-1.6 C
Belgrade
-1.6 C
Belgrade
6, februar, 2023

Potpisan protokol o saradnji tužilaštva i Muzeja žrtava genocida

Direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić i tužilac za ratne zločine Snežana Stanojković potpisali su Protokol o saradnji Muzeja i Tužilaštva. Tužilaštvo će, shodno Protokolu, dostaviti Muzeju podatke o pojedinačnim i grupnim žrtvama ratnih zločina i zločina genocida koji mogu biti od interesa za rad Muzeja.

Takođe, dostaviće i dokaze (službena dokumenta, spiskove, svedočenja, fotografije i video-materijal) koji mogu biti od značaja u radu ove muzeološke institucije. To uključuje i presude i optužnice Tužilaštva za ratne zločine. Navedeni dokazi, uključujući i odluke sudova i Tužilaštva, mogu se odnositi samo na pravnosnažno okončane postupke.

Muzej žrtava genocida će, pak, omogućiti da ova dostavljena dokazna građa bude dostupna javnosti i da bude korišćena u kulturno-istorijskom smislu, informativnom i obrazovnom pogledu, kao i drugim zakonom predviđenim svrhama. Po potrebi će organizovati i izložbe, publikovati i na drugi način činiti dostupnim javnosti navedenu građu.

KULTURA SEĆANJA

POTPISANOM sporazumu težinu daje značaj i delokrug rada institucija koje su ga potpisale. Tužilaštvo za ratne zločine nadležno je za otkrivanje i gonjenje počinilaca krivičnih dela protiv čovečnosti, genocida i teških kršenja humanitarnog prava na teritoriji bivše Jugoslavije. Muzej žrtava genocida je pak nacionalna ustanova kulture, osnovana radi sećanja na žrtve genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima.

– Tužilaštvo, svesno činjenice o važnosti čuvanja dokaza o ratnim zločinima i zločinu genocida počinjenima na teritoriji bivše Jugoslavije, kako u Drugom svetskom ratu, tako i tokom ratova za jugoslovensko nasleđe, kao i uloge Muzeja žrtava genocida u čuvanju sećanja na te zločine, izražava spremnost da dokaze i činjenice koje se odnose na ratne zločine i zločin genocida učini dostupnim javnosti sarađujući sa Muzejom – navodi se u saopštenju ovih institucija.

Strane-potpisnice su saglasne da međusobno sarađuju ne samo u vezi sa razmenom informacija, već i u sprovođenju studijskih poseta i seminara, kao i koordinisanju zajedničkih aktivnosti.

Muzej će, primenjujući savremene metode naučno-istraživačkog rada, koristiti građu koju im dostavi Tužilaštvo, ne samo radi negovanja kulture sećanja, već i u svrhe izdavaštva, informisanja, prosvete, kako u Srbiji, tako i inostranstvu. Tužilaštvo je spremno da učestvuje na domaćim i stranim naučnim skupovima, konferencijama i okruglim stolovima, stoji u saopštenju.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Zlatko Lutovac govoriće u narednih nekoliko dana na televiziji o osnivanju pokreta Pobednička Srbija, izborima, i svim drugim temama

Zlatko Lutovac govoriće u narednih nekoliko dana na televiziji o osnivanju pokreta Pobednička Srbija, izborima, mogućoj prelaznoj tehničkoj vladi, aktuelnoj situaciji vezano za KIM i...

SPREMAN SAM DA IDEMO NA IZBORE! Vučić na sednici SNS. Samo kada, o tome odlučuje nova skupštinska većina!

SPREMAN SAM DA IDEMO NA IZBORE! OSTALI SMO SAMI. Vučić na sednici SNS. Samo kada, o tome odlučije nova skupštinska većina! Kako "Novosti" ekskluzivno saznaju,...

Više od 1.500 žrtava zemljotresa u Turskoj i Siriji, Srbija šalje timove za spasavanje

Najmanje 1.500 ljudi je poginulo u Turskoj i Siriji, a više hiljada je povređeno u današnjem razornom zemljotresu, koji je pogodio jug Turske, u...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare