26.4 C
Belgrade
25.6 C
Belgrade
30, jun, 2022

Potvrđena prva optužnica za ratne zločine počinjene tokom „Oluje“

U optužnici piše da je „Oluja“ podrazumevala napad na južni i severni deo Republike Srpske Krajina sa ciljem da se u kratkom roku Vojska RKS porazi i preuzme kontrolu nad tim delom Krajine.

Posebno odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu danas je potvrdilo prvu optužnicu koju je sprsko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo protiv četvorice oficira Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva za zločine počinjene u vojno-policiskoj akciji „Oluja“, dogovorenoj na sastanku vojnog i političkog rukovodstva Hrvatske na Brionima 31. jula 1995. godine.

Ispitujući optužnicu Tužilaštva za ratne zločine, krivično vanpretresno veće je stalo na stanovište da dokazi i podaci prikupljeni u dosadašnjem toku postupka, pružaju dovoljan osnov za izvođenje zaključka o postojanju opravdane sumnje da su okrivljeni preduzeli radnje iz činjeničnog opisa krivičnog dela koje im se optužnicom stavlja na teret, odnosno da su ispunjeni neophodni materijalni uslovi za optuženje u konkretnom slucaju, navodi se u saopštenju suda.

 

Hrvatski generalski zbor: Optužnica Srbije ništavna, nema nijednog dokaza

 

Predsednik Hrvatskog generalskog zbora, general-major Marinko Krešić izjavio je danas da je optužnica Srbije protiv hrvatskih pilota neutemeljena i ništavna i da ne može biti prihvaćena, jer, kako tvrdi, nema ni jedan jedini dokaz.

On je nakon zajedničke sednice parlamentarnog Odbora za odbranu i Hrvatskog generalskog zbora novinarima rekao da su raščlanili sve detalje.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Neophodna veća digitalizacija srpskog građevinarstva

Na individualnom niovu među inženjerima stepen primene digitalnih rešenja u građevinarstvu je veoma visok, o čemu svedoči to što veliki broj njiih radi projekte...

Predsednik Vučić: Da dopustimo nove „Oluje“, novi „Bljesak“ – taj film nećete gledati

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom Nakon sastanka predsednik Vučić se obratio naciji...

Sramna odluka vlasti lažne države, evo šta će biti sa tablicama

Vlada tzv. Kosova odlučila je danas da će osobama koje na administrativne prelaze dođu sa srpskim ličnim dokumentom na ulazu dati pismo koje zamenjuje...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare