tiče plata u javnom sektoru, prosek u martu je iznosio 72.407 dinara, što je za 5.000 više nego u novembru prošle godine, pokazuju podaci RZZS.

One su prethodnih godina rasle različito po delatnostima i rast se kretao u proseku od osam do 15 odsto. Najveći rast bio je u zdravstvu, ali su povišice recimo u 2019. godini pre korone, bile devet odsto za zaposlene u prosveti, te sudije, tužioce, zaposlene u sudovima i tužilaštvima, kao i radnike u ustanovama socijalne zaštite i pripadnici bezbednosnih službi i snaga.

Treba reći i da javna preduzeća nisu svake godine bila na listi delova javnog sektora koji je imao pravo na povišice. Ukoliko je i bilo rasta on je iznosio 5 odsto na godišnjem nivou.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da da će biti prostora za novo povećanje plata i penzija ako stopa rasta BDP-a bude 6%. Samo u drugom kvartalu on očekuje rast od 10 do 11 odsto. Prethodno je iz Nemanjine 11 najavljeno i da bismo mogli da očekujemo čak i rast do 7 odsto.

„Napadamo rast preko lične potrošnje, porasta plata, penzija, investicija. Pokušavamo da podstaknemo i ličnu potrošnju, povećavamo plate i penzije i tako pokušavamo da stimulišemo našu privredu. Ceo svet govori kako treba naći nove izvore rasta i mi na tome radimo“, rekao je Mali.

 

 

blic,b92

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Putevi Srbije: Moguća magla na pojedinim deonicama, neophodan oprez u vožnji

BEOGRAD - Postoji mogućnost pojave magle na putevima, pogotovo na deonicama koje se prostiru duž rečnih tokova, kotlina, klisura i na putnim objektima preko...

Predsednik Bajden razgovarao telefonom sa Benjaminom Netanijahuom

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas u telefonskom razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom da su demokratska društva ojačana istinskim kontrolnim mehanizmima, kao...

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave svetih sedam sveštenomučenika Hersonskih

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave svetih sedam sveštenomučenika Hersonskih, a oni su Vasilije, Jefrem, Evgenije, Elpidije, Agatodor, Eterije i Kapiton. Svi oni su bili...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare