24.2 C
Belgrade
24.2 C
Belgrade
14, avgust, 2022

Potencijali neželjenih dešavanja oko Srbije navode na oprez

Danas je zamenik pomoćnika državnog sekretara u Birou za evropske i evroazijske poslove Stejt departmenta SAD, Gabrijel Eskobar rekao da se ne dozvoli destabilizacija regiona i nepovoljna dešavanja odraze na stabilnost Bosne i Hercegovine i prolongiranje sporazuma Beograda i Prištine.

U poslednje vreme vidimo da munjevito se smenjuju razne inicijative i predlozi i komešanja na medjunarodnom planu, čak i pre nego što je eskalirao sukob izmedju Rusije i Ukrajine.

Predstava na mejdunarodnom planu dobija neverovatne zaplete i komplikacije iz dana u dan, da se ide i toliko daleko u pojedinim ocenama da nije isključen i još mračniji scenario koji čeka Evropu i svet.

Naša zemlja, objektivno konačno stabilno stoji na svojim nogama, poduprta ekonomskim zamahom koji je već zauzeo kontinuitet rasta, Srbija je postigla respektabilan odnos u odnosu na sve partnere na svim svetskim meridijanima a o regionu i da ne govorimo. Naša zemlja ne vodilja i inicijator regionalnog pre svega ekonomsko trgovinskog povezivanja, kao takva anticipirala je ekonomiju i razvoj i kreirala izvesnu i sigurnu budućnost sa svojim susedima. Srpskoj državi će možda i ponajviše nauditi ovaj konflikt koji nema naznaka da će se brzo rešiti. Imajući u vidu zamah i entuzijazam razvoja Srbije u svim pravcima, poslednje što nam je trebalo, kolokvijalno rečeno je ovaj na prvi mah sukob dve zemlje, medjutim upravo ta kriza je dramatično ceo svet okrenula njemu i posledice se gomilaju na dnevnom nivou.

Opasnost u retorici i gestovima sa svih strana sveta odraziće se i na našu zemlju. Danas kada je Rusija proglasila skoro celu Evropu, odnosno zemlje starog kontineta za neprijateljske, osim Srbije koja je samim tim činom automatski izdvojena i pitanje je posmatranja druge strane kako oni to doživljavaju.

Nama nikada nije u prošlosti, naravno ni sada bilo u ikakvom interesu mešati se u nesporazume drugih država, ali nužno velike sile svojom imperijalnom snagom nameću potrebu praćenja kursa i politike koju vode od strane manjih i slabijih država.

Nerešeni odnosi u našoj, po Ustavu južnoj pokrajini, a po velikom delu medjunarodne zajednice nezavisnoj državi, kao i tenzije najednom izazvane u Bosni i Hercegovini, za čiji temelnji akt smo i mi garant a to je Dejtnoski sporazum, navode na ono što svakodnevno Predsednik Srbije ističe da nimalno jedostavni dani nisu ispred nas. On ponajbolje svojim iskustvom percipira dogadjaje, tako da se uzdamo u moć diplomatskog iskustva upravo perosonalno njegovog, kako bi ova zapažanja Eskobara danas izneta ostala na terenu dobrih namera svih pomenutih strana i kompromisnog rešenja na meridijanima koje se nas tiču.

Nas se ne tiče direktno sukob i nerešeni odnosi Rusije i Ukrajine, medjutim ono što proizvodi već takvo ratno dešavanje je nezapamćeni zemljotres u vidu cena strateških namirnica i resursa neophodnih za funkcionisanje. Skok cena derivata, žitarica, zlata i drugog, na svetskom nivou izazivaju ekonomsko raslojavanje i potiču na neke iznudjene odbrambene mehanizme svih zemalja pa tako i naše.

Mi smo utoliko složenoj poziciji, na neki način na vetrometini, nismo kao ogroman deo evropskih država ni član Unije ni NATO pakta, samim tim i po sili situacije bi morali prepoznati momenat i da čitavo naše društvo bude homogenije i razumnije ne bi li sa što manje posledica izašli iz ovog sumornog vremena u kom je „zaglavila“ Evropa i svet.

Nije vreme za sekundarna pitanja, dnevno politička unutar granica naše države, nespokoj svakodnevni povodom situacije i položaja Srba kako u Bosni i Hercegovini, tako i na Kosovu i Metohji, usložnjava pritisak i tenzija na globalnom planu. Mudrost rukovodstva mora biti podržana od javnog mnjenja zarad najviših vitalnih interesa, ne sme se olako odmaći od bure koja nadleće i našu državu, već masom se odupreti tom silnom vetru. Zajedno po sili fizike odolećemo svakom vetru ako budemo mudri i pametni i grupišemo se, onda ni vetru neće biti lako da prodre.

Kako američki tako i evropski državnici u prvom redu imaju u svom spoljno političkom planu i programu manje ili više visoko kotiranu važnost dešavanja na ovim našim prostorima. Svakako na ponos naš je činjenica da izgradjen stepen poštovanja i spremnost na saradnju u svim sferama a ekonomskom na prvom mestu. Srbija poštuje medjunarodno javno pravo, poštuje svek države članice Ujedninjenih nacija, poštuje odnose izmedju svake od njih i što bi rekao naš narod, ako poštuješ druge, za sebe ne brini.

 

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Ruske snage: Ukrajinska vojska izvela veliki raketni napad na Herson

Ukrajinska vojska izvela je veliki raketni napad na Herson i predgrađa, rečeno je danas RIA Novostima u pres-službi uprave Hersonske oblasti, koja je pod...

Ukrajina: Eliminisano oko 43.350 ruskih vojnika od početka rata

Prema tvrdnjama ukrajinskog generalštaba, Oružane snage Ukrajine eliminisale su, zaključno sa jučerašnjim danom, oko 43.550 ruskih vojnika. Od početka napada na Ukrajinu, 24. februara, do...

Nastavljaju se pritisci! Kosovska policija uhapsila dvojicu Srba

Dvojica državljana Srbije uhapšena su nakon što su pokušali da ilegalno pređu sa teritorije centralne Srbije na Kosovo, saopštila je Kosovska policija. Policija je saopštila...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare