11.4 C
Belgrade
11.4 C
Belgrade
25, mart, 2023

Poslednje Angelino „aufiderzen“ samitima G7

Samit G7 u Kornvolu je za nemačku kancelarku Angelu Merkel poslednji nastup u krugu šefova država i vlada sedam najrazvijenijih industrijskih zemalja. A prvi put kao američki predsednik učestvuje Džozef Bajden.

„We can do it. ‘Wir schaffen das!’, I think is the phrase. Clearly “ (Mi to možemo. Uspećemo! Mislim da je to moto! Jasno!), rekao je Boris Džonson 2019. aludirajući na kancelarkinu uzrečicu iz 2015. Ekscentrični Britanac bio je tada prvi put u svojstvu premijera gost vlade u Berlinu, gde ga je dočekala Angela Merkel.

Danas je situacija obrnuta. Angela Merkel je poslednji put u krugu njenih kolega iz zemalja G7. A on, Britanac sada je u Kornvolu domaćin samita G7 kojem prisustvuje „dugogodišnja“ nemačka kancelarka.

„Ja sam od onih koji mogu vrlo jasno da izraze ono što žele“, rekla je Merkelova na jednom od brojnih samita G7. U međuvremenu su to svi shvatili ili su s teškom mukom morali da prihvate. Ovo je njen 15. samit G7.

Nemačka kancelarka je puno toga videla i politički preživela: Berluskonija, Sarkozija i Trampa. Svi su došli – i otišli. Jedino je ona ostala.

Kancelarka kao „mera za izgradnju poverenja“

Šef Minhenske bezbednosne konferencije Volfgang Išinger jednom je rekao: „Kancelarka je mera za izgradnju poverenja, dajući kancelarki svoj iskreni kompliment. „Predvidljiva. Pouzdana!“ A to ne važi za svakog učesnika važnih konferencije.

„Nikada nisam doživela šefa vlade koji stalno dovodi u pitanje odluke svog prethodnika“, izjavila je kancelarka Merkel na samitu G8 u Japanu 2008.

No, od Trampa se sve promenilo. Išinger to naziva prekretnicom u nemačko-američkim odnosima, jer do dolaska Trampa za Nemačku nije bilo važno da li je u Beloj kući demokrata ili republikanac. „Svi su nam bili prijatelji. Ali to više nije slučaj“, rekao je tada Išinger.

Merkel u krugu učesnika G7 iz EU , 11. juni 2021.
foto:EPA
Merkel u krugu učesnika G7 iz EU , 11. juni 2021.

Evropa i Nemačka sada moraju pomoći Bajdenu kako bi Amerika mogla ponovo da pomogne svetu.

Išinger to izražava na dramatičniji način i kaže kako će Bajden izgubiti na sledećim izborima ako Amerikancima ne bude mogao da objasni zašto je za njih dobra njegova politika bazirana na saradnji.

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas ističe kako s Bajdenom započinje obnova nečega što se nekada samo po sebi podrazumevalo u međunarodnim odnosima.

„Da budemo iskreni, dugo smo čekali na ovo. U poslednjih nekoliko godina pod prethodnom američkom administracijom bilo je incidenata koji su pobuđivali zabrinutost da će međunarodni poredak pretrpeti trajnu štetu.“

Inače, Išinger ima odgovor SAD, Japanu, Kanadi, Italiji, Velikoj Britaniji i Francuskoj, koje se možda pitaju kakva je sudbina G7 bez Angele Merkel – takođe s obzirom na predstojeće izbore u Nemačkoj. Taj odgovor glasi: „Ne bojte se Nemačke. Ostajemo u kontinuitetu. Ono ispisano sitnim slovima se može promeniti, ali ono krupno napisano ostaje. I to su dobre vesti.“

rts

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

MAKRON POZDRAVIO DOGOVOR IZ OHRIDA: Ključno da Beograd i Priština odmah PRIMENE SPORAZUM u celini

Predsednik Francuske Emanuel Makron je na samitu Evropske unije pozdravio "dogovor Beograda i Prištine" u Ohridukao "značajan napredak" i najavio da će Francuska i...

Svetska fondacija za prirodu: 25. marta u 20.30 gasimo svetla na sat vremena za planetu Zemlju

BEOGRAD - Svetska fondacija za prirodu (WWF) pozvala je danas sve gradove u Srbiji da se priključe kampanji "Sat za planetu Zemlju" i isključe...

Fudbaleri Srbije večeras protiv Litvanije počinju kvalifikacije za EURO 2024

BEOGRAD - Fudbalska reprezentacija Srbije večeras protiv Litvanije na stadionu "Rajko Mitić" od 20.45 sati počinje kvalifikacije za EURO 2024. godine. Srbija nije bila na...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare