19.3 C
Belgrade
19.3 C
Belgrade
14, avgust, 2022

Poslednje predizborno istraživanje ukazuje na sigurnu i dominantnu podršku birača predsedniku Vučiću

Kako je predočila javnosti agencija Fakor plus, tako i svi druge analize govore da pred samo održavanje izbora, natpolovičnu podršku birača ima Aleksandar Vučić za predsedničke izbore, a Srpska napredna stranka za parlamentarne izbore. Ostali ni blizu, gužva oko cenzusa.

Analizirajući kretanje podrške strankama, koalicijama i kandidatima za predsednika samo jedna konstanta je podrška predsedniku Vučiću i njegovoj politici, dok podrška opozicionim listama i kandidatima rekli bi od sjaja do očaja. Više je razloga zašto je to tako.

Nepromenljiva ubedljiva podrška Vučiću u stopu prati nepromenljiv mukotrpan rad njegov. On je jedan od retkih koji radi i izgara svaki dan, pa i dan nakon bilo kakvih izbora i ne prepušta sebi pauze, predahe, već besprekidno je na megdanu sa raznim izazovima, predstavljajući Srbiju ka spolja, a organizujući klimu unutar zemlje, za razvoj i prosperitet. Takvu osobinu srpski čovek i gradjanin zna da prepozna i ne vidi ni blizu nekog sa takvim kapacitetima, koji bi mogao da stane na čelo države. Bez mnogo daljih obrzloženja, novi – stari šef države, voljom birača neminovno biće Aleksandar Vučić.

Dok za parlament je nešto izemenjena slika imajući u vidu da je izborni cenzus tri posto, samim tim prirodno je da više lista, koalicija i stranaka udju u političku arenu, odnosno Narodnu skupštinu.

Tu takodje, natpolovičnu većinu, bez ikakve konkurencije i dileme ima lista Srpske napredne stranke. Kao deo vladajuće koalicije Socijalistička patija Srbije je u konstantnom padu podrške iz izbornog ciklusa u izborni ciklus, tako da je nepredvidivo u decimalu percipirati njihovu snagu, ali u okviru cenzusa kao donje granice i maksimuma od 10 posto, to je širi raspon, a najrealnije da budu u nekoj sredini od 7-8 posto podrške.

Koalicija Ujedinjeni za pobedu Srbije, koja je inače bojkotovala prethodno održane parlamentarne izbore iz njima znanih razloga, kao da ne zna da zadrži svoje biračko telo. Oni su imali realnu veću podršku pre raspisivanja izobora nego li što su je stekli tokom izborne kampanje. Valjda izborna kampanja upravo zato i služi da se dopre do birača i predstavi se plan i program narodu i gradjanima i zadobije veća podrška. Naprotiv, kampanju kakvu su poveli, sa horskim i neartikulisanim kvalifikacijama, uvredama i spinovima prema vlasti, nisu zavredeli pažnje šire slojeve stanovništva, jer naprosto naš narod prepoznaje nedostatak posvećenosti u njihvim redovima i kontraproduktiva je reakcija na politiku isključive diskreditacije protivnika.

Emisijama navodnog satiričnog karaktera na opozcionim televizijama, pod kontrolom opozicionih političara, ondnosno u njihovom vlasništvu, su zapravo čiste političko propagandne emisije gde na prizeman način se ophodi prema prestavnicima Srbije, prema najvišim državnim organima, prema predsedniku Srbije, koji je reprezent naše zemlje u svetu. Takav koncept politike da se omalovaži najviše strukture sopstvene države nije naišao na podršku u narodu i nije ni logično da kroz neozbiljnost se ophodi prema titularima i nosiocima vlasti i da na konto toga se zasluži podrška birača.

Da usput pomenemo tviter „zajednicu“ na koju opozicija polaže velike nade i računa na njihvou podršku, to je takodje slična karaktersitika da je to što naš narod kaže, „obećanje ludom radovanje“. Tu se najčešće ismeva vlast, odgovornost, rad i marljivost i to na način koji je nekome zanimljiv nekoliko sekundi i ništa više nakon toga. Tvitovima se ne vodi zemlja, tu nema odgovotnosti i rada, a kao da opozicija sebe nesvesno je uvukla u benefite tviter zajednice, jer svakako je lakše tvitovati, nego li izgrati borbom i trudom za sopstvenu zemlju. Za svakog ko živi od svog rada i voli svoju zemlju Srbiju, njemu ne predstavlja apsolutno ništa ti natpisi kako na tviteru tako i na bilo kojoj društvenoj mreži jer srpski čovek i gradjanin Srbije je po prirodi svestan i državotvorno odgovoran i zna šta znači boriti se za integitet sopstvene zemlje svuda i na svakom koraku, a ne nikako i ni u kojoj prilici, ismevati i ponižavati jedinu domovinu.

Sve uzimajući u obzir, najjača opoziciona lista nema naročitu podršku medju biračima, pogotovo nema stabilnu podršku, ona oscilira, naročito onda kada opozicija u najvećem se oslanja na etiketiranje političkih protivnika i plasiranja raznoraznih imaginarnih afera. S tim u vezi daleko su od bilo kakve ozbiljne podrške stanovništva Srbije.

Grupacija oko pokreta „zeleni“, pod nazivom „Moramo“ koji učestvuju na ovim izborima, su u apsolutnom padu podrške birača u odnosu na period kada su se pojavili na javnoj sceni. Uz prilično dobru logistiku koju nekako volšebno imaju, pitanje je ko to koordinira, nisu uspeli da zadrže pažnju gradjana Srbije i trend je takav da iz dana u dan pojavom novih političkih oponenata, gube na podršci. Trebalo bi da su iznad cenzusa, mada im je spas, činjenica da su izbori za koji dan, inače, cenzus bi bio doveden u pitanje da su nešto kasnije izbori, jer imaju jako ograničen program koji je fokusiran isključivo na jednu tematiku.

Mnogobrojne liste, uglavnom desno orjentisane, odnosno patriotske opcije su nagomilane oko cenzusa. Suverenisti, NADA, Zavetnici, Dveri, SRS su opcije koje nemaju širi kapacitet iz razloga isključivosti politike koju predstavljaju i iako postoji odredjena podrška u narodu za ove politike ovih organizacija koje su dosta slične i jedino odlični poznavaoci politike bi mogli precizno razdvojiti njihove programe. Sve pomenute opcije su oko cenzusa od tri posto i teško je precizno tumačiti njihov ishod nakon nedeljnih izbora.

Naš narod voli izvesnost, stabilnost, kontinuitet, to mu daje optimizam za buduće vreme. Zna srpski čovek da u biti promene pogotovo one koje bi da neko nametne sa strane nikada i ništa dobro donele nisu. U vremenu teškom po čitav svet, kriza kakva se nadvila nad svetom je jedna od većih u ovom veku i imajući to u vidu, gradjani Srbije su spremni samo prekaljenom državniku kakav je predsednik Vučić ukažu poverenje kao šefu države, jer znaju dobro i da kroz nedaće i nevolje koje su iza nas, u vidu „“migranstske krize“ i pandemije korona virusa iznalazio najbolja i jedina moguća rešenja.

Dok se seća takodje naš čovek reakcije državnog vrha u vreme „ekonomske krize“ 2008. kada je nastupio i finansijski slom u našoj državi i nedostatak rešenja, u tome birači uvidjaju razliku u vodjenju državom i zasigurno ne želeći da prepuste dirigentsku palicu ikom drugom, od Vučiča, čija odgovornosti i državotvornost, borbenost i posvećenost za sve ostale daleko daleko viša i neuporediva sa bilo kojim političkim oponentom.

Uglavnom izborni proces je samo jedan ciklus u životu naše države Srbije i ona kao takva, odmah nakon izbora ne može bez borbe, rada, energije, posvećenosti i ljubavi. Srbija je jedna i svi stanovnici bi trebalo imati ulogu u čuvanju i jačanju države, osećaj pripadnosti zemlji je dovoljan, za odgovornost prema svemu što ona predstavlja i svakog onog ko je predstavlja.

Svakako treba biti ponosan jer stojimo ispod najlepše zastave na svetu, srpske zastave, drugu nemamo i obaveza je brinuti i štititi sve ono što ona zaklanja!

 

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Ruske snage: Ukrajinska vojska izvela veliki raketni napad na Herson

Ukrajinska vojska izvela je veliki raketni napad na Herson i predgrađa, rečeno je danas RIA Novostima u pres-službi uprave Hersonske oblasti, koja je pod...

Ukrajina: Eliminisano oko 43.350 ruskih vojnika od početka rata

Prema tvrdnjama ukrajinskog generalštaba, Oružane snage Ukrajine eliminisale su, zaključno sa jučerašnjim danom, oko 43.550 ruskih vojnika. Od početka napada na Ukrajinu, 24. februara, do...

Nastavljaju se pritisci! Kosovska policija uhapsila dvojicu Srba

Dvojica državljana Srbije uhapšena su nakon što su pokušali da ilegalno pređu sa teritorije centralne Srbije na Kosovo, saopštila je Kosovska policija. Policija je saopštila...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare