11.6 C
Belgrade
12.1 C
Belgrade
20, mart, 2023

Poslednji dan samita G7 – od sukoba oko kobasica, preko poruka za Kinu i Rusiju do ekologije

Poslednjeg dana samita G7 u Kornvolu, predsednici država i vlada dogovorili su se o ambicioznim klimatskim ciljevima. Obavezali su se da će narednih godinu dana donirati preko milijardu doza vakcina, direktno ili preko programa „Kovaks“. Imaju interes da sarađuju sa Kinom, ali i niz kritika na račun druge najveće ekonomije sveta. Iz Pekinga odgovaraju – odavno su prošli dani kada su male grupe zemalja odlučivale o sudbini sveta.

Mali gradić na jugozapadu Velike Britanije pod opsadom policije je već danima, na snazi su posebne mere i zbog koronavirusa, ali i straha od protesta koje samit G7 uvek prate.

Pre nego što su seli za okrugli sto, svako je poslednje jutro iskoristio kako je hteo. Američki predsednik bio je u obližnjoj crkvi. Britanski premijer je trčao i plivao.

Glavna tema za kraj bile su klimatske promene. Liderima se virtualno obratio svetski poznati aktivista za zaštitu životne sredine.

„Mi detaljno znamo šta se događa sa našom planetom i znamo mnoge stvari koje treba da radimo tokom ove decenije. Borba protiv klimatskih promena sada je politički i komunikacijski izazov koliko i naučni ili tehnološki izazov“, rekao je ser Dejvid Atenborou, aktivista za zaštitu životne sredine.

Učesnici samita obavezali su se da će prikupiti 100 milijardi dolara svake godine za finansiranje klimatskih inicijativa u zemljama u razvoju.

Sjedinjene Američke Države, Nemačka, Velika Britanija i Kanada žele da zemljama u razvoju daju do dve milijarde dolara kako bi ubrzale ukidanje upotrebe uglja.

Na završnoj deklaraciji radilo se do poslednjeg momenta, postignut je sporazum o zajedničkoj borbi protiv pandemije i oporavku od ekonomske krize, dogovorene su smernice prema Kini i Rusiji.

Predsednici država i vlada su se na kraju obratili novinarima, ali svako posebno.

„Znam da je svet očekivao da odbacimo sebičnost i nacionalizam koji su obeležili početak pandemije i usmerimo se na zajedničku akciju. Došlo je do fantastične harmonije između lidera G7. Složili smo se da obezbedimo još milijardu doza vakcina“, istakao je britanski premijer Boris Džonson.

Nemačka kancelarka Angela Merkel kaže da su prethodni radni dani bili veoma efikasni.

„Simbolična poruka sa ovog samita je da želimo da delujemo za bolji svet i da ćemo kada se pandemija završi biti vitalniji nego ikad“, naglasila je Merkelova.

Poruke za Kinu i Rusiju

Grupa 7 želi da sarađuje i sa Kinom, ali traže da poštuje ljudska prava u regionu Sindjijang i omogući Hongkongu visok stepen autonomije.

Džozef Bajden kaže da je kineskom predsedniku rekao da ne želi konflikt. Zadovoljan je atmosferom na samitu, kaže da se Amerika vratila za sto i da će učiniti svoj deo posla.

Od Rusije traže da preduzme mere protiv onih koji izvode sajber napade i istragu upotrebe hemijskog oružja na ruskom tlu. Nazaobilazno pitanje je i predstojeći sasatanak sa Putinom.

„Mislim da je u pravu kada kaže da su naši odnosi na najnižem nivou, ali sve zavisi od toga koliko poštujete međunarodne norme, što on u mnogim situacijama ne radi“, rekao je Bajden.

Sukob Britanije i Evropske unije zbog kobasica

Nije moglo bez sukoba Britanije i Evropske unije oko trgovinskih aranžmana nakon Bregzita.

Britanskim kobasicama zabranjen je ulazak u Severnu Irsku, jedini deo Britanije koji se graniči sa evropskim blokom. Za London je to napad na britanski suverenitet.

„Francuska poštuje britanski suverenitet, ali vreme je da se završe rasprave o kobasicama i da se fokusiramo na ozbiljna pitanja. Velika Britanija mora da poštuje trgovinski sporazum sa Evropskom unijom“, istakao je predsednik Francuske Emanuel Makron.

Iako su se stanovnici Kornvola plašili da bi samit mogao da prouzrokuje širenje pandemije koronavirusa, gradska vlada tvrdi da će im doneti ugovore vredne više od 65 miliona.

Domaćin skupa Bosris Džonson, koji je priredio roštilj na plaži za sve učesnike, ne meti je kritika da je prekršio mere. Nadležni kažu da nije jer je događaj održan napolju, a svi koji su bii na samitu testirani su svakodnevno.

 

rts

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Putevi Srbije: Moguća magla na pojedinim deonicama, neophodan oprez u vožnji

BEOGRAD - Postoji mogućnost pojave magle na putevima, pogotovo na deonicama koje se prostiru duž rečnih tokova, kotlina, klisura i na putnim objektima preko...

Predsednik Bajden razgovarao telefonom sa Benjaminom Netanijahuom

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas u telefonskom razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom da su demokratska društva ojačana istinskim kontrolnim mehanizmima, kao...

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave svetih sedam sveštenomučenika Hersonskih

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave svetih sedam sveštenomučenika Hersonskih, a oni su Vasilije, Jefrem, Evgenije, Elpidije, Agatodor, Eterije i Kapiton. Svi oni su bili...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare